Насловна » Актуелности

Актуелности

Актуелности

21.05.2018.

НЕДЕЉА ЕНЕРГИЈЕ
"Енергетика и инфраструктура - Србија на Новом путу свиле"

На округлом столу "Енергетика и инфраструктура - Србија на Новом путу свиле", државни секретар у Министарству рударства и енергетике Стевица Деђански рекао је на округлом столу, да је Нови пут свиле велики и важан пројекат и за нашу земљу, с обзиром на то да је само до сада уложено 50 милијарди долара у ту глобалну иницијативу.

Када је реч о улагањима у енергетику, како је рекао, за Србију су тренутно најважнији пројекти повезивање са Турским током, гасна интерконекција са Бугарском у и улагања у обновљиве изворе енергије.

Недеља енергије - Енергетика и инфраструктура - Србија на Новом путу свиле

Он је казао да ће се очекује да до краја године буде основан Фонд за енергетску ефеиканост са око 1,5 милион евра, а да би наредне године на располагању требало да има између 30 и 40 милиона евра.

 • Србија се у оквиру Механизма сарадње ЦИЕЗ 16 плус 1 намеће као лидер у региону по разним основама. Јако смо добро почели", нагласио је Деђански.

Кина би, захваљујући Новом путу свиле, могла у наредних неколико година да преотме од САД позицију економске силе број један, а Србија ће од те глобалне иницијативе имати пуно користи, пре свега, у финансирању инфраструктурних и енергетских пројеката. Србију, ипак, када је реч о реализацији тих пројеката, очекују притисци од ЕУ, која “балансира” пред продором Кине у Европу, рекла је диреркторка Кинеског центра при Мегатренду Катарина Закић, на округлом столу "Енергетика и инфраструктура - Србија на Новом путу свиле".

Недеља енергије- Енергетика и инфраструктура - Србија на Новом путу свиле

Кина је од 2013. у земље на коридору "Појас и пут" уложила 50 милијарди долара, а председник Кине Си Ђинпинг је прошле године најавио нова улагања од 124 милијарде долара у ту иницијативу, којом би се створио "пут мира, инклузивности и слободне трговине" и позвао на напуштање старих модела заснованих на ривалитету и дипломатским играма.

Према неким проценама, целокупна улагања у оквиру тог амбициозног пројекта вредна су чак 900 милијарди долара - за изгадњу и повезивање инфраструктуре, мреже путева и железница од више од 13.000 километара за извоз робе, аеродрома, лука, индустријских паркова и енегетских објеката.

 • Иницијатива Један појас - један пут настала је 2013. године, када је покренуо Си Ђинпинг, како би се на геостратешком, геоекономском и геополитичком нивоу ујединио велики број земаља, за сада их има 165, а циљ је да убрза проток робе, људи и капитала. Иницијатива има две стране: спољноекономску и унутрашње економску".

Недеља енергије - Енергетика и инфраструктура - Србија на Новом путу свиле

Објаснила је да тај пројекат започиње најнеразвијенијем делу земље, у Западној Кини, као и да се шири ка остатку Азије, Европи и Блиском истоку.

 • Уз ову иницијаитву не само да градите врсту уједнињења различитих нација на економском нивоу већ се поспешује и регионални развој Кине. Сврха је убрзавање транспорта, а са геополитчког, Кина је друга светска економија и за пар година биће економија број један", каже Закић.

Истиче да Кина има пуно слободних финансијских средстава и девизних резерви и да ће свакако пуно новца уложити у Нови пут свиле, али тако да то буде вин - вин ситуација.

18.05.2018.

Антић и Петкова потписали Заједничку изјаву о Интерконекцији Ниш – Димитровград

Министар рударства и енергетике Републике Србије, Александар Антић је, током Самита ЕУ и земаља Западног Балкана, потписао са бугарском министарском енергетике Теменушком Петковом, Заједничку изјаву о изградњи пројекта гасног интерконектора Бугарска-Софија.

Изјава је потписана у присуству председника Републике Србије Александар Вучића, и лидера ЕУ и Западног Балкана, а има за циљ развијање пројекта повезивања енергетских тржишта и јачање сигурности снабдевања гасом у региону.

Антић: Антић и Петкова потписали Заједничку изјаву о Интерконекцији Ниш – Димитровград

 • Сигурност снабдевања гасом је приоритет Србије и Бугарске, али и свих земаља региона и Европе. Интерконекција Ниш – Димитровград је заједнички приоритет обе земље, на чему се интензивно ради, јер Европска унија преко својих грантова учествује у финансирању тог пројекта, и Србији је опредељено 49,6 милиона евра ", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Антић: Антић и Петкова потписали Заједничку изјаву о Интерконекцији Ниш – Димитровград

Гасна интерконекција Србије и Бугарске веома је важна, имајући у виду да обе земље имају све већу потрошњу тог енергента, пре свега због раста индустријске производње, али и енергетске безбедности, као и потребе да се диверсификују правци снабдевања тим енергентом.

 • Заједничким одговорним приступом превазилазимо изазове у области диверсификације и сигурности снабдевања гасом, узимајући у обзир значајан напредак, остварен на територијама обе земље, навео је министар Антић. У декларацији коју су лидери ЕУ и земаља чланица Уније усвојили претходног дана у Софији, енергетска сигурност биће приоритет, између осталог, кроз бољу енергетску ефикасност, бољу прекограничну међусобну повезаност, диверсификацију извора и праваца као и уравнотежену комбинацију разних извора енергије уз бољу интеграцију обновљиве енергије.

Антић потписао Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Европске инвестиционе банке (ЕИБ)

Министар рударства и енергетике Александар Антић у Софији је, испред Владе Републике Србије, потписао и Меморандум о разумевању између Републике Србије и Европске инвестиционе банке (ЕИБ). Сврха тог Меморандума је да се утврде кључни принципи предвиђене сарадње између Владе Србије и ЕИБ. Од те финансијске институције се очекује да се укључи у припрему и финансирање одабраних појединачних приоритетних пројеката, који испуњавају националне циљеве развоја.

Антић: Антић и Петкова потписали Заједничку изјаву о Интерконекцији Ниш – Димитровград

 • Република Србија, на челу са председником Вучићем, има у виду да је улагање у енергетску и транспортну инфраструктуру, општинске и еколошке инфраструцтуре, климатско деловање, образовање, здравство, иновације и подршку приватном сектору, од пресудне важности за економски развој државе, нагласио је министар Антић.

ЕИБ би, према Меморандуму, између осталог требало да учествује у финансирању изградње 32км аутопута Ниш-Мердаре, инфраструктуре за унутрашњи водни транспорт, ревитализације у најнеразвијенијим и најсиромашнијим општинама у Србији, пројекат унапређења информационе и комуникационе инфраструктуре у школама у Републици Србији, као и суфинансирању недостајућих средстава за интерконекцију Ниш – Димитровград – Бугарска.

14.05.2018.

Антић: Најбољи дани иницијативе Кина плус 16 тек долазе

Србија је квалитетно користила механизме сарадње у оквиру иницијативе Кина плус 16 земаља Централне и Источне Европе (CIEZ), изјавио је данас национални координатор Србије за ту иницијативу Александар Антић, који чекује да ће лидери на самиту у Софији додатно ојачати сарадњу и тај формат додатно подржати.

Антић: Најбољи дани иницијативе Кина плус 16 тек долазе

Министар рударства и енергетике Антић је, на скупу посвећеном шумарству између Кине и 16 земаља, рекао да је формат 16+1 велика перспектива за читав регион, те да је Србија квалитетно користила механизме те сарадње, као и да је у овом тренутку, Кина израсла у једног од наших најзначајнијих спољно-економских и инвестиционих партнера.

Антић: Најбољи дани иницијативе Кина плус 16 тек долазе

 • Иницијатива Кина+16, обогаћена кинеском иницијативом Појас и пут, изузетно је значајан механизам сарадње, казао је Антић и истакао да дубоко верује да најбољи дани тог формата тек долазе и да ће се ширити на све сегменте живота.

"Са нестрпљењем очекујем самит у Софији где ће лидери, верујем, ојачати сарадњу и овај формат додатно подржати", навео је он.

Антић: Најбољи дани иницијативе Кина плус 16 тек долазе

Додао је да је та иницијатива значајно утицала на развој односа Србије и Кине, те да је од важности за читав наш регион када је реч о развијању заједничких пројеката, укључујући инфраструктуру, али и сарадњу у области науке, образовања и културе. Иницијатива је, каже Антић, поред коришћења буџетских фондова Кине за инфраструктурне пројекте, оплемењена сарадњом која доводи до бољег разумевања различитих култура, филозофија, живота, науке и образовања.

07.05.2018.

Антић у Анкари: Важни снажни односи са Турском у области енергетике

Министар рударства и енергетике Александар Антић, током посете Турској, истакао је да је од изузетног значаја за Србију је да јача укупне политичке, економске и снажне енергетске односе.

Он је у Анкари указао на значај развоја снажних односа са Турском у области енергетике.

Антић у Анкари: Важни снажни односи са Турском у области енергетике

Антић, који је члан делегације коју је, у посети Турској, преводио председник Србије Александар Вучић, рекао је да Турска постаје једно од кључних гасних чворишта, пре свега, за снабдевање југоисточне Европе.

 • Узимајући у обзир да ће врло брзо, у наредних неколико недеља, бити пуштен у рад гасовод ТАНАП, који повезује Каспијски басен са југоисточном Европом, као и да се ради на развоју пројекта Турски ток, Турска постаје кључна транзитна земља за гас. Преко Турске ће се одвијати озбиљни пројекти који ће утицати на снабдевање читавог овог дела Европе, поготово Западног Бакана - објаснио је Антић.

Антић у Анкари: Важни снажни односи са Турском у области енергетике

Министар рударства и енергетике је истакао да је од изузетног значаја за Србију да јача укупне политичке, економске и снажне енергетске односе.

У Анкари је потписан Меморандум којим се подиже ниво сарадње у области гаса и обновљиве енергије на виши ниво, што је последица великог броја активности и састанака који су одржани у протеклом периоду.

Антић у Анкари: Важни снажни односи са Турском у области енергетике

 • Кључни пројекат је снабдевње гасом обе државе, сарадња са околним земљама на развијању тих пројеката, формирање тела у оквиру Министарства које ће координирати сарадњу - навео је министар.

Антић је указао да су обновљиви извори енергије област на коју Турска и Србија стављају акценат развоја.

01.05.2018.

Ремонт блока А4 у ТЕНТ А готов до краја јула

Капитални ремонт блока А4 у Термоелектрани "Никола Тесла А“ у Обреновцу биће завршен до краја јула, најавили су данас министар рударства и енергетике Александар Антић и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Они су обишли радове на том капиталном ремонту који се одвијају и током празника и честитали свим запосленима у енергетском систему Србије Међународни празник рада, 1. мај.

Ремонт блока А4 у Термоелектрани "Никола Тесла А" једна је од најзначајнијих инвестиција ове године у систему Електропривреде Србије, а улагањем око 53,5 милиона евра снага блока ће се повећати на 332 мегавата, продужити радни век и унапредити енергетска ефикасност и заштита животне средине.

 • ЕПС и сви запослени у ЕПС-у данас, као и свих 365 дана у години, 1. мај дочекују радно и ја им на томе честитам и желим да им захвалим у име свих грађана Србије", поручио је Антић.

Министар је изразио велико поштовање према тим људима, као и другим радницима у јавним службама који, како је рекао, уместо да проводе празнике са својим породицама, раде и током празника. Истакао је да је важно то што ЕПС наставља са политиком инвестиција и капиталних ремонта кључних блокова.

 Ремонт блока А4 у ТЕНТ А готов до краја јула         Ремонт блока А4 у ТЕНТ А готов до краја јула

Нагласио је да је блок А4 значајан за укупну стабилност енергетског система Србије. Како је рекао, у Србији је у априлу производња струје за око 14 одсто била већа него у истом месецу лане, док је производња угља повећана за око шест одсто, што су заиста добри резултати.

 • Влада Србије економију ставља у први план, наш приоритет је економски развој Србије и са поносом истичемо изузетно добре резултате које наша привреда остварује. Раст БДП-а у првом кварталу од 4,5 одсто је заиста охрабрење и доказ да све ово што влада, заједно са председником Србије Александром Вучићем ради, остварује резултате и да цео наш концепт даје резултате", казао је Антић.

Он је навео да су енергетски и рударски сектор дали велики допринос таквом расту. “ЕПС је у првом кварталу дао значајан допринос и имао велики утицај на раст БДП-а и индустријиске производње", рекао је Антић и додао да је такав тренд настављен и током априла и захвалио и менаџменту ЕПС-а и свим запосленима на великој посвећености и озбиљном раду.

 • Ти резултати дају могућност да под мањим притиском и квалитетно урадимо све неопходне ремонте на угљеним системима и блоковима. Важно је то што ЕПС наставља са политиком инвестиција и капиталних ремонта", навео је Антић.

Министар је захвалио председнику Вучићу и целој влади на подршци у развоју енергетског система, али и синдикатима што су препознали напоре владе да се унапреди Електропривреда Србије.

 • Наставићемо са снажним економским мерама и то ће се одразити и на све грађане и њихова радничка права, јер верујемо да само развијено друштво може да буде и социјално одговорно и праведно и да се у њему остварује највиши степен радничких права", поручио је Антић.

Грчић је нагласио да се ремонт на блоку А одвија и током празника и да је то један од најважнијих послова на у ТЕНТ-у у Обреновцу и да се радови одвијају боље од планиране динамике.

 • Рок је око 140 дана, а ми смо сада испред динамике за неколиког дана и у оквиру предвиђеног рока ћемо завршити посао", навео је Грчић.

Рекао је да ће за нешто више од 20 мегавата бити повећан капацитет тог блока и да ће његова трајност бити продужена за наредних неколико деценија.

 • Поред тога, овде у ТЕНТ-у смо започели и капиталан пројекат одсумпоравања на блоковима 3, 4, 5 и 6, а блокови 1 и 2 ће бити третирани при ремонту који им следује. Желим да истакнем да ће блокови А 1 и А 2 бити ремонтовани и ревитализовани и то је нешто што је пре неког времена у стратегији ЕПС-а било предвиђено за гашење и захваљујући Вучићу и министру Антићу и још неким министрима та два блока су сачувана и биће ревитализована и радиће наредних неколико деценија", навео је он.

Грчић каже да је политика председника Вучића и целе владе и менаџмента ЕПС-а усмерена да се ЕПС ојача и прошире енегетски капацитети и прилагоде свим прописима ЕУ, “а не, ни на који начин, било шта продавати, затварати, гасити, гурати у страну и слично", нагласио је в.д. директора ЕПС-а.

 Ремонт блока А4 у ТЕНТ А готов до краја јула         Ремонт блока А4 у ТЕНТ А готов до краја јула

Последњи капитални ремонт блока А4 урађен је 2007. године и обезбедио је стабилан рад блока протеклих 11 година.

План је да се завршетком радова добије потпуно обновљен термоблок за стабилно снабдевање у наредним деценијама.

У овом значајном пројекту учествује више од 40 реномираних фирми из области енергетике, машинске и електроградње, од којих су многе и ранијих година са успехом обављале ремонтне радове на осталим ТЕНТ-овим постројењима. Завршетком радова на блоку А4 биће заокружена фаза ревитализације мегаватних блокова на локацији ТЕНТ А.

Блок А4 је први пут синхронизован на мрежу 8. јуна 1978. године и ове године обележава 40 година успешног рада.

26.04.2018.

УМРЕЖАВАЊЕ ЕНЕРГЕТСКИХ КОРИДОРА – међународна конференција Балканмагазина

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић истакла је, на панелу "Умрежавање енергетских коридора", у оквиру конференције "Транспорт и енергетика повезивање Западног Балкана и ЕУ", да је за повезивање Србије и суседних земаља у сектору енергетике веома важна сарадња са Европском комисијом и Енергетском заједницом.

Посебно су значајни, за повезивање Србије и суседних земаља иницијатива и пројекти West Balkans, tj. WB6 иницијатива.

 • Реч је, пре свега о пројектима преноса електричне енергије, где учествују наше колеге из Електромрежа Србије. Један од највећих пројеката у Србији је Трансбалкански коридор, чија је прва фаза завршена и пуштена у рад прошле године, у присуству нашег премијера. Оно што је нама посебно значајно је наставак друге секције, док се следећа фаза очекује следеће године или мало након тога, изјавила је државни секретар Мирјана Филиповић.

Умрежавање енергетских коридора – међународна конференција Балканмагазина

Навела је да је један од највећих пројеката у Србији Трансбалкански коридор, и да је Министарство посебно поносно на сарадњу у оквиру CESEC пројеката.

Државна секретарка Министарства рударства и енергетике захвалила се ЕУ на донацији за изградњу гасног конектора са Бугарском "који ће Србији омогућити безбедност и сигурно снабдевање гасом".

Умрежавање енергетских коридора – међународна конференција Балканмагазина

Енергетика је, поред транспортног повезивања, важан стуб за повезивање региона Западног Балкана и ЕУ, као и област која даје могућност за економски развој, казао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Он је на панелу "Умрежавање енергетских коридора", у оквиру конференције "Транспорт и енергетика повезивање Западног Балкана и ЕУ", навео да је енергетска повезаност микс политичких реформи које треба да се обаве и конкретних пројеката.

Наводећи да је ЕУ у Србији инвестирала скоро 550 милиона евра у том сектору од 2000. године, Фабризи је казао да је ЕУ веома задовољна што ће Унија и Србија суфинансирати два важна пројекта, а то су бугарско - српски интерконектор за гас и Трансбалкански коридор електричне енергије.

 • То су националне, али и регионалне потребе. Енергетика је још једна област, као и транспорт, која даје могућност за економски развој, за одржавање тока енергије глатким у региону", казао је Фабрици.

Додао је да је потребно повезати и тржишта да би енергија могла глатко да тече, те да је потребно повезати регионална тржишта енергије и гаса.

 • То је веома важно за ЕУ у смислу повезивања региона и на крају повезивања Западног Балкана са Европом. Повезаност није само политички циљ, већ је конкретан пројекат и програм и то је постала реалност", казао је Фабрици.

Умрежавање енергетских коридора – међународна конференција Балканмагазина

Енергетско повезивање земаља Западног Балкана даје могућност за економски развој и за 'гладак' пренос електричне енергије", рекао је Фабрици.и додао је да је 2015. године у Бечу договорено да се појача енергетска повезаност између земаља на Балкану.

Заменик министра у Министарству енергетике Бугарске Красимир Парванов казао је да Бугарска ради активно на развијању потенцијала за изградњу недостајуће инфраструктуре за развој енергетске инфраструктуре заједно са целом ЕУ.

Истакао је да је за Бугарску приоритет енергетског повезивања региона и ЕУ сталан и да ће се наставити и после председавања Бугарске Саветом ЕУ.

 • Енергетска повезаност је веома важна за привредну стабилност земаља у региону. Веза Бугарске и Србије ће осигурати повезаност гасних конекција. Веза се сагледава као ревирзибилна, корисници у Србији ће бити у могућности да користе гас преко бугарског система. Ово је од европског интереса и ова конекција је битна не само за регион, већ и за читаву Европу", навео је Парванов.

Додао је да се у Бугарској активно ради на томе да изградња гасовода на бугарској територији почне 2021. године и да уђе у експлоатацију 2022. године.

 • Водимо се убеђењем да ће завршетак ове везе помоћи интеграцији, не само Бугарске, већ целог региона, у европско енергетско тржиште", казао је Парванов и навео да Бугарска има системску везу са Румунијом, те да су урађени напори за везу са Грчком.

Он је казао да очекују да се изгради гасовод кроз Бугарску преко којег ће земље из региона моћи да се снабдевају из источно-каспијског извора, те да је за то важна веза са Турском.

24.04.2018.

Антић: Ово је кључна година за српску енергетику

Међународни сајам техника за очување вода и одрживе енергије одржан је у Београду, а министар рударства и енергетике, Александар Антић, најавио је да ће Србија у 2018. имати на мрежи још 250 мегавата струје из обновљивих извора енергије.

 • Ова година је кључна за наш енергетски сектор, пошто ћемо направити највећи искорак – истакао је Антић у Белекспо центру.

Антић: Ово је кључна година за српску енергетику

На том сајму, који траје до 26. априла, пети пут ће се представити водеће индустрије из целе Европе и региона на RENEXPO – међународној платформи за професионално ангажовање у области вода и енергије.

Антић је казао да је претходних година Србија направила постројења за 100 мегавата из обновљивих извора енергије, док ће само ове године добити нових 250 мегавата, углавном од великих ветропаркова.

То су ветропаркови Алибунар – 42 мегавата, Ковачица 105 мегавата и већи део Чибука са око 100 мегавата.

Антић истиче да ћемо у 2019. имати и додатних 250 мегавата из обновљивих извора енергије.

Антић: Ово је кључна година за српску енергетику

Подсетио је да је циљ да Србија до 2020. испуни европски циљ – 27 одсто учешћа обновљивих извора у укупној потрошњи струје до 2020. године. Министар је рекао да ћемо до тада имати 600 до 650 мегавата струје из обновљивих извора енергије.

Сајам је отворен у присуству амбасадора Немачке Аксела Дитмана, амбасадора Холандије Хендрика ван ден Дола и амбасадорке Израела Алоне Фишер Кам. На сајму излаже око 80 излагача и учествује око 800 стручњака из те области.

Очекује се да ће сајам посетити око 2.000 професионалних посетилаца.

Велики број пројеката реализује се уз подршку Немачке.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, рекао је да Немачка предузима велике напоре за побољшања у области енергетике и истакао да је Србија доста напредовала. Он је навео да је Немачка помогла Србију са више од милијарду евра за пројекте у енергетском сектору, како би се извршила транзиција енегетског система у складу са одрживим развојем.

Нагласио је да се у Србији реализује велики број пројеката уз подршку Немачке, и у области енергетске ефикасности.

Антић: Ово је кључна година за српску енергетику        Антић: Ово је кључна година за српску енергетику

 • Желимо да се убрза напредак Србије и у бласти екологије и енергетике – навео је Дитман и поручио да ће Немачка наставити да помаже нашу земљу.

Он је истакао да је Србија направила велики напредак и у тим областима, које су веома важне у процесу евроинтеграција. У области енергетике је циљ одржива и сигурна испорука енергије, нагласио је Дитман.

Нове технилогије и обновљиви извори енергије су, такође, велика шанса у пословном смислу, пошто је то данас растућа индустрија и тржиште на глобалном нивоу. Државни секретар у Министарству за заштиту животне средине Бранисалв Блажић је рекао да је Србија свесна еколошке заосталости у којој се налази.

 • Чека нас решавање изузетно тешких проблема у животној средини, с обзиром да је за нама вишедеценијиски немар и нерад у овој области – нагласио је он.

Блажић је казао да су јавно - приватна партнерства модел који ће бити „кичма“ за решавање свих проблема на путу ка ЕУ, када је реч о поглављу 27, које се односи на екологију.

Директор групације REECO Јохан Георга Рема је рекао да ће сајам окупити стручњаке и професионалце из те бранше. Навео је да је то пети сајам и да је Србија резултатима и броју активности у екологији до сада напредовала. Он је казао да на сајму учествује 60 одсто компанија из Србије и да је повећано интересовање за тај сајам.

19.04.2018.

Антић: У наредних неколико дана детаљан план гасне интерконекције са Бугарском

Министар енергетике и рударства Александар Антић и бугарска министарка енергетике Теменушка Петкова разговарали су у Софији, после састанка министара енергетике земаља ЕУ и Западног Балкана, о заједничким пројектима две земље и кључним енергетским приоритетима региона.

Антић: У наредних неколико дана детаљан план гасне интерконекције са Бугарском

Министар Антић најавио је да ће се у наредних неколико дана знати детаљан план реализације пројекта гасне конекције Србије и Бугарске и мапа тог гасовода.

Антић је рекао да је са Петковом разговарао о гасним пројектима у том делу Европе и њиховом утицају на сигурност снабдевања Србије и Бугарске, имајући у виду да обе земље имају све већу потрошњу тог енергента, пре свега због раста индустријске производње.

Антић: У наредних неколико дана детаљан план гасне интерконекције са Бугарском

 • Гасна конекција Србије и Бугарске је заједнички приоритет обе земље, на чему се интензивно ради. О томе разговарамо и са представницима Европске комисије јер Евопска унија преко својих грантова учествује у финансирању тог пројекта и Србији је опредељено 49,6 милиона евра", рекао је Антић.

Он је прецизирао да Србијагас, који реализује тај пројекат, ради геотехничка истраживања за гасовод којим ће гас у Србију стизати из Бугарске, а за експропријацију земљишта су обезбеђена средства у буџету за ову годину.

Антић је казао да је на министарском састанку у Софији разговарано о "чистој енергији за све Европљане" и регионалом повезивању у области енергетике.

Антић: У наредних неколико дана детаљан план гасне интерконекције са Бугарском

Како је истакао, још се усаглашавају ставови Европске комисије и Европског парламента о производњи енергије из обновљивих извора и вероватно ће нови циљ бити да се до 2030. године на тај начин обезбеди 30 до 35 одсто укупне енергије у ЕУ, што ће бити максимални циљ и за земље Западног Балкана.

Антић: У наредних неколико дана детаљан план гасне интерконекције са Бугарском

 • За Србију ће вероватно бити одређена другачија динамика", рекао је Антић.

Он је додао да је Србија похваљена јер је напредовала у коришћењу обновљивих извора енергије и да ће наредне две године на тај начин бити обезбеђено нових 500 мегавата.

 • Са представницима ЕУ разговараћемо о модалитетима за другу фазу производње енергије из обновљивих извора. Очекујемо да Србија и даље буде “локомотива” и да предводи читав регион у новим трендовима", закључио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Иначе, министар Антић је на позив Петкове учествовао на Конференцији на високом нивоу "Чиста енергија за све Европљане – Пут у Будућност", која се одржава у години бугарског председавања Саветом Европске Уније.

Антић: У наредних неколико дана детаљан план гасне интерконекције са Бугарском

Та конференција је посвећена перспективама Балкана у оквиру европске будућности ниске емисије угљеника и укључује панел дискусије које се односе на инструменте за транзицију ка економији ниске емисије угљеника као и на регионалну сарадњу у области енергетике.

Панел на коме је министар говорио је "Регионална сарадња у области енергетике - Удружени смо јачи".

18.04.2018.

МИНИСТРИ АНТИЋ И АЛБАЈРАК У БЕРЛИНУ - О КЉУЧНИМ ГАСНИМ ПРОЈЕКТИМА И ИНТЕРКОНЕКЦИЈАМА

Министар рударства и енергетике Александар Антић учествовао је на „Берлинском дијалогу о енергетској транзицији 2018“, на позив немачког министра економских послова и енергетике Петера Алтмајера (Peter Altmaier) и министра спољних послова Хајка Маса (Heiko Josef Maas). На маргинама Дијалога, који је одржан у организацији Федералне владе Немачке, српски министар рударства и енергетике одржао је низ билатералних сусрета са домаћинима, колегама из других земаља, као и са представницима водећих европских јавних и приватних енергетских компанија.

Министри Антић и Албајрак у Берлину - о кључним гасним пројектима и интерконекцијама

Током сусрета са турским министром енергетике и природних ресурса Бератом Албајраком (Berat Albayrak), оцењено је да су политички и економски односи две државе на изузетно високом нивоу, као и да је у узајамном интересу јачање сарадње у области енергетике, пре свега са становишта сигурности снабдевања кључним енергентима, првенствено гасом.

 • Са колегом Албајраком разговарао сам о о кључним гасним пројектима и интерконекцијама, и значају који оне имају за регион, имајући у виду значај диверсификације праваца и извора у снабдевању гасом и да је сигурно снабдевање тим енергентом од приоритетне важности за развој привреде сваке земље. Договорили смо интензивирање комуникације и сарадње, и као део укупних припрема за најављени билатерални сусрет председника Ердогана и председника Вучића, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

АНТИЋ: ЗНАЧАЈНО УЧЕШЋЕ СРБИЈЕ НА БЕРЛИНСКОМ ДИЈАЛОГУ

„Берлински дијалог о енергетској транзицији 2018“ један је од најзначајнијих енергетских скупова у Европи, на којем је овог пута учествовало 30 министара енергетике земаља Европе и света, као и велики број еминентних компанија у тој области. На скупу су разматрани глобални приоритети у вези са енергетском транзицијом, као и глобални циљеви за повећање коришћења обновљивих извора енергије (ОИЕ).

Антић: значајно учешће Србије на Берлинском дијалогу

На маргини Дијалога, министар Антић састао се и са представницима немачке компаније „Андриц Хидро“ (Andritz Hydro), која је ангажована на ревитализацији наших најзначајнијих хидро постројења, као и са представницима фирме „50 Hz“, која је заинтересована за сарадњу и унапређење преносних и дистрибутивних мрежа, као и за процесе подршке балансирања енергије из ОИЕ.

 • Изузетно је значајно присуство Србије на том међународном скупу. Србија у овом инвестиционом циклусу реализује велики број пројеката из ОИЕ, који нас стављају у ред држава које плански улажу у зелену енергију, прате глобалне трендове и остварују енергетске циљеве, оценио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Антић: значајно учешће Србије на Берлинском дијалогу

Он је казао да то што ће на мрежи у наредне две године бити нових 500 MW из обновљивих извора, представља показатељ да се приближавамо циљу да до 2020.године имамо 27 одсто струје из ОИЕ али и да са таквим трендом морамо да наставимо.

Антић: значајно учешће Србије на Берлинском дијалогу

 • Чињеница да је велики број немачких компанија заинтересован за улагање у Србију, знак је да нас препознају као политички и економски стабилну државу, која се убрзано развија, закључио је министар Антић.

16.04.2018.

Министар Антић на Берлинском дијалогу на тему
транзиције у области енергетике

Министар рударства и енергетике Александар Антић ће, на позив немачког министра економских послова и енергетике Петера Алтмајера (Peter Altmaier) и државног министра у Федералном Министарству спољних послова Нилса Анена (Niels Annen), учествовати на „Берлинском дијалогу на тему транзиције у области енергетике“. Скуп ће, у организацији Федералне владе Немачке, бити одржан 17. и 18.априла, на нивоу министара енергетике и спољних послова.

На маргинама дијалога, министар Антић ће у Берлину имати низ билатералних сусрета како са колегама из других држава, тако и са представницима немачких компанија које већ послују у Србији али и оних које су заинтересоване за инвестирање на нашем тржишту.

Берлински дијалог је међународна платформа која, поред високих званичника земаља учесница, окупља приватни и јавни сектор и омогућава разговоре о одрживим концептима за започету трансформацију енергетског сектора.

У Берлину ће на дијалогу бити око 2000 учесника као што су генерални и извршни директори, менаџери, руководиоци одељења из више од 90 земаља, како би разговарали о начинима на које националне владе и заинтересовани учесници из енергетског сектора могу да допринесу испуњењу амбициозних циљева дефинисаних Париским споразумом и Агендом до 2030.године.

Поред дводневног програма конференције, учесници имају прилику да се прикључе и догађајима у оквиру Берлинске недеље енергетике од 16 – 20 априла, са циљем да се разговори о енергетској транзицији прошире на сродне теме и омогуће бољи увид у перспективу о технологијама, искуствима и пословној пракси.

14.04.2018.

Саопштење

Министар рударства и енергетике Александар Антић примио је новоименованог амбасадора Аустрије Николауса Лутеротија (Nikolaus Lutterotti). На састанку је разговарано о различим видовима сарадње а министар Антић истакао је да су укупни економски односи две државе на највишем нивоу и означио Аустрију као једног од најзначајнијих трговинских партнера Србије.

Антић је указао на низ билатералних сусрета званичника две земље, на којима је констатовано да постоји простор за проширење економске сарадње Србије и Аустрије.

Саопштење

 • Енергетски сектор игра значајну улогу у привредној сарадњи две државе, имајући у виду велики број пројеката који је у поступку реализације а у које спадају и ревитализације енергетских објеката. Пример добре праксе је ревитализација ХЕ Зворник, коју спроводи аустријски партнер, предузеће VOITH HYDRO, изјавио је министар Антић.

Саопштење

Амбасадор је нагласио значај аустријских инвестиција у Србији, имајући у виду висину досадашњих улагања, уз осврт на чињеницу да тамошње компаније располажу богатим искуством и високим нивоом експертизе када се говори о енергетској ефикасности, обновљивим изворима енергије, као и заштити животне средине.

Саопштење

 • Спремни смо за даље јачање сарадње, посебно у изградњи мини – хидро електрана, имајући у виду значајан хидроенергетски потенцијал Србије. Такође, постоји изражени интерес аустријских компанија за примену највиших технологија у области побољшања енергетске ефикасности у зградарству, указао је амбасадор Лутероти.

13.04.2018.

Министарство рударства и енергетике подржало Пројекат за очување,
легализацију, ревитализацију
и заштиту јавних артеских чесама у Зајечару

Министар рударства и енергетике Александар Антић примио је градоначелника Зајечара Бошка Ничића и представнике Удружења „За чесме“, Бобана Погарчића и Душана Војводића. На састанку је договорено да Министарство рударства и енергетике пружи стручну и техничку помоћ у реализацији Пројекта за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту јавних артеских чесама у Зајечару.

Министарство рударства и енергетике подржало Пројекат за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту јавних артеских чесама у Зајечару

 • Издао сам налог да представници Министарства у сарадњи са пројектним тимом из Зајечара, нађу решења која су одржива и у најбољем интересу очувања артеских чесама и водних ресурса региона. Циљ је да направе упутство и анализу постојећег стања са предложеним решењима за ефикасно спровођење законских процедура у вези са очувањем и заштитом артеских чесама и природних водних ресурса, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Министарство рударства и енергетике подржало Пројекат за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту јавних артеских чесама у Зајечару

На састанку је договорено да већ наредне недеље, стручни тим министарства дође у Зајечар и сагледа конкретне модалитете за отпочињање поступка легализације и ревитализације артеских чесама на територији Града. Иначе, Зајечар је специфичан по томе што има највећи број артеских чесама по глави становника у свету.

Министарство рударства и енергетике подржало Пројекат за очување, легализацију, ревитализацију и заштиту јавних артеских чесама у Зајечару

12.04.2018.

Саопштење

Министар рударства и енергетике Александар Антић примио је данас новоименованог амбасадора Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), Мубарака Саида Алдахриа. Министар Антић констатовао је да је сарадња две државе заснована како на пријатељству, тако и на високом политичком и економском нивоу.

Саопштење

 • Влада Републике Србије са великом пажњом прати пројекте на којима су ангажоване компаније из УАЕ, а посебну важност у развоју енергетског сектора представља пројекат ветропарка „Чибук“, снаге 158 МW који реализује компанија Масдар, која ће у великој мери да допринесе повећању производње електричне енергије из обновљивих извора, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Саопштење

Он је подсетио да ће прва фаза пројекта ветропарка „Чибук 1“, уз подршку Владе Србије, бити реализована ове године, што значи да ће део ветропарка бити прикључен на мрежу већ у току 2018. године. Министар је упутио позив амбасадору да заједно обиђу радове на изградњи ветропарка.

Амбасадор Алдахри је нагласио да пројекат „Чибук“ у великој мери утиче на развој економских односа двеју земаља али да свакако постоји простор за проширење трговинске размене.

Саопштење

Он је казао да је њихова подршка Србији у развоју како постојећих, тако и будућих пројеката недвосмислена и позвао министра Антића да присуствују Абудабијској међународној нафтој конференцији у новембру ове године.

10.04.2018.

Министар Александар Антић примио амбасадора Јужне Кореје

Министар рударства и енергетике Александар Антић примио је данас амбасадора Јужне Кореје Деђонга Јуа (Dae Jong Yoo). На састанку је разговарано о привредној сарадњи две државе. Министар Антић исказао је интерес за сарадњу са тамошњим компанијама, посебно онима из енергетског сектора, имајући у виду да је 2015.у Србији отворено представништво организације KOTRA (Корејска организација за промоцију инвестиција).

Министар Александар Антић примио амбасадора Јужне Кореје

 • Пројекти који ће се у будућности реализовати у Србији, могу да буду веома привлачни за јужнокорејске инвеститоре а постојање организације као што је KOTRA свакако представља компаративну предност. Корејске компаније могу да нађу своје место у њима, посебно зато што поседују и могу да донесу савремену технологију која је цењена у Србији, као и у свету, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић

Амбасадор Деђонг Ју је за мај ове године најавио долазак делегације Министарства енергетике Јужне Кореје, са више компанија, потенцијалних партнера у области енергетике.

Министар Александар Антић примио амбасадора Јужне Кореје

 • Том приликом имаћемо могућност да са корејском компанијом „Korea Electric Power Corporation“ дефинишемо евентуалне формате сарадње, будући да та компанија располаже значајним искуством а међу водећима је у свету и располаже највећим Зеленим климатским фондом, истакао је Антић.
 • Министар Александар Антић примио амбасадора Јужне Кореје

Они су, према Антићевим речима, заинтересовани да учествују у развијању и имплементацији пројеката у вези са климатским променама и заштитом животне средине.

02.04.2018.

Одржан други састанак Радне групе за имплементацију Пројекта „Јадар“ код Лознице

У Министарству рударства и енергетике одржан је други састанак заједничке Радне групе за имплементацију Пројекта „Јадар“. Радном групом председавао је министар рударства и енергетике Александар Антић. Заједничком координацијом рада свих надлежних ограна, институција и других субјеката, омогућиће се ефикаснији развој Пројекта “Јадар”. Међуресорна радна група оформљена је због широког спектра потенцијалних утицаја тог пројекта на укупан квалитет живота локалне заједнице, као и на развој економије у Републици Србији.

Одржан други састанак Радне групе за имплементацију Пројекта „Јадар“ код Лознице

 • Заједнички осигуравамо да се пројекат „Јадар“ имплементира у складу са светским стандардима и то у смислу заштите животне средине и сарадње са локалном заједницом, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Министар је додао да ће примена најсавременијих технологија, посебно у експлоатацији и преради минералних сировина, резултирати вишеструким користима за локалну заједницу али и државу у целини.

Одржан други састанак Радне групе за имплементацију Пројекта „Јадар“ код Лознице

У циљу што ефикасније имплементације активности у процесу отварања рудника и почетка експлоатације литијума и бората, Радна група је размотрила динамику процеса издавања дозвола и питања у вези како са постојећом, тако и са недостајућом инфраструктуром. Компанија је у фази израде Студије претходне оправданости пројекта. Уколико анализе покажу оправданост, према планираној динамици пројекта, почетак производње очекује се 2023.године.

Састанку су присуствовали представници ресорних министарстава, града Лознице и компаније Rio Sava Exploration, у саставу Групације Рио Тинто.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 

 WEBGIS ГЕОЛИСС Обновљиви извори енергије Регистар енергетских дозвола Регистар повлашћених произвођача Систем енергетског менаџмента Отворени подаци  Узми рачун и победи!