Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

17.01.2019.

Путин у Србији
Антић: Србија је спремна да гради гасовод

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић изјавио је да је једна од кључних тема током састанка с руском делегацијом, изградња гасовода Турски ток.

Он је казао да је Србијa веома заинтересована за изградњу гасовода Турски ток и његовог крака ка Србији и да реализује све активности предвиђене споразумом са Гаспромом у вези сa тим.

Путин у Србији - Антић: Србија је спремна да гради гасовод

 • Турски ток реализују Русија и Турска и он се наставља према Бугарској, a разговори на тему деонице тог гасовода кроз Србију апсолутно су на дневном реду председника Вучића и председника Путина, и једни су од најзначајнијих", рекао је Антић.

Према његовим речима, постоје политичка воља и подршка, али и енергетски, комерцијални и регулаторни оквири, како би се тај пројекат реализовао.

Путин у Србији - Антић: Србија је спремна да гради гасовод

 • Европске земље, наша земља, државе у окружењу, имају потребу за новим гасом и у интересу безбедности снабдевања гасом - ми смо одговорни према грађанима да обезбедимо нове правце и нове руте", истакао је Антић и додао да је то прилика за коју се нада да ће је регион искористити.
 • Србија је апсолутно спремна и улажемо максимум напора да искористимо ту прилику, нагласио је министар Антић.

Путин у Србији - Антић: Србија је спремна да гради гасовод

Говорећи о споразумима који су на дневном реду за потписивање, међу којима је и онај о проширењу складишта гаса у Банатском двору са 450 на 750 милиона кубних метара, он је рекао да је то један од најважнијих споразума који ће бити потписан.

 • Он ће утицати на нашу енергетску безбедност и њиме ћемо значајно унапредити нашу сигурност, јер поред тога што повећавамо складиште, повећавамо и моћ експлоатације на нивоу наших максималних дневних потреба током зиме", казао је министар.

Када је реч о споразуму о ремонту ХЕ Ђердап 2, министар је подсетио да се сада завршава ремонт ХЕ Ђердап 1, а да се иде на ремонт Ђердапа 2, који од изградње није ремонтован.

Путин у Србији - Антић: Србија је спремна да гради гасовод

 • Идемо на ремонт, на повећање снаге са 270 на 320 мегавата и његових нових 30 стабилних и сигурних година рада", закључио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

06.01.2019.

Антић и Никодијевић на Бадње вече са запосленима у ЈКП „Београдске електране“

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, традиционално су, на Бадње вече, обишли запослене у ЈКП „Београдске електране“.

Антић и Никодијевић на Бадње вече са запосленима у ЈКП „Београдске електране“

Они су том приликом подсетили да су „Београдске електране“ највећи произвођач и дистрибутер топлотне енергије у југоисточној Европи и захвалио људима који раде на најрадоснији хришћански празник – Божић, како би Београђани несметано уживали током празника.

Министар Антић рекао је да је стање у читавој Србији на пољу енергетике редовно.

 • „Београдске електране“ као највеће, али и топлане у преко 60 градова широм земље, раде у потпуно нормалном режиму. Ово предузеће је најзначајнији део енергетског система Србије, а топлана „Нови Београд“ у којој се налазимо, представља највећу појединачну топлану у Европи. Желим да честитам и људима који воде Београд, јер су уложили пуно енергије и значајно инвестирали како би овај систем био стабилан. Снабдевање свим кључним енергентима за све топлане у Србији је апсолутно стабилно – поручио је Антић и захвалио запосленима који се налазе на радним местима у време великих празника.

Антић и Никодијевић на Бадње вече са запосленима у ЈКП „Београдске електране“

Он је запосленима честитао Бадње вече и Божић, а по традицији се путем радио-станице обратио радницима „Електрана“.

Никодијевић је подсетио на традицију обиласка запослених у јавно-комуналним предузећима и градским службама, које празничне дане проводе на радним местима.

 • Да би ситуација у области енергетике била на одговарајућем нивоу и да би грађани били задовољни услугом, неопходно је да имамо систем који функционише, а један од главних ослонаца тог система јесу „Београдске електране“. Веома смо задовољни начином рада и пословања овог предузећа. Током прошле године урађен је ремонт и проширење капацитета, што се показало као одличан потез, будући да је у прва три месеца грејне сезоне забележен пад рекламација од 10 одсто у односу на исти период прошле године – рекао је Никодијевић.

Антић и Никодијевић на Бадње вече са запосленима у ЈКП „Београдске електране“

Према његовим речима, у текућој грејној сезони већ је било 26 дана када је режим рада био 24/7.

 • Тако ће бити све док су температуре током читавог дана испод нуле. Према прогнозама метеоролога, топлије време нас очекује тек од средине месеца, тако да ће до тада овај режим остати на снази. Важно је истаћи да ЈКП “Београдске електране“ из године у годину има све већи број корисника, тренутно око 310.000 домаћинстава, односно више од милион грађана. Стабилан рад овог система неопходан је за нормално функционисање града Београда – закључио је Никодијевић.

Догађају су присуствовали вршилац дужности секретара за управу града Београда Никола Прелевић, вршилац дужности подсекретара за енергетику Милан Вулевић, као и помоћник директора ЈКП „Београдске електране“ Зоран Спасеноски.

02.01.2019.

ЕПС повећао производњу струје за 1,2 одсто

ЕПС је испунио планове у 2018. и повећао производњу струје за 1,2 одсто, а у 2019. планирано је да укупна производња електричне енергије у Србији буде увећана за четири одсто и износи укупно 40 терават часова, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић, који је заједно са вд. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем посетио утоварну станицу у Вреоцима, одакле се угаљ пругом допрема до Термоелектране Никола Тесла.

ЕПС повећао производњу струје за 1,2 одсто

Антић је захвалио ЕПС-у и запосленима у том предузећу што раде и празницима, то јест 365 дана у години, 24 сата дневно.

 • Овде је редован радни дан и мислим да дугујемо велику захвалност свим тим људима", нагласио је Антић.

Како је рекао, укупна енергетска ситуација у земљи је потпуно стабилна и сигурно је снабдевање свим кључним енергентима за грађане и привреду.

Антић је рекао да је у оквиру ЕПС-а на коповима, у Колубари и Костолцу, планирана производња угља од око 38 милиона тона, што је за 1,5 одсто више него у 2018.

ЕПС повећао производњу струје за 1,2 одсто

Министар каже да ће влада и министарство дати подршку запосленима у ЕПС-у како би се остварио амбициозни циљ да се оствари бруто производња од око 40 терават часова.

 • У 2019. су у производњу ушли и капацитети из енергије ветра, тренутно имамо у пробном раду на мрежи око 200 мегавата из ветра и у току ове године планирано је да се на мрежи нађе још готово 180 мегавата. То ће бити значајна подршка нашем енергетском систему. Ипак, кључ стабилности нашег енергетског система лежи у производњи ЕПС -а у термосектору", навео је он.

ЕПС повећао производњу струје за 1,2 одсто

Антић каже да је 31. децембра потписао енергетску дозволу за изградњу ветропарка Костолац.

 • У 2019. једна од кључних ствари је финансирање за одсумпоравање ТЕНТ-а Б и почетак активности на том пројекту, који треба да обезбеди нови “радни век” и сигуран рад у наредним деценијама са највишим стандардима. Затим, ту је пројекат за изградњу нове термолектране Колубара Б и оцена њене оправданости, а која би се налазила овде, у непосредној близини", најавио је министар.

ЕПС повећао производњу струје за 1,2 одсто

Антић је додао да су планирани и пројекти за повећање рударске производње: измештање Ибарске магистрале и реке Пештан, који треба да обезбеде ширење копова и активности за отварање поља Радљево, као заменског капацитета за Тамнаву, што ће дугорочно обезбедити сигурност у производњи угља.

Он је подсетио да изградња новог блока у Костолцу Б3 треба да се заврши до краја 2020. године.

01.01.2019.

Антић у ЕМС-у: Сигурно снабдевање енергентима и у 2019.

Министар рударства и енергетике Александар Антић посетио је Национални диспечерски центар ЕМС-а и поручио да ће и у новој 2019. Години, енергетски систем Србије бити стабилан и да ће грађани и привреда имати сигурно снабдевање свим енергентима.

Антић у ЕМС-у: Сигурно снабдевање енергентима и у 2019.

 • Ми се већ традиционално 1. јануара налазимо у Диспечерском центру ЕМС-а, као у једној од кључних тачака нашег енергетског система и као и сваке године желим да у име Министарства енергетике, као и свих енергетских компанија, пожелим грађанима срећну и успешну 2019. годину, са надом да ће Србија наставити да се развија“, поручио је Антић током обиласка Диспечерског центра заједно са директорком ЕМС-а Јеленом Матејић.

Он је, такође, у име грађана Србије захвалио људима који раде у енегетском сектору и честитао им на доброј 2018. години која је, како је рекао, обележена потпуном енергетском стабилношћу Србије. Антић је нагласио да енергетске компаније раде 365 дана у години, седам дана у недељи, 24 сата дневно.

Министар је истакао да је 2018. обележио велики број успешно реализованих пројеката који ће дугорочно обезбедити развој Србије и енергетског система.

Антић у ЕМС-у: Сигурно снабдевање енергентима и у 2019.

 • ЕМС је изузетно значајан сегмент укупног система, а одговорност за пренос енергије и управљање системом је веома важна и желим и људима у ЕМС-у да честитам на веома успешној години и циклусу који је за њима, као и низу успешно реализованих инвестиција“, казао је Антић.

Антић је рекао да је веома значајно што ће, након успешне прве фазе Трансбалканског коридора на траси Панчево – Решица, бити настављен тај пројекат и на деоници Крагујевац – Краљево и обезбеђивање свих претходних услова за трећу деоницу Обреновац – Бајина Башта. Министар наводи да се у Србији гради велики број енергетских објеката које ЕМС треба да укључи у наш енергетски систем.

Антић у ЕМС-у: Сигурно снабдевање енергентима и у 2019.

 • Претходну годину је обележило више од 200 мегавата нове енергије из ветра. Ту мислим, пре свега, на пројекте Чибук и Алибунар, који су нова енергија Србије. Тих 200 мегавата се тренутно налази на мрежи у пробном раду и са неких 100 до 150 мегавата које смо изградили у претходним годинама из обновљивих извора, данас могу позитивним да оценим то „пролазно време“. У Србији тренутно имамо изграђено више од 350 нових мегавата из обновљивих извора, што је велики успех за нашу земљу“, изјавио је министар.

Антић очекује да ћемо у 2019. имати на мрежи још готово 150 мегавата из енергије ветра и каже да ЕМС то треба да прими у систем и обезбеди његову пуну стабилност. Према његовим речима, термоелектрана-топлана ТЕ ТО Панчево ће већ у јануару почети да се гради, као значајни нови енергетски објекат.

 • Ту је и Костолац као највећи пројекат који се развија. Желим да поручим да је енергетски систем Србије потпуно стабилан и да је пред нама мирна година у којој сви можемо да очекујемо апсолутну сигурност у снабдевању свим кључним енергентима“, закључио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци  Узми рачун и победи!