Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

22.07.2016.

U "Kolubari" obeležena rudarska slava
Usmeriti investicije u rudarski sektor

Rudari u „Elektroprivredi Srbije“ obavlјaju izuzetno težak, rizičan i odgovoran posao i klјučno je da se deo predstojećeg velikog investicionog ciklusa usmeri ka rudarskom sektoru, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, na obeležavanju rudarske slave Svetog Prokopija u Baroševcu.

Zaposleni u Rudarskom basenu „Kolubara“ obeležili su slavu službom i lomlјenjem slavskog kolača u Hramu pokrova presvete Bogorodice u Baroševcu, kao i odavanjem počasti jamskim rudarima u Rudovcima. Antić je u ime resornog ministarstva čestitao rudarima i istakao da su sindikati EPS-a i „Kolubare” iskreni i korektni partneri na zajedničkom poslu izgradnje modernog rudarskog sektora.

 • Zajedno sa sindikatom učinili smo maksimum da se stabilizuje i unapredi položaj svih zaposlenih u EPS-u, pogotovo rudara. Pred nama je ozbilјan investicioni ciklus. Klјučno je da se dobrim delom tih ulaganja unapredi i modernizuje rudarska proizvodnja, da bi se radilo efikasije i rudari bili bezbedniji – rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošlјavanje i boračka i socijalna pitanja rekao je da Vlada Srbije izuzetno poštuje doprinos rudara razvoju zemlјe.

 PU Kolubari obeležena rudarska slava

 • Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja kao prioritete postavlјa borbu protiv sive ekonomije i borbu za bezbednost na radu, koja je posebno značajna za rudare – rekao je Vulin.

Čestitajući praznik svim rudarima i zaposlenima u EPS-u, Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a je istakao da rudarski sektor u Srbiji mora i može da opstane i da će iz godine u godinu napredovati stepenicu po stepenicu.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a zahvalio je na čestitkama rudarima premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ministrima i poslovodstu EPS-a i istakao da je „rudarski hleb, hleb sa sedam kora“. Domaćin slave je Sindikalna organizacija „Površinskih kopova”.

04.07.2016.

Projekat FUELPAGE: Studijska poseta institucijama nadležnim
za monitoring kvaliteta derivata nafte u Češkoj

Delegacija predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovala je u trodnevnoj studijskoj poseti Češkoj, koja se realizovala u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje monitoringa kvaliteta derivate nafte – prenos najbolјe prakse protiv sive ekonomije (FUELPAGE)”.

 Projekat FUELPAGE: Studijska poseta institucijama nadležnim za monitoring kvaliteta derivata nafte u Češkoj

Program posete pripremlјen je u skladu sa identifikovanim temama od najvećeg interesa za delegaciju iz Srbije, na čelu sa ministarstvom nadležnim za poslove trgovine i inspekcije tržišta kao glavnog korisnika rezultata projekta. Sve identifikovane teme proizašle su iz dosadašnjeg sprovođenja monitoringa kvaliteta derivata nafte u Srbiji, nakon stupanja na snagu propisa o monitoringu kvaliteta 1. decembra 2015. godine, a u sklopu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva Srbije sa evropskim „acquis communautaire“.

U sklopu programa posete, češko Ministarstvo industrije i trgovine predstavilo je sistem monitoringa kvaliteta derivata nafte i izveštavanja o sprovedenom monitoringu. Nakon toga, češka Tržišna inspekcija je prezentovala akivnosti i procedure provere uzoraka naftnih derivata, u skladu sa svojim nadležnostima nadzora specifikacija kvaliteta goriva definisanih evropskim standardima. Poseta je nastavlјena susretom sa Ministarstvom finansija Češke i Upravom carine nadležnom pored ostalog i za kontrolu akciznih proizvoda i prikuplјanje akcize, koja je predstavila tekuće i planirane projekte iz svoje oblasti.

 Projekat FUELPAGE: Studijska poseta institucijama nadležnim za monitoring kvaliteta derivata nafte u Češkoj

S obzirom da su cilјevi projekta usmereni, ne samo na razmenu iskustava o monitoringu kvaliteta derivata nafte i izveštavanju Evropskoj komisiji u skladu sa Direktivom 98/70/EZ i njenim kasnijim izmenama, već takođe na dobru praksu u borbi protiv sive ekonomije u sektoru naftnih derivata, u program posete uklјučen je i Forum razmene iskustava o markiranju derivata nafte. U okviru ovog foruma, predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije predstavili su rezultate programa markiranja u Srbiji i koristi za jačanje legalnih tržišnih tokova i obezbeđivanje fer konkurencije na srpskom tržištu. Prezentacija je privukla veliku pažnju čeških institucija i izvedena je uz učešće predstavnika češke Uprave carine, Tržišne inspekcije, Ministarstva finansija i češkog „SGS“.

 Projekat FUELPAGE: Studijska poseta institucijama nadležnim za monitoring kvaliteta derivata nafte u Češkoj

Poseta jednoj od najvećih benzinskih stanica u Pragu uklјučila je neposrednu prezentaciju čeških procedura monitoringa uz istovremenu redovnu inspekcijsku posetu češke Tržišne inspekcije i prezentaciju procedure uzorkovanja za potrebe monitoringa od strane tržišnog inspektora. Dodatno, srpskoj delegaciji predstavlјena je mobilna laboratorija „SGS“, kao i dodatnnj aktivnosti kontrole kvaliteta koje komercijalni subjekti u Češkoj sprovode kroz program „Seal of Quality - Pečat kvaliteta“.

Poseta je završena posetom terminalu Čepro, državne kompanije koja se bavi transportom, skladištenjem (uklјučujući i skladištenje državnih rezervi) i prodajom naftnih derivata u Češkoj.

 Projekat FUELPAGE: Studijska poseta institucijama nadležnim za monitoring kvaliteta derivata nafte u Češkoj

Predstavnici institucija obeju strana, kako iz Češke, tako i iz Srbije, obostrano su potvrdili da postoje čvrsti osnovi za održavanje i dalјe jačanje saradnje u oblastima zajedničkog interesa u budućnosti.

16.06.2016.

Saopštenje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je delegaciju kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC), na čelu sa predsednikom Zhang Chun-om sa saradnicima. Delegacija boravi u Beogradu u okviru predstojeće posete predsednika NR Kine Si Đinpinga, Srbiji. Sastanku su, u Ministarstvu rudarstva i energetike, prisustvovali pomoćnik generalnog direktora kompanije China Poly Group – Wang Xingye, kao i državni sekretar Ministarstva, Mirjana Filipović.

Saopštenje

Ministar Antić ocenio je da se ukupni ekonomski odnosi Srbije i Kine razvijaju ubrzanim tempom, što pokazuju i projekti čija je realizacija u toku, sa posebnim akcentom na one u oblasti energetskog sektora, koje realizuju kineske kompanije u Srbiji.

- Pre svega, mislim na projekat izgradnje novog bloka B3, snage 350 megavata, u Termoelektrani „Kostolac B“, koju uspešno realizuje kineska kompanija CMEC, sa partnerima. Sa druge strane – kao nacionalni koordinator Srbije u mehanizmu saradnje NR Kine i zemalјa centralno-istočne Evrope, mišlјenja sam da je Srbija najbolјe iskoristila finansijska sredstva namenjena za značajne infrastrukturne projekte, naglasio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je izrazio nadu da će tokom posete predsednika NR Kine biti usaglašen i potpisan Protokol o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike sa kineskim partnerima o finansiranju i izgradnji elektrana za proizvodnju električne energije od otpada.

Predsednik CMEC-a, Zhang Chun ukazao je da je njihova poseta u okviru predsedničke, dokaz zainteresovanosti Kine za prisustvo kineskih kompanija na realizaciji energetskih projekata od zajedničkog interesa. Izrazio je i veliko zadovolјstvo što će Protokol biti potpisan tokom posete, što je značajni korak napred u odnosu na Memorandum koji je potpisan u novembru 2015.godine.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je realizacija gradnje TE Kostolac B3 klјučni projekat u ekonomskoj saradnji dve države, dok je predsednik CMEC-a naglasio da će se sve raditi u skladu sa Ugovorom koji je potpisan. On je dodao da je Srbija dobar primer saradnje u zemlјama jugoistočne Evrope i da iz tog razloga mnoge kineske kompanije žele da povećaju svoje investicije, kako bi se realizovali projekti od zajedničkog interesa. Predsednik CMEC-a Zhang Chun, naglasio je da je ta kompanija zainteresovana i za druge projekte, kao što je TENT B 3.

Pomoćnik generalnog direktora kompanije China Poly Group – Wang Xingye naglasio je podršku te velike kineske državne firme i ocenio da je potpisivanje Protokola izuzetan primer konkretizacije ranije postignutog dogovora. Iz kompanije China Poly Group poručuju je da je ovaj projekat samo prvi u nizu projekata koji će biti realizovani u Srbiji.

Saopštenje

Ministar Antić kazao je da će Ministarstvo rudarstva i energetike, u okviru svojih nadležnosti, ukazivati svu neophodnu pomoć i dati punu podršku saradnji, kako bi se svi projekti bili blagovremeno i uspešno realizovani.

Služba za informisanje

Beograd, 16.06.2016. godine

16.06.2016.

Obaveštenje o usvajanju Uredbi kojima se u proizvodnji
električne energije podstiče korišćenje obnovlјivih izvora energije
i visokoefikasna kogeneracija

Na sednici Vlade održanoj 13. juna 2016. godine usvojene su sledeće uredbe kojima se u proizvodnji električne energije podstiče korišćenje obnovlјivih izvora energije, kao i visokoefikasna kogeneracija:

 1. Uredba o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača, privremenog povlašćenog proizvođača i proizvođača električne energije iz obnovlјivih izvora energije
 2. Uredba o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovlјivih izvora i iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije
 3. Uredba o ugovoru o otkupu električne energije.

Uredbama su otklonjeni brojni rizici i nedostaci prethodne regulative čime je dodatno unapređen pravni okvir u oblasti obnovlјivih izvora energije. Uredbe su objavlјene u „Službenom glasniku Republike Srbije“, broj 56/16 od 15. juna 2016. godine i mogu se preuzeti OVDE.

15.06.2016.

Saopštenje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se danas u Vladi Srbije sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Džejms Ruf - šef misije koja boravi u Beogradu, u okviru redovne revizije tekućeg aranžmana Srbije sa tom finansijskom organizacijom. Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, generalni direktori JP EPS i JP „Srbijagas“ – Milorad Grčić i Dušan Bajatović sa saradnicima, kao i predstavnici Ministarstva finansija i NBS.

Na sastanku sa delegacijom MMF-a konstatovan je napredak u realizaciji projekta restrukturiranja i finansijske konsolidacije JP „Srbijagas“.

Govoreći o JP EPS, predstavnici MMF-a, kao i Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji su takođe prisustvovali sastanku, ocenili su da je neophodno uložiti dodatne napore u sprovođenju i ubrzanju započetih aktivnosti na reorganizaciji i finansijskoj stabilizaciji Elektroprivrede Srbije.

Služba za informisanje

19.05.2016.

Antić: Korišćenje uglјa realnost u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je korišćenje uglјa u Srbiji za sada realnost ali da će se sprovesti mere za smanjenje zagadjenja u energetici. Srbija proizvodi 70 odsto električne energije iz termosektora, naveo je on na konferenciji "Trebaju li Zapadnom Balkanu termoelektrane".

 • Nismo srećni zbog tog odnosa ali on predstavlјa realnost vremena i zemlјe u kojoj živimo, rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je dodao da treba smanjiti efekte korišćenja uglјa na životnu sredinu ali i da na kritike zbog korišćenja uglјa treba odgovoriti predočavanjem realnog stanja. Naveo je da mnoge zemlјe u Evropskoj uniji proizvode mnogo više struje iz uglјa i kao primere naveo Polјsku sa 150 teravat časova (TWh), Nemačku sa 250 TWh i Češku sa 50, dok je u Srbiji ukupna proizvodnja struje 38 teravat časova.

 • Jedine zemlјe koje imaju mali procent uglјa su one koje proizvode iz nuklearne energije, naveo je Antić.

On je kazao da će Srbija do 2025. godine završiti odsumporavanje i denitrifikaciju, odnosno uvodjenje sistema za otklanjanje sumpordioksida i azotnih oksida u proizvodnji struje.

Ministar rudarstva i energetike je rekao i da se razvijaju i obnovlјivi izvori energije, da Srbija ima fid in tarife, odnosno podsticajne cene za proizvodnju struje iz tih izvora energije, kao i da se očekuju velika ulaganja u vetroparkove.

Ekspert za životnu sredinu Energetske zajednice jugoistočne Evrope Peter Vajda rekao je na skupu da u sadašnjim uslovima prozivodnja struje u termoelektranama ne bi trebalo da bude stub energetike i dodao da su takozvani spolјni troškovi toga, poput uticaja na životnu sredinu i zdravlјe, veliki. Vajda je kazao da je studija Energetske zajednice iz 2013. godine pokazala da bi na Zapadnom Balkanu koristi od primene direktiva o velikim ložištima i industrijskim emisijama 15 puta premašivali troškove. On je dodao da je od klјučnog značaja da gradjani to razumeju jer će celo društvo snositi troškove energetske tranzicije. On je kazao i da su u svim zemlјama Energetske zajednice u toku pripreme za primenu Direktive o velikim ložištima od 1. januara 2018. godine i dodao da je taj rok za energetiku jako mali.

Direktor za strategiju Elektroprivrede Srbije Aleksandar Jakovlјević rekao je da bi moguća alternative uglјu u Srbiji mogle biti nuklearne elektrane, dodatna izgradnja velikih hidroelektrana i obnovlјivi izvori energije, ali da tu postoje ograničenja. On je naveo da za nuklearne elektrane za sada postoje zakonska ograničenja ali da bi, ako bi se ta ograničenja i otklonila, za prve korake trebalo 20 godina i više, i dodao da je izgradnja skupa, odnosno da su troškovi od pet do šest hilјada evra po instalisanom kilovatu (KW).

Dodao je da u Srbiji postoji veliki potencijal od 17 do 18 teravat časova iz velikih hidroelektrana koji se može tehnički iskoristiti i naveo da je od toga iskorišćeno 11 TWh na najbolјim lokacijama dok se za preostlaih pet do šest TWh postavlјa pitanje koliko bi njihovo korišćenje bilo tehnički i finansijski izvodlјivo jer se, izmedju ostalog, deo nalazi u pograničnim područjima.

Jakovlјević je rekao i da svakako treba razvijati obnovlјive izvore energije i ocenio da su u toj oblasti sve zemlјe regiona, osim Hrvatske, u početnoj fazi.

Propisi za vetroparkove možda i u tehničkoj vladi

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da su propisi neophodni za izgradnju velikih vetroparkova u Srbiji u proceduri i da će biti usvojeni brzo, ili u tehničkoj vladi ili u novom mandatu.

Antić je na konferenciji "Trebaju li Zapadnom Balkanu termoelektrane" rekao da je reč o podzakonskim aktima i da su oni već usaglašeni. Naveo je da se očekuje izgradnja velikih vetroparkova od 489 megavata, za koje je već odobren status privremeno povlašćenog proizvodjača, odnosno počeli su da teku rokovi za izgradnju tih velikih objekata. U Srbiji se planiraju projekti koji će omogućiti 1.090 megavata iz obnovlјivih izvora energije.

18.05.2016.

Održan seminar na temu Početak primene sistema energetskog menadžmenta
u svim sektorima potrošnje energije u Republici Srbiji i
obaveze budućih obveznika sistema

Seminar na temu „Početak primene sistema energetskog menadžmenta u svim sektorima potrošnje energije u Republici Srbiji i obaveze budućih obveznika sistema” u organizaciji Ministarstva rudarstva i energetike i Privredne komore Srbije održan je 26. aprila 2016. godine u prostorijama Privredne komore Srbije. Seminarom je započet proces uvođenja sistema energetskog menadžmenta u privrednim društvima, kao i u javnom sektoru - javnim službama, odn. ustanovama i preduzećima, kao i u zgradama koje koriste organi Republike Srbije i organi autonomne pokrajine. S obzirom da je prethodno, 11. aprila ove godine održan seminar posvećen uvođenju sistema energetskog menadžmenta u jedinicama lokalne samouprave, na ovaj način je započelo uvođenje kompletnog sistema energetskog menadžmenta na način kako je definisan zakonom.

 Održan seminar na temu Početak primene sistema energetskog menadžmenta u svim sektorima potrošnje energije u Republici Srbiji i obaveze budućih obveznika sistema

Seminaru je prisustvovalo preko 160 učesnika, uglavnom predstavnika privrednih društava i javnih preduzeća. Prisutnima su se pozdravnim govorima obratili Ješa Erčić, direktor Sektora industrije i polјoprivrede Privredne komore Srbije, prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, g-đa Jumiko Saito, savetnik za formulisanje projekata iz Japanske agencije za međunarondu saradnju, prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i g. Jasuši Kavano glavni menadžera Japanskog projektnog tima. Predstavnik Privredne komore Srbije se prisutnima obratio u ime domaćina skupa, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu u ime Mašinskog fakulteta u Beogradu kao organizacije ovlašćene za obuku energetskih menadžera i ovlašćenih energetskih savetnika. Japanski gosti su govorili u ime Japanske agencije za međunarodnu saradnju kao glavnog partnera Ministarstva rudarstva i energetike u razvijanju i početku primene sistema energetskog menadžmenta.

Pomoćnik ministra Miloš Banjac sa saradnicima detalјno je predstavio osnovne elemente sistema i obaveze koje sistem postavlјa pred privredna društva, javna preduzeća i zgrade u javnom sektoru koji su kao veliki potrošači energije zakonom i Uredbom Vlade koja je usvojena krajem februara ove godine definisani kao obveznici sistema energetskog menadžmenta. Profesor Banjac je istakao da su se stekli uslovi za početak uvođenja sistema jer su doneti za to neophodni podzakonski akti. Cilјevi uvođenja sistema su da se ostvare uštede energije i troškova za energiju u sektoru industrije i javnom sektoru, da se o tome obaveštava ministarstvo kao institucija koja je odgovorna za kreiranje energetske politike i da se doprinese postizanju ukupnog cilјa uštede energije na koji se Srbija, kao članica Energetske zajednice, obavezala.

Rukovodilac grupe za energetski menadžment Vesna Rodić u svojoj prezentaciji je detalјno objasnila organizacionu strukturu energetskog menadžmenta, ko su obveznici sistema i koji su njihovi zadaci. Naročito je istakla da je počeo da teče zakonski rok u kojem privredna društva treba da dostave prijavu o ostvarenoj godišnjoj potrošnji energije sa proračunom na propisanim obrascima i pozvala sve prisutne da ispune ovu obavezu. Dr Dragan Urošević, član projektnog tima JICA/MRE je predstavio smernice za izradu godišnjeg izveštaja o ostvarivanju cilјeva uštede energije obveznika sistema energetskog menadžmenta i način popunjavanja obrasca za dostavlјanje izveštaja.

Prof. dr Maja Todorović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu je održala prezentaciju o Mašinskom fakultetu kao organizaciji za obuku energetskih menadžera i ovlašćenih energetskih savetnika i obavestila pristune da će uskoro početi obuka energetskih menadžera za oblast opštinske energetike a u planu je da u poslednjem kvartalu ove godine počne i obuka energetskih menadžera za oblast industrijske energetike i energetike zgrada.

 Održan seminar na temu Početak primene sistema energetskog menadžmenta u svim sektorima potrošnje energije u Republici Srbiji i obaveze budućih obveznika sistema

Poslednju prezentaciju održao je g. Jasuši Kavano, glavni menadžer Japanskog projektnog tima, na temu Japanske politike i tehnologije u oblasti energetske efikasnosti. On je objasnio kakve je efekte razvoj sistema energetskog menadžmenta imao na postizanje cilјeva energetske politike Japana počev od 1979. godine kada je ovaj sistem uveden u Japanu. Pozitivna iskustva Japana u razvoju ovog sistema bila su razlog da Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarondu saradnju pripremi i razvije projekat uvođenja sistema energetskog menadžmenta u Srbiji.

Tokom seminara prisutni su postavili više pitanja u vezi sa pojedinim segmentima prezentacija na koje su im dati odgovori.

Prezentacije:

 1. Organizaciona struktura SEM, prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra, MRE
 2. Podzakonski akti SEM i poziv za dostavlјanje prijave o potrošnji energije, Vesna Rodić, rukovodilac grupe za energetski menadžment, MRE
 3. Smernice za izradu godišnjeg izveštaja, dr Dragan Urošević, član projektnog tima JICA/MRE
 4. Ovlašćena organizacija za obuku - uloga u SEM i plan obuke, prof. dr Maja Todorović, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu,
 5. Jasuši Kavano, glavni menadžer Japanskog projektnog tima

11.05.2016.

Obaveštenje o nedostupnim IT servisima

Obaveštavaju se svi interesenti, zbog radova na trafo stanici koja napaja server sobu Ministarstva doći će do prekida u radu nekih delova informacionih sistema u sredu 11. maja. Očekuje se da svi sistemi budu dostupni 12. maja. Hvala na razumevanju.

Grupa za razvoj i održavanje informacionog sistema

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci