Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

06.08.2018.

DAN RUDARA

Centralna svečanost povodom Dana rudara Srbije ove godine održana je u Boru. Posle tradicionalne rudarske budilice koja je rano jutros prošla svim ulicama grada Bora, u Klubu RTB-a Bor u Brestovačkoj banji, za delegacije visokih zvaničnika, ambasadore i predstavnike ambasada, kao i za brojne poslovne partnere, prijatelje kompanije i predstavnike društveno-političkog života Srbije, održan je svečani prijem kome je prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Aleksandar Antić.

 • RTB Bor je stabilna kompanija i upravo iz tog razloga danas, kada se nalazimo u fazi odabira strateškog partnera, mi imamo interesovanje velikih, značajnih svetskih kompanija za učešće na tenderu", naglasio je ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski je rekao da je ta kompanija sada dostigla svoj maksimum i ne može u dalji razvoj bez strateškog partnera.

 • Za otvaranje novih rudnika mi nemamo dovoljno sredstava, država Srbija to takođe ne može, niti je praksa u svetu da država otvara nove rudnike. Zato nam je neophodan strateški partner. Ozbiljne kompanije su se javile i za dvadesetak dana ćemo znati koja od njih može da postane naš strateški partner", napomenuo je Spaskovski.

U zvaničnom delu proslave, sedmoro basenskih radnika dobilo je nagradu "Inženjer Šistek:, najviše priznanje koje RTB uručuje za doprinos razvoju kompanije, a predstavnici sindikata Srbije uručili su satove najboljim rudarima "Trepče", RBB-a, RBM-a i rudnika "Rudnik".

JP PEU RESAVICA

Obeležavanje Dana rudara u Resavici je počelo jutros u šest sati, a označilo ga je šest plotuna rudarskih mina.

Vlada čini velike napore da se rudarstvo u Srbiji razvija, da rudari imaju budućnost i da rudarstvo bude značajna privredna grana u koju se svake godine sve više investira, izjavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

 Dan rudara        Dan rudara

Antić je povodom Dana rudara, 6. avgusta, prilikom posete Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" rekao da u rudarskom sektoru trenutno radi oko 25.000 ljudi.

 • Zajedno sa sindikatima radićemo na popravljanju uslova rada kako bi rudari svoj posao obavljali bezbedno, u skladu sa najvišim standardima. To će biti jedan od naših najznačajnijih prioriteta", rekao je ministar Antić, čestitajući zaposlenima Dan rudara.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je poslednjih nekoliko godina u saradnji sa poslovodstvom i sindikatima "Resavice" uložila veliki napor da bi se stabilizovalo poslovanje tog preduzeća, koje ima devet rudnika.

 • Imamo značajne rezultate, ali veliki posao je tek pred nama. Verujem da ćemo uz podršku Vlade u ključnim rudnicima uspeti da obezbedimo nastavak rada, modernizaciju i da ćemo uspeti da unapredimo efikasnost rada i poslovne rezultate", kazao je Antić.

 Dan rudara        Dan rudara

Dodao je da će oko 350 zaposlenih dobrovoljno otići iz "Resavice" i dobiti otpremnine.

 • Time ćemo da relaksiramo u ovom trenutku još uvek nepovoljne poslovne rezulatte. Naša ideja je da nastavimo sa podrškom iz budžeta i da nastavimo sa merama unapređenja rada u Resavici", rekao je ministar Antić.

On je kazao da se sa Svetskom bankom radi projekat koji će omogućiti bolju organizaciju u tom javnom preduzeću, kako bi se unapredila proizvodnja u jamama koje imaju rudu, i da se napravi plan kako da se jame koje nemaju perspektivu zatvore a da se zaposleni prebace u rudnike koji imaju dovoljno rezervi uglja.

Taj projekat, popularno nazvan "češki kredit", u završnoj je fazi, a, kako je istakao Antić, obezbediće modernizaciju neophodne opreme za rudnike Soko, Rembas i Štavalj, koji ima najveće rezerve.

 • U prvom ciklusu nabavili bismo opremu vrednu 10 miliona evra", objasnio je Antić i dodao da se sa Svetskom bankom radi procena koja se odnosi na opremu i maksimalno iskorišćenje tih sredstava.

Direktor "Resavice Marko Vuković je rekao da je sproveden drugi krug socijalnog programa i da se za otpremnine prijavilo 350 radnika, ali će i bez njih proizvodnja biti na nivou prošlogodišnje, oko 500.000 tona godišnje.

 Dan rudara        Dan rudara

Otpremnine za 350 zaposlenih u rudniku Resavica Rudnik Resavica ove godine će uz otpremnine napustiti 350 zaposlenih, rekao je predsednik Sindikata rudara Resavice, Nebojša Milenković.

 • Ove godine smo počeli sa rešavanjem viška zaposlenih kroz stimulativne otpremnine i u januaru je otišlo 100 radnika, a do kraja godine će još 250 radnika", kazao je Milenković. Otpremnine su 300 evra po godini staža, 200 evra obezbedila je država, a 100 evra preduzeće, objasnio je Milenković i dodao da ih uzimaju uglavnom administrativni radnici i rudari kojima je do penzije ostalo nekoliko godina. Preduzeće će ove godine, računajući i prirodni odliv, napustiti ukupno oko 450 radnika, 95 onih koji su uslove stekli između dva praznika ispraćeno je, povodom Dana rudara, 3. avgusta, u penziju, podsetio je Milenković.

On je ukazao da bi modernizacija opreme u rudnicima Soko i Štavalj duplirala proizvodnju, ali bi i uslovi rada bili humaniji i bezbedniji, jer se sada često dešavaju povrede rudara, zato što se radi u teškim uslovima. Sećanje na 6. avgust 1903. godine Dan rudara se, inače, obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine, kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je sada u sastavu Rembasa, počeo štrajk zbog loših finansijskih i radnih uslova rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

06.08.2018.

Obaveštenje

Obaveštavamo da je Vlada, na sednici od 30. jula 2018. godine, a na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, donela Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o energetski ugroženom kupcu.

Navedena uredba je objavljena u „Službenom glasniku RS”, broj 59/18 od 31. jula 2018. godine i stupa na snagu 8. avgusta 2018. godine.

Tekst ove uredbe možete pročitati na internet stranici ministarstva. Uredbu možete skinuti ovde.

Osnovni cilj donošenja ove uredbe je usklađivanje teksta Uredbe o energetski ugroženom kupcu („Službenom glasniku RS”, broj 113/18) sa Zakonom o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS”, broj 18/16), posebno imajući u vidu odredbe člana 9. tog zakona, koje čine Načelo delotvornosti i ekonomičnosti postupka, kao i člana 103. koje regulišu dužnost organa da pribavlja podatke po službenoj dužnosti.

Podnosilac zahteva za sticanje statusa ugroženog kupca uz zahtev sada prilaže samo one podatke koji su neophodni za njegovu identifikaciju i dokumente koji potvrđuju činjenice o kojima se ne vodi službena evidencija.

Takođe, ovom izmenom izvršeno je izdvajanje u poseban član izuzetka od primene odredbi člana 4. Uredbe o energetski ugroženom kupcu (kojima se propisuju uslovi za sticanje statusa ugroženog kupca), na sticanje statusa ugroženog kupca domaćinstva čiji su članovi korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć ili dečijeg dodatka. Ova izmena je bila neophodna iz razloga što su se u praksi prvostepenih organa javljale nedoumice oko primene ovog izuzetka.

06.08.2018.

Čestitam Dan rudara Srbije!

Svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije, u kojem radi oko 25 000 ljudi, čestitam Dan rudara - 6. avgust.

Koristim priliku da, uz izraze iskrenog poštovanja svim ljudima koji obavljaju jedan od najtežih poslova na svetu, poručim da rudarstvo ima budućnost u Srbiji, s obzirom na to da će se u ovom sektoru realizovati veliki broj investicija.

Činjenica je da uveliko modernizujemo rudarstvo, napravili smo vidljive pomake i to bi trebalo da ohrabri zaposlene u rudarskom sektoru i najavi im svetliju i sigurniju budućnost. Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike ulažu velike napore kako bi se investicije u rudarstvu povećale, samim tim i broj uposlenih radnika i njihove zarade, kao i ekološki standardi. Nama je izuzetno važno i da ispunimo prioritetnu potrebu rudara – da im osiguramo veću bezbednost i zaštitu zdravlja na radu, jer znamo da rade u teškim uslovima, sa određenim rizikom i duboko smo svesni da zaraditi „hleb sa sedam kora“, nije nimalo lako.

Imajući u vidu značajna geološka otkrića na teritoriji naše zemlje, poput ležišta u Jadru kod Loznice, kao i nalazišta Čukaru Peki kod Bora, a uzimajući u obzir da se radi na intenzivnim geološim istraživanjima u Timočkom kompleksu, kao i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca, RTB-a Bor i Resavice, s ponosom možemo da konstatujemo da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji će u budućnosti uticati na povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje. Čitav niz drugih aktivnosti domaćih i stranih rudarskih kompanija, svakako će dati zamajac razvoju rudarstva u Srbiji, što će dodatno unaprediti čitave regione.

Mogu slobodno da kažem da sa dubokim uverenjem očekujem dodatne investicije u rudarstvo, otvaranje novih rudnika, dodatna istraživanja a za tako nešto su potrebne velike investicije, koje treba obezbediti kroz strateška partnerstva.

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike postavili su cilj od kojeg neće odustati – zaštitu prava radnika, da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer upravo oni jesu nosioci energetske stabilnosti i stub ove strateške privredne grane.

Uz rudarski pozdrav – Srećno!

01.08.2018.

Na osnovu članova 54. i 55. Zakona o državnim službenicima („Službeni glasnik RS”, broj 79/05, 81/05, 83/05, 64/07, 67/07, 116/08, 104/09 i 99/14), člana 17. stav 1, člana 18. stav 2, člana 19. stav. 2, članova 20. i 21. Uredbe o sprovođenju internog i javnog konkursa za popunjavanje radnih mesta u državnim organima („Službeni glasnik RS”, broj 41/07 i 109/09), Zaključka Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava 51 Broj: 112-6006/2018 od 28. juna 2018. godine,
Ministarstvo rudarstva i energetike oglašava

JAVNI KONKURS ZA POPUNjAVANjE IZVRŠILAČKIH RADNIH MESTA U MINISTARSTVU RUDARSTVA I ENERGETIKE

Preuzmite ceo javni konkurs

Izjavu o saglasnosti za pribavljanje podataka možete preuzeti ovde.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Uzmi račun