Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

21.06.2017.

Десет топлана прелази са фосилних горива на биомасу

Министар рударства и енергетике Александар Антић потписао је данас Споразуме о зајму и донацијама са представницима Немачке развојне банке (КфW) и Владе Швајцарске, који ће обезбедити да 10 топлана у Србији са фосилних горива предју на коришћење обновљивих извора енергије, односно биомасе.

 Десет топлана прелази са фосилних горива на биомасу

Цео пројекат је вредан 27 милиона евра, од чега је 20 милиона зајам КфW-а, док ће Влада Швајцарске дати грант од пет милиона евра, а Немачка развојна банка грант од два милиона евра.

Реч је о топланама у Малом Зворнику, Новој Вароши, Новом Пазару, Пријепољу, Бајиној Башти, Ваљеву, Прибоју, Кладову, Мајданпеку и Бечеју, које ће убудуће користити биомасу уместо фосилних горива.

 Десет топлана прелази са фосилних горива на биомасу

Према речима министра Антића, зајам је веома повољан, са фиксном каматном стопом од 1,1 одсто, са пет година грејс периода и 10 година отплате.

Антић је додао да ће средства зајма враћати локалне самоуправе из уштеда остварених у процесу коришћења биомасе уместо фосилних горива.

Споразуми су потписани у оквиру пројекта "Подстицање обновљиве енергије - развој тржишта биомасе у Србији", који је, како је назначио министар, изузетно значајан за укупан енергетски систем.

 Десет топлана прелази са фосилних горива на биомасу

 • Дубоко верујем да су ово важне ствари за будућност Сбрије и посебно за ове локалне самоуправе, јер је важно да развијамо свест и радимо на сличним пројектима који цхе унапердити наше тржиште биомасе", рекао је Антић новинарима након потписивања споразума.

Потписивању споразума су присуствовали амбасадори Немачке и Швајцарске Аксел Дитман и Филип Ге.

14.06.2017.

Министар Антић отворио радове на изградњи ветропарка “Кошава”

Компанија MK Fintel Wind почела је изградњу прве фазе трећег ветропарка "Кошава", у близини Вршца, који ће чинити 20 ветрогенератора и у чију изградњу ће уложити 124 милиона евра.

Како је речено на полагању камена темељца, планирано је да ови радови буду завршени до краја 2018, а тих 20 изграђених ветрогенератора имаће снагу 69 мегавата (MW) и производиће електричну енергију за око 40.000 домаћинстава.

 Министар Антић отворио радове на изградњи ветропарка “Кошава”

Након изградње прве фазе ветропарка "Кошава" који се налази у месту Избиште, како је најављено, планирана је и друга фаза која предвиђа градњу још 19 ветрогенератора у које ће бити уложено више од 100 милиона евра.

Министар рударства и енергетике Александар Антић казао је да је ова инвестиција веома значајна и да ће помоћи Србији да испуни обавезу из Националног акционог плана за ОИЕ који предвиђа да до 2020. учешће те енергије у бруто финалној потрошњи енергије буде 27 одсто.

 • На добром смо путу да тај циљ остваримо и тренутно је то учешће близу 23 одсто", казао је он додавши да очекује да удео ОИЕ у финалној потрошњи у будућности буде и веће, јер је то "визија развоја модерне Србије".

Антић је овом приликом нагласио да ће тај пројекат помоћи Србији да испуни обавезу из Националног акционог плана за обновљиве изворе енергије.

 • Ми у овом тренутку имамо реализацију пројеката који ће омогућити капацитет за производњу од око 500 мегавата из ветра, и са тим се приближавамо проценту од задатих 27%. Ако томе додамо чињеницу да све више локалних самоуправа мења своје технологије производње и прелази са фосилних горива на биомасу, мислим да ће Србија у наведеном року достићи циљ када је проиводња енергије из обновљивих извора у питању ” , закључио је министар Антић.

Извршни директор компаније Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind Тициано Ђованети (Tiziano Giovanneti), казао је да је ветропарк " Кошава", до сада највећа инвестиција у Србији у области обновљивих извора енергије (ОИЕ).

 Министар Антић отворио радове на изградњи ветропарка “Кошава”

 • Након отварања прва два ветропарка у Србији, још више смо посвећени даљим инвестицијама и улагањима у обновљиве изворе енергије у Србији у намери да се потенцијал који ова земља има што више искористи", рекао је он.

Према његовим речима, очекује се да радови буду завршени у предвиђеном року, а биће ангажоване локалне фирме и домаћи радници.

07.06.2017.

Потписан Mеморандум о разумевању за изградњу топлодалековода
Обреновац-Нови Београд

У Скупштини града потписан је Меморандум о разумевању за пројекат изградње топлодалековода Обреновац - Нови Београд са компанијом “Power construction corporation of China”, чиме ће се обезбедити већа стабилност енергетског система.

Параф на споразум ставили су министар рударства и енергетике Александар Антић, представник кинеске компаније Јанг Фан, градоначелник Београда Синиша Мали, в.д. директор ЕПС-а Милорад Грчић и директор Београдских електрана Горан Алексић.

 Потписан Mеморандум о разумевању за изградњу топлодалековода Обреновац-Нови Београд

Меморандум о разумевању је кровни споразум, следи усаглашавање конкретних детаља, а министар Антић изразио је наду да ће то бити готово до краја године, како би наредне уследио почетак радова, а цео пројекат био готов до 2020. године.

Како је речено после потписивања Меморандума, пројекат би коштао око 200 милиона евра, а након изградње топлодалековода, дугог 28 километара, било би обезбеђено смањење увоза гаса и отворена могућност да Београђани имају јефтиније грејање.

Министар Антић казао је да је то велики дан за Београд, те да ће реализацијом овог пројекта бити остварен вишедеценијски сан о повезивању обреновачког ТЕНТ-а и топлане Нови Београд.

Он је подсетио да је изградња топлодалековода започела 1995. године, да су постављене и цеви, али да је након 2000. године политичком вољом, без економске логике из реваншизма, пројекат стопиран.

 Потписан Mеморандум о разумевању за изградњу топлодалековода Обреновац-Нови Београд

 • Ми смо овај пројекат вратили у живот и потпуно смо одлучни да га спроведемо до краја. Имамо подршку владе, председника Александра Вучића и кинеских партнера”, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је подвукао да је пројекат есенцијално важан за већу стабилност енергетског система Србије.

 • Верујем да је реализација овог пројекта ближа него икада. Оваква технолошка решења су присутна широм Европе још од средине прошлог века. Током протеклих неколико година размишљали смо о овом пројекту, пре свега као последица неколико изазова са којим се наш енергетски систем суочавао, а ту пре свега мислим на гасну кризу 2009.године, казао је Антић и додао да им додатни квалитет и синергију даје подршка кинеских партнера, као и да посебну захвалност дугују амбасадору Ли Ман Чангу.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, који је присуствовао потписивању Меморандума, рекао је да је да је овај пројекат први који се реализује као резултат посете Александра Вучића Кини, где је разговарао са кинеским државним врхом.

 Потписан Mеморандум о разумевању за изградњу топлодалековода Обреновац-Нови Београд

 • Они су разговарали и договорили се о неколико важних пројеката, међу њима и о овом. Сада ћемо корак по корак све да реализујемо”, истакао је Манчанг.

Градоначелник Београда Синиша Мали казао је да Београдске електране годишње увезу гас у вредности од 140 милиона евра. С обзиром на то да се овим пројектом супституише трећина увоза, што је нешто више од 40 милиона евра, пројекат вредан 200 милиона, био би исплаћен за пет - шест година, рекао је Мали. Градоначелник је подсетио да је и План детаљне регулације за то подручје већ усвојен.

Детаљи сарадње биће уговорени, али се очекује да кинеске фирме буду извођачи и пројектанти, док би реализацију финансирала кинеска влада.

 • Разговараћемо са Кинезима да пројекат буде комерцијалан”, рекао је Мали и додао да кинеске компаније имају став да све што могу, раде заједно са српским компанијама.

01.06.2017.

САНКТ ПЕТЕРБУРГ
Антић: Србија више не дугује Русији за испоручени гас

Србија по први пут нема никакво дуговање према Русији за испоручени гас, констатовали су, у Санкт Петербургу, министар енергетике Александар Антић и министар енергетике Русије Александар Новак.

 Антић: Србија више не дугује Русији за испоручени гас

 • На састанку смо констатовали да је Влада Србије успела да реши дуговања које смо имали према Југоросгасу, Гаспромекспорту и према НИС-у од насих компанија пре свега Србијагаса и Петрохемије у износу од 450 милиона долара и 250 милиона евра”, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић, након састанка у оквиру форума SPIEF.

Он је рекао да, ако се томе дода да смо регулисали дуговање Петрохемије према Лукоилу, онда то заиста говори да смо решили изузетно велики број проблема.

 • Ја сам данас на овом састанку могао само да констатујем да Србијагас не дугује руским партнерима ниједан једини динар за испоручени гас. То је први пут да Србија не дугује за испоручени гас ниједан долар”, нагласио је Антић.

Како каже, разговарало се и о укупном нивоу односа Србије и Русије, пошто енергетика заузима једно од најзачајнијих места у сарадњи Србије и Русије.

 • Наша сарадња у области енергетике је важна за нашу укупну енергетску ситуацију у Србији, за нашу енергетску сигурност и зато су ти разговори изузетно значајни. Оно што је за мене важно у овим разговорима јесте да се руска страна захвалила Влади Србије на великој посвећности у протеклих неколико година у вези са решавањем старих дугова, пре свега за испоручени гас”, навео је Антић.

 Антић: Србија више не дугује Русији за испоручени гас

Он је рекао да је са руским колегом разговарао и о даљем развоју НИС-а који је наша заједничка компанија, Гаспромњефта и Србије.

 • Разговарали смо о пројекту дубоке прераде, који је велика инвестиција и који је у току, а треба да обезбеди да НИС ради далеко ефикасније са далеко већим учешћем комерцијалних односно тражених деривата”, додао је Антић.

Српски министар енергетике истиче да је једна тема била проширење капацитета подземног складишта Банатски двор, што је за Владу Србије један од најзачајнијих приоритета, који капитално утиче на енергетску безбедност.

 • - Када је проширење Банатског двора у питању, ту постоји неколико сценарија. Један да се то складиште повећа на 750 милиона метара кубних, па чак и до милиајрде”, казао је Антић.

Он истиче да је циљ постизање флексибилности нашег гасног система узимајући у обзир да имамо велику неравномерност у потрошњи гаса у летњем и зимском периоду.

На питање о будућим гасоводима, Антић каже да је било речи о свим гасним пројектима на састанку, на пример о Турском току , који је у овој фази везан само за снабдевање Турске гасом.

 • Постоји више различитих сценарија о могућностима да се настави тај пројекат или да се развија. То је у фази разматрања и преговарања”, казао је министар Антић.

Према његовим речима, ту ће бити неопходно обезбедити сагласности измедју Москве и Брисела, пошто је кључни проблем за градњу Јужног тока било то што није пронадјен баланс измедју “правила Брисела и интереса Москве”.

Антић истиче да је југоистичној Европи свакако потребан гас и изразио очекивање да ће се у наредном периоду постићи неко решење.

Он је са Новаком разговрао и о обавезама Србије у процесу евроинтеграција у области енергетике.

На питање да ли се могу очекивати повољније цене гаса, Антић каже да се сада та цена рачуна по тзв. нафтној формули, по којој цена гаса прати кретања цене сирове нафте на нивоу три квартала.

 • Нама значајно на цену утиче тај транспорт кроз Мађарску који смо успели да поправимо. Цена је сада доста добра и одговара тржишним принципима. За кориснике је повољна цена тог енергента. Оно што остаје као неко питање око којег ћемо морати још да разговарамо, јесте о цени за потрошаче који гас користе као сировину у свом процесу призводње. Надам се да ћемо имати од стране Гаспромекспорта разумевање за такве потрошаче”, закључио је Антић.

29.05.2017.

Отворена Недеља енергије у Београду

Министар рударства и енергетике Александар Антић отворио је, на платоу испред Старог двора, Недељу енергије, манифестацију која се по први пут одржава у Србији и истакао да ће у наредном периоду у фокусу бити енергетска ефикасност, обновљиви извори енергије и чиста енергија.

Антић је, на отварању манифестације која траје до 2. јуна, казао да је то леп дан за Београд и Србију, пошто смо се сврстали међу 20-так метропола, попут Брисела, Њујорка, Лондона и Сингапура, које обележавају Недељу енергије.

Министар рударства и енергетике рекао је да се у Србији већ користе соларни паркови, као и да су почели да се користе ветропаркови, од којих добијамо 17 мегавата струје.

 Отворена Недеља енергије у Београду

 • Прве ветрењаче већ су кренуле да се врте у Србији и тек ће да се врте у наредном периоду. Имамо сада 17 мегавата ветропаркова, а у различитим фазама реализације пројеката имамо још 483 мегавата. Обновљива енергија, енергетска ефикасност, коришћење чисте енергије и у саобраћају су наши приоритети, нагласио је Александар Антић.

Он је изразио очекивање да ће Недеља енергије постати традиоционална и да ће трајати седам, уместо пет дана.

 • Захваљујем се људима који воде Град Београд и свим партнерима који су били део ове приче за коју верујем да ће бити сјајна и у којој ће сви Београђани уживати. Ово је прилика када можемо да погледамо у будућност и видимо шта технолошки напредак, када је енергетика у питању, доноси свима нама. Верујем да ћемо заједничким снагама, то што нам сада делује као далека будућност, остварити”, истакао је Антић.

Вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт казао је да је обележавање Недеље енергије важан догађај за Србију, јер тако почиње дугорочна трансформација друштва које се усмерава ка обновљивим изворима енергије, енергетској ефикасности и заштити животне средине. Он је казао да је град Београд већ започео многе активности, нарочито по питању енергетске ефикасности у зградарству, као и да предстоји још посла на увођењу чисте енергије посебно оне, добијене од Сунца и ветра.

Бенедикт је изразио очекивање да ће ЕУ у наредном периоду још више помагати Србији у тој области и подсетио на то како је било у Србији током поплава 2014 . године због, како је рекао, последица климатских промена.

Градоначелник Београда Синиша Мали казао је да Београд по први пут организује овакву манифестацију са идејом да подигне свест наших суграђана о оним идејама које су веома важне за квалитет живота у престоници.

Мали је нагласио да ту пре свега мисли на коришћење обновљивих извора енергије, заштиту животне средине, повећање енергетске ефикасности, али и на контролу потрошње ресурса којима Београд располаже.

 Отворена Недеља енергије у Београду

 • Београд је први основао Фонд за повећање енергетске ефикасности и у буџету за ову годину имамо 120 милиона динара само за ту намену", рекао је он.

Мали је објаснио да ће тим новцем на неколико јавних зграда бити сређена фасада, односно изолација и столарија како би се видело колике су уштеде.

Градоначелник је подсетио на још два велика пројекта у области енергетике - изградњу топло-далековод од ТЕНТ-а у Обреновцу до Београдских електрана на Новом Београду.

 • У следећих неколико дана очекујемо потписивање споразума о разумевању са кинеском компанијом на основу разговора у Пекингу. То је инвестиција вредна 207 милиона евра и подразумева да се из ТЕНТ-а неће бацати у реку врућа вода, већ ће довести до електрана и онда користити за грејање Београда", истакао је он.

Мали је казао и да се та инвестиција оправдава у року од пет до шест година.

Током пет дана одржавања Недеље енергије (Енергy wеек), биће одржани бројни јавни скупови, конференције и радионице које, како су најавили Организатори, имају за циљ да укључе и окупе све генерације, а фокус на окупљању биће на подизању свести јавности о многобројним темама и изазовима које се тицу енергетске безбедности, енергетске ефикасности, потрошње енергије, обновљивих извора енергије и заштите животне средине, као и представљање нових решења и технологија.

Свечаном отварању манифестације „Недеља енергије 2017“, на платоу испред Старог Двора, поред министра рударства и енергетике Александра Антића, присуствовали су председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и секретар Секретаријата за заштиту животне средине Горан Триван.

Оганизатор Недеље енергије је град Београд и Централно европски форум за развој (ЦЕДЕФ) уз подршку Министарства рударства и енергетике. Манифестација се одржава у оквиру Европске недеље одрживе енергије.

23.05.2017.

Почело са радом постројење за производњу и велепродају
компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Александар Антић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев, свечано су пустили у рад НИС-ово постројење за производњу и велепродају природног компримованог гаса на гасном пољу „Острово“. Укупна вредност ове инвестиције – изградње сабирно гасне станице и постројења за производњу компримованог природног гаса износи 400.000.000 динара и завршена је у марту ове године.

 Почело са радом постројење за производњу и велепродају компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

На новоизграђeном постројењу планирана је дневна производња од 25 тона компримованог природног гаса, што на годишњем нивоу износи око 9.000 тона овог енергента.

Компримовани природни гас се због својих својстава сматра енергентом будућности. Главни састојак је метан који, у поређењу са осталим дериватима, има најмањи коефицијент емисије CО₂, те самим тим доприноси очувању квалитета животне средине и сматра се еколошки чистим горивом. Са друге стране, његово коришћење пружа одличне перформансе возилима и економски је исплативо гориво. Компримовани природни гас се користи као енергент или погонски дериват. Употребљава се као гориво за грејање у индустрији и домаћинству, али и као моторно гориво за моторе са унутрашњим сагоревањем.

 Почело са радом постројење за производњу и велепродају компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

 • Нафтна индустрија Србије је изузетно значајна компанија за Републику Србију и нашу Владу и ми посебну пажњу посвећујемо њеном даљем развоју. Очекујемо да настави да буде лидер у својој области и један од најстабилнијих елемената наше привреде и економије. С друге стране, тржиште гаса се шири, као и захтеви потрошача, што некада није могуће испратити развојем инфраструктуре и управо зато је постројење у Острову изузетно значајно, јер управо оно представља могућност да одговоримо на захтеве индустријских потрошача без изградње гасовода. Са овог постројења, можемо компримованим гасом да покријемо захтеве привреде у читавом овом крају“, рекао је приликом отварања постројења, Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.

Он је казао и да је то и еколошки важан пројекат, јер компримовани гас представља најквалитетније и најчистије гориво - гориво будућности.

 Почело са радом постројење за производњу и велепродају компримованог природног гаса на гасном пољу „Острово“

 • Kомпримовани природни гас је „гориво будућности“, које може да замени бензин, дизел или течни нафтни гас, уз најмању емисију штетних гасова. Већ од 2014. године, када смо отворили постројење Палић, НИС производи и продаје овај енергент и тако испуњавамо два циља: поштујемо захтеве тржишта за алтернативним и повољнијим горивима и подстичемо одговорност према животној средини. Постројење „Острово“, које данас отварамо, по плану ће производити око 25 тона компримованог природног гаса дневно. Снагом квалитетних и савремених горива, ми планирамо да стигнемо још даље“, изјавио је Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС.

Амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Чепурин је истакао да НИС успешно ради на српском тржишту и представља једну од најефикаснијих српских компанија, као и да је енергетика један од кључних темеља сарадње Србије и Русије.

18.05.2017.

Саопштење

Министар рударства и енергетике Александар Антић примио је, данас, новоименованог амбасадора Републике Турске у Србији, Њ.Е. Танжуа Билгича (Tanju Bilgic).

 Саопштење

Састанак је организован на иницијативу амбасаде Републике Турске, поводом 22. Светског нафтног конгреса, који ће, од 9 – 13.јула бити одржан у Истанбулу, под покровитељством тамошњег Председништва. Циљ посете амбасадора Билгича, између осталог, био је да пренесе позив који је турски министар енергетике и природних ресурса Берат Албајрак, упутио српском колеги Антићу.

Министар рударства и енергетике Александар Антић са турским амбасадором разговарао је о унапређењу укупних економских односа две земље, а посебно оних у области енергетике.

 Саопштење

 • Односи две државе су у узлазној линији како политички, тако и економски, што се огледа у константном расту турских инвестиција у Србију, казао је министар Антић, који се, током сусрета, осврнуо на своју посету Турској, у којој је, пре две године присуствовао почетку изградње гасовода ТАНАП у граду Карсу, у близини турско - грузијске границе.

Амабасадор је нагласио велики интерес турских компанија за повећање инвестција у Србију у свим областима и мишљења је да је енергетика сектор који је тамошњим улагачима посебно интересантан и којем може интензивно да се сарађује. Он је казао да је, у том смислу, учешће министра Антића на Светском нафтном конгресу сјајна прилика за организацију билатералног сусрета српског министра енергетике са новим министром енергетике и природних ресурса Турске – Бератом Албајраком (Berat Alba Yrak).

08.05.2017.

Антић: Пажљиво пратимо градњу гасовода Турски ток

 Антић: Пажљиво пратимо градњу гасовода Турски ток

Министар енергетике Александар Антић је изјавио да Турски ток за сада обухвата само изградњу гасовода између Русије и Турске, али да Влада Србије пажљиво прати тај пројекат, пошто би наша земља евентуално могла да се прикључи уколико би се тај гасовод развијао у наредном периоду.

 • Србија тренутно има само један правац снабдевања гасом преко Мађарске, неопходно је да извршимо диверсификацију”, рекао је министар Антић на отварању конференције “Нова српска енергетска стратегија”.

Он је истакао да Влада Србије прати шта се дешава са пројектима као што су Северни ток 2 и Турски ток, додајући да су све то неке шансе за нас.

 • Гарантујем да ова Влада није заљубљена ни у један пројекат, већ поклања пажњу свим пројектима који могу да обезбеде грађанима сигурне енергенте по конкурентним ценама”, нагласио је Антић.

 Антић: Пажљиво пратимо градњу гасовода Турски ток

Коментаришући то што је Гаспром објавио да је почела градња гасовода Турски ток између Русије и Турске, министар рударства и енергетике казао је да је Турски ток у овој фази потписан само за правац снабдевања гасом за турско тржиште.

 • Пажљиво пратимо да ли ће се тај гасовод развијати и даље и у наставку представљати нову инфраструктуру која може да буде од значаја за нас и одговорно разматрамо све могућности и све сценарије и бићемо део решења која су реална”, навео је он.

Антић је рекао да Србија ради и на гасној интерконекцији са Бугарском и да је предвиђено финансирање кроз грант ЕУ од 50 милиона евра.

 • Остаје питање како ћемо то све напунити гасом”, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Изградња гасовода Турски ток почела је у Црном мору, близу обала Русије. Генерални директор Гаспрома Алексеј Милер навео је у саопштењу да се реализација пројекта одвија по плану и да ће турски и европски потрошачи до краја 2019. имати нову сигурну руту за увоз руског гаса.

 Антић: Пажљиво пратимо градњу гасовода Турски ток

Пројекат је представљен јавности крајем 2014. године када је Русија одустала од пројекта гасовода Јужни ток, који је требало да иде преко Црног мора и Бугарске, а који је блокирала ЕУ.

Руски председник Владимир Путин је пре неколико дана дао налог Гаспрому да крене са радовима за гасовод Турски ток.

Према плановима, предвиђа се изградња два крака капацитета од по 15,75 милијарди кубних метара гаса. Намера је да се појача испорука руског гаса Турској и да та земља постане гасно чвориште за даље снабдевање европских потрошача.

Конференцију су организовали Адриа Медиа Група (Adria Media Group) и магазин Њузвик (Newsweek) Србија, под покровитељством Министарства рударства и енергетике.

08.05.2017.

АНТИЋ: Достижемо удео од 27 одсто из обновљивих извора енергије

Србија ће успети да испуни обавезу према ЕУ, да до 2020. достигне удео од 27 одсто обновљивих извора енергије у укупној фналној потрошњи енергије, с обзиром на то да смо тренутно између 23 и 24 одсто, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

 АНТИЋ: Достижемо удео од 27 одсто из обновљивих извора енергије

Министар је истакао да ће посебан акценат у наредном периоду бити стављен на коришћење биомасе.

 • Апсолутно сам уверен да ћемо до 2020. успети дођемо до предвиђених 27 одсто”, рекао је Антић на конференцији “Нова српска енергетска стратегија”.

Он је казао да су у току и пројекти који ће обезбедити додатних око 500 мегавата из обновљивих извора и поручио да посебну пажњу треба посветити коришћењу биомасе, где је наш највећи потенцијал.

 • Србија више “фенси” гледа на ветро и соларне паркове, пошто то виђамо када путујемо, али пренебрегавамо да је највећи потенцијал у биомаси”, нагласио је Антић.

Према његовим речима, ако је око 5,6 милиона тона еквивалента нафте наш укупни потенција из обновљивих извора енергије, око 3,3 милона је из биомасе.

 • Биомаса мора бити далеко више у фокусу и ми као министарство смо радили на промоцији и наставићемо и кроз изградњу малих постројења и инвестиција на биомасу и биогас, али пре свега кроз стални притисак према системима даљинског грејања”, рекао је Антић додајући да топлане све више прелазе на коришћење биомасе.

Антић је рекао да је енергетски сектор од кључног значаја за даљи привредни раст Србије, а посебно индустријски развој.

 АНТИЋ: Достижемо удео од 27 одсто из обновљивих извора енергије

Он је подсетио да је последњи велики енергетски објекат у Србији отворен 1991. године и да после тога није било великих пројеката за будући индустријски развој.

Како је рекао, стратешки најважнији елементи енергетског сектора су: сигурно снабдевање, транзиција ка одрживом енергетском систему и развој тржишта енергетике.

 • Србија мора бити енергетски сигурна, да обезбеди снабдевање грађана и привреде, али и да има агресивну инвестициону политику, што је приоитет Владе и министарства”, нагласио је Антић.

Он је подсетио да је почео пројекат за Костолац Б3 и проширења копа Дрмно, што је веома важно за будућност нашег енергетског система. Антић је рекао да смо протеклих година добили на мрежи око 80 мегавата из обновљивих извора, од ћега највише од хидро и ветро потенцијала.

 • У овом тренутку се налазимо у различитим фазама изградње готово 500 мегава из обновљивих извора, од чега за око 483 мегавата из енергије ветра и значајан број капацитета из биомасе и био гаса, као и хидроенергије. Ако томе додамо и озбиљне пројекте које радимо на преносу, трансмисији енергије, на изградњи унутрашњих и паневропских коридора кроз пројекат Трансбалканског коридора, тиме добијамо далеко бољу слику у електроенергетском сектору”, навео је он.

Министар је, ипак, рекао да Србија добија око 70 одсто струје из угља и да ће улагање у копове бити један од приоритета и подсетио да ће ове године ЕПС уложити 31 милијарду динара у РБ Колубара, од чега ће 22 милијарде бити издвојене за нове инвестиције, а девет за одржавање.

Он је рекао да ће бити отворена три нова копа - поље Е, Г и Радљево, које ће заменити најважнији коп Тамнава-Западно поље.

Антић је казао да ће покушати да нађу партнере и за нове пројекте за термоелектране ТЕНТ Б3 и Колубару Б.

Министарство ће развијати и хидропотенцијале - Моравске електране за додатних око 150 мегавата у пет каскадних хидроелектрана, као и потенцијале на Ибру, Дрини и Бистрици, казао је Антић и додао да предстоји и пројекат Ђердап 3.

 АНТИЋ: Достижемо удео од 27 одсто из обновљивих извора енергије

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић рекла је да је поглавље 15 у прикључењу ЕУ један од главних изазова што се тиче енергетике.

 • Изазов је стварање регионалног тржишта гаса и електричне енергије, као и реструктурирање јавних предузећа. Јако нам је битно и да се испоштује регулативе о заштити животне средине, у шта се доста мора улагати у наредном периоду”, рекла је она.

Филиповићева је додала да закон омогућава да поред ЕПС-а свако други може да производи струју у Србији, а да се отвара само питање тржишне исплативости.

 • То значи да ако се вама исплати да градите, можете доћи и није никакав проблем. Није све везано за ЕПС, мада су они највећи. Стратегија је документ који је “списак жеља”, а нама је најважније да се види шта смо ми то урадили”, казала је државни секретар Министарства рударства и енергетике, Мирјана Филиповић.

03.05.2017.

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА У
МИНИСТАРСТВУ РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

Радна места која се попуњавају:

 1. Радно место за подршку економским и правним пословима у области нафте, деривата нафте и природног гаса
 2. Радно место руководилац Групе

Комплетан текст огласа можете прочитати овде

Изјаву о прибављању података можете преузети овде

03.05.2017.

ПРЕДЛОГ УРЕДБЕ

Министарство рударства и енергетике Републике Србије је сагласно члану 5 и 6. Закона о енергетици (''Службени гласник РС'' број 145/2014) припремило Предлог Уредбе којом се утврђује Програм оствaривања Стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025 са пројекцијама до 2030. године , за период 2017. до 2023. година. Све примедбе и сугестије на предлог Уредбе потребно је доставити у Формулару на емаил адресу biljana.ramic@mre.gov.rs у периоду од 03.05.2017. до 15.05.2017. године. са назнаком (Subject) ПОС КОМЕНТАРИ.

- Предлог уредбе ПОСа

- Формулар за достављање примедби и сугестија

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци