Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

16.01.2017.

Švajcarci obezbedili dodatna sredstva za novu
toplanu – elektranu na biomasu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Švajcarske Filip Ge, potpisali su aneks Sporazuma za projekat kombinovane toplane-elektrane na biomasu u Padinskoj skeli.

Aneksom Sporazuma povećana su sredstva za realizaciju projekta. Finansijska pomoć švajcarske Vlade povećana je sa 6.418.200 EUR na 7.597 700 EUR i sa 435.000 švajcarskih franaka na 973 400 franaka, dok Grad Beograd obezbeđuje sufinansiranje u iznosu od 1.500.000 EUR.

 Švajcarci obezbedili dodatna sredstva za novu toplanu – elektranu na biomasu

Projekat predviđa izgradnju Kombinovane toplane - elektrane (KTE) u Padinskoj skeli, koja za gorivo koristi biomasu, energetsku rehabilitaciju škole "Olga Petrov" i bolnice "dr Laza Lazarević", kao i izgradnju toplovoda.

 • Dodatna sredstva omogućavaju izgradnju kombinovanog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije, što predstavlјa jednu od tri faze projekta ukupne vrednosti preko 10 miliona evra, a čiji se završetak očekuje do 2018. godine, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ukupna vrednost radova koji se izvode na školi i bolnici iznosi oko 2,5 miliona evra. Radovi su započeti u januaru a ugovorom je predviđeno da radovi na školi budu završeni do kraja maja, a na bolnici u roku od godinu dana. Time će se značajno smanjiti potrošnja energije u školi, kao i u bolnici, a izgradnjom KTE obezbediće se sigurnost snabdevanja tih objekata obnovlјivom energijom, što je još jedan korak ka dostizanju cilјa od 27 odsto energije iz OI. Još jedna komparativna prednost je i to što će JKP „Zelenilo Beograd“ snabdevati toplanu – odnosno KTE, biomasom iz otpada.

 Švajcarci obezbedili dodatna sredstva za novu toplanu – elektranu na biomasu

 • Projekat je značajan za društvo Srbije i šalјe poruku da su energetska efikasnost i obnovlјivi izvori energije u prvom planu, nalgasio je Antić i dodao da proizvodnja energije iz obnovlјivih izvora treba da se poveća zbog nas, a ne zbog međunarodnih obaveza.

Ministar je rekao i da Srbija sada 23 odsto energije dobija iz obnovlјivih izvora, a da je potrošnja energije smanjena za pet odsto u odnosu na 2010. godinu. Aneksom ugovora Beograd dobija dodatnih 1,2 miliona evra i nešto više od pola miliona švajcarskih franaka za realizaciju projekta, rekao je Antić. Prema njegovim rečima, Švajcarska je obezbedila oko 8.5 miliona evra, a Beograd će obezbediti 1,5 miliona.

Gradonačelnik Siniša Mali je rekao da je kombinovana toplana i elektrana u Padinskoj skeli jedna od prvih takvih postrojenja u Srbiji i istakao da će projekat biti primer kako lokalne samouprave ulažu u obnovlјive izvore energije i racionalizaciju potrošnje.

Mali je rekao da gradske vlasti rade na projektu postorojenja za proizvodnju toplotne energije iz smeća u Vinči i da zatvaraju kotlarnice.

 Švajcarci obezbedili dodatna sredstva za novu toplanu – elektranu na biomasu

Beograd će, kako je istakao, biti prva samouprava koja će osnovati fond za energetsku efikasnost i raditi na sistematskoj zameni fasada i stolarije radi pobolјšanja energetske efikasnosti.

Ambasador Ge je podsetio da je u okviru projekta završen rad na pobolјšanju energetske efikasnosti osnovne škole i bolnice Laza Lazarević u Padinskoj skeli.

Vlada Švajcarske, istakao je ambasador, obezbedila je osam miliona evra za taj projekat jer smatra da postoji veliki potencijal da se isti projekti sprovedu širom zemlјe.

 • Ovo je pokazni projekat za zamenu upotrebe fosilnih goriva obnovlјivim izvorima energije, rekao je on i podsetio da je energetska efikasnost jedan od prioriteta njegove zemlјe u saradnji sa Srbijom.

 Švajcarci obezbedili dodatna sredstva za novu toplanu – elektranu na biomasu

Povodom najava uvođenja sistema naplate grejanja po potrošnji, državni sekretar u ministarstvu energetike Zoran Predić rekao je da je spremna zakonska regulativa, ali da je to proces u kome lokalne samouprave treba da urade svoj deo posla, jer su toplane pod njihovom ingerecijom.

 

PREDIĆ: Toplane spremne, ali ne odgovara svima naplata po utrošku

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić kaže da je zakonska regulativa za naplatu grejanja po utrošku pripremlјena, ali dodaje da najpre bi prvenstveno trebalo raditi na energetskoj efikasnosti objekata, kako bi takav način naplate odgovarao krajnjim kupcima.

 Švajcarci obezbedili dodatna sredstva za novu toplanu – elektranu na biomasu

Predić je, u Skupštini grada, podsetio da su energetske kompanije pod direktnom ingerencijom lokalnih samouprava.

 • Toplane su tehnički spremne, ali je veliki broj zgrada energetski neefikasno, rekao je Predić i upozorio da bi računi u nekim slučajevima mogli da budu veći nego sada, jer su zgrade energetski neefikasne.

13.01.2017.

Saopštenje

Otvorenim pismom, Sekretarijat Energetske zajednice inicirao je preliminarnu proceduru, čiji je cilј da Republika Srbija u roku od dva meseca, reaguje na konstataciju Sekretarijata da jedan član u međuvladinom Sporazumu o snabdevanju prirodnim gasom, koji je potpisan sa Ruskom Federacijom 2012.godine, nije usaglašen sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice.

Ministarstvo rudarstva i energetike će, u saradnji sa svim relevantnim institucijama Republike Srbije, u navedenom roku, detalјno razmotriti navode i blagovremeno dostaviti odgovor Sekretarijatu Energetske zajednice.

10.01.2017.

ANTIĆ – ENERGETSKA SITUACIJA JE STABILNA

U ovom trenutku nemamo nikakvih ozbilјnih problema u distribuciji električne energije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, dodajući da je energetska situacija stabilna i da su energetske kompanije apsolutno spremne.

 • Energetska situacija je stabilna. Imamo potpuno izbalansirane sve energente. Ekstremno je hladno i teško, ali energetski sistem pokazuje svoju fleksiblnost i sposobnost da i u ovakvim uslovima radi u punom kapacitetu obezbedjujući sve energente za sve građane i ukupnu privredu'', rekao je Antić.

On je naveo i da u ovom trenutku svi potrošači imaju električnu energiju. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku oko 0,03 odsto konzuma nema električnu energiju, a reč je o nekoliko brdsko - planinskih zaseoka u kojima u ovom periodu godine niko ne živi.

 • Ekstremno su niske temperature pogotovo u brdsko planinskim krajevima, tako da se desi da nam u trafo stanicama zalede prekidači, ali to je jedna tehnička opercija koja se vrlo brzo rešava. U ovom trenutku nemamo nikakvh ozbilјnih problema u distribuciji električne energije'', rekao je Antić.

Izražavajući uverenje da će se svaka situaciju prevazići, on je naveo da se za svaki od mogućih scenarija ima odgovor.

 • Ova zima jeste malo ekstremnija od prethodne. Za Beogradske elektrane ovo je 40-ti dan rada u režimu 24 sata dnevno, a cele prošle grejne sezone smo imali 42 takva dana'', ukazao je Antić dodajući da je situacija vrlo ozbilјna, ali da su spremni za takvu sitaciju.

Ministar je istakao i da je snabdevanje gasom, koje je klјučno za toplotni sistem i za sistem dalјinskog grejanja u Beogradu i najvećem broju gradova, stabilno.

 • Danas ćemo izaći na nekih 14,5 miliona metara kubnih potrošnje gasa. Naše Javno preduzeće Srbijagas vrlo uspešno obezbeđuje snabdevanje tim energentom'', kazao je Antić.

Kada su u pitanju ostale toplane u Srbiji, manji broj njih radi i dalјe na mazut ili na ugalј i oni imaju zalihe za nekih 15 do 20 dana, rekao je minister, dodajući da ne postoje razlozi za brigu.

Prema njegovim rečima, sve naše energetske kompanije su apsolutno spremne za ovo.

 • Kao Vlada i resorno ministarstvo, koordiniramo rad svih energetskih kompanija. Energetski bilansi su dobro postavlјeni, tako da ćemo izdržati i u ovom režimu koliko god da traje'', naglasio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, dodajući da je dobra vest da se od četvrtka očekuje lagano otoplјavanje.

01.01.2017.

Ministar energetike i v. d. direktora EPS posetili TENT

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić posetili su termoelektranu „Nikola Tesla B” u Obrenovcu, a prvi čovek EPS-a je u predvečerje 31. decembra obišao i rudare na kopu „Drmno“ i energetičare u termoelektrani „Kostolac B“.

Snabdevanje električnom energijom u novogodišnoj noći bilo je potpuno stabilno, a kupcima „Elektroprivrede Srbije“ 31. decembra 2016. godine isporučeno je 116,7 miliona kilovat-sati.

 • U 2017. očekujemo povećanje proizvodnje uglјa i električne energije za potrebe građana i privrede i elektroenergetski sistem spreman je za 2017. godinu – rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. - Teško je i kompleksno voditi i organizovati ovako veliki i složeni sistem, obezbediti sinhronizovanu proizvodnju uglјa, električne energije, ali sam uveren da ćemo u sinergiji naših energetskih kompanija, ministarstva i Vlade Srbije, to apsolutno obezbediti.

Elektrane EPS-a u 2016. godini proizvele su 36,5 milijardi kilovat-sati, što je kako je rekao ministar energetike, za oko 1,5 odsto više električne energije od plana i skoro 2,5 odsto više nego u 2015. I rudarski sektor je sa godišnjom proizvodnjom od 37,7 miliona tona uglјa, premašio plan za dva odsto.

 • Tokom čitave godine obezbedili smo potpuno sigurno snabdevanje električnom energijom i za građane i za privredu i verujem time značajno uticali da se ostvari privredni rast od 2,74 odsto. Sigurno je da ne možemo da budemo klјučni generator privrednog rasta u 2017, koji se očekuje da bude oko tri odsto, ako ne obezbedimo ukupnu energiju koja je potrebna da se rast ostvari - rekao je Antić.

On je naglasio da se prošle godine u TENT-u B vrlo ozbilјno radilo na remontu postrojenja i da je tu realizovan najveći kapitalni remont u okviru EPS-a. Radni vek bloka je produžen za novih 30 godina i više od 200.000 sati.

 • Povećali smo mu snagu sa 618,4 na 650 megavata i dobili smo jedno savremeno postrojenje na koje smo ponosni, jer, ovako velikih blokova, kao što su B1 i B2, malo je i u Evropi- istakao je Antić.

V. d. direktora JP EPS Milorad Grčić istakao je da je remont Bloka B2 u TENT-u trajao oko šest meseci, da je više od 30 različitih firmi u isto vreme radilo na njemu i da je posebno ponosan na lјude iz termoelektrane koji su uspeli sve da organizuju i sinhronizuju, tako da se u malo slučajeva dešavalo da jedna kompanija smeta drugoj. On je rekao i da je sve je urađeno dva dana pre roka, što je značaan uspeh za tako veliki i složen poduhvat.

 Ministar energetike i v. d. direktora EPS posetili TENT

Obilazeći kostolačke rudare i energetičare, Grčić je rekao da je posebno ponosan što su kostolačke termoelektrane u 2016. godini proizvele 6,7 milijardi kilovat-časova električne energije što je najveća proizvodnja u istoriji.

 • Nadam se da ćemo imati još stabilniju proizvodnju i ono što je najvažnije, da ćemo uspeti da obezbedimo bolјe uslove za rad u svakom segmentu proizvodnje u kostolačkim elektranama i kopu „Drmno“ - rekao je Grčić.

On je obišao dispečerski centar kopa „Drmno“ i operativni centar 5 BTO sistema odakle je svim zaposlenima čestitao Novu godinu. Grčič je istakao da je svima, koji se bave energetikom, jasno da se uvek prvo treba obratiti rudarima.

 • Prvo rudarima treba reći hvala, jer da nema rudara ne bi bilo ni uglјa, a onda uzalud termoelektrane. To je jasno svima - rekao je Grčić koji se preko radio stanice obratio zaposlenima na kopu „Drmno“, koji su ove godine prvi put ostvarili maksimano projektovanu proizvodnju i za godinu dana iskopali više od devet miliona tona uglјa.

22.12.2016.

Antić: Veliki dužnici gasa i struje isklјučivaće se "mač sistemom"

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kazao je da će veliki dužnici gasa i struje od 1. januara biti isklјučivani tzv. mač sistemom.

On je, na stručnoj konferenciji Elektroprivrede Srbije i Balkanmagazina "Energetska sigurnost“, rekao da je JP Srbijagas dobio precizne instrukcije u skladu sa Uredbom Vlade Srbije, da za buduće isporuke, veliki potrošači gasa, koji taj energent pre svega koriste kao sirovinu, dostavlјaju garanciju ili plate isporuku gasa unapred.

 • Kod naplate isporučenog gasa imamo problema sa jednim brojem potrošača. Mislim da smo blizu dogovora da Azotara obezbedi garanciju, a ko ne plati - biće isklјučivan mač sistemom", rekao je Antić.

On je dodao da će isto pravilo važiti i za potrošače struje, ali da je efikasnost naplate tog energenta preko 95 odsto, pa je i manje problema.

Srbijagas, prema rečima Antića, sada redovno plaća gas Gaspromu i dugovi su na "istorijskom minimumu - svode se na jednu mesečnu fakturu".

 

„Ne očekujem probleme u snabdevanju gasom“

Ministar rudarstva i energetike kazao je i da se ne očekuje da će Srbija tokom zime imati prolema sa snabdevanjem gasom, i dodao da su, ipak, pripremlјeni scenariji za eventualne nepredviđene situacije.

 Antić: Veliki dužnici gasa i struje isklјučivaće se mač sistemom

On je na konferenciji Balkanmagazina izjavio da u skladištu gasa u Banatskom Dvoru trenutno ima 412 miliona kubnih metara uskladištenog gasa i da su obezbeđene rezerve ostalih energenata, kako bi njima mogla da se izvrši supstitucija gasa ukoliko bude potrebe.

 • Pitanje snabdevanja gasom u Srbiji je najosetlјivije u sistemu energetske stabilnosti, jer imamo jedan pravac snabdevanja iz Mađarske. Pred svaku zimu imamo tenzije oko toga, ali ja duboko verujem da će snabdevanje tim energentom biti stabilno", rekao je Antić.

Prema njegovim ocenama, snabdevanje gasom u predstojećem zimskom periodu biće rešeno u "trouglu Rusija-Ukrajina-Evropska komisija", jer je interes jednih da prodaju, drugih da transportuju, a Evrope sigurno snabdevanje.

Antić je naveo da su u toku finalni razgovori sa Gaspromom o proširenju skladišta Banatski dvor, čiji je trenutno kapacitet 450 miliona metara kubnih i da on očekuje da će u narednim nedelјama biti doneta odluka kako će se raditi proširenje.

On je podsetio da je skladište Banatski dvor u vlasništvu 51 odsto Gasproma, a 49 odsto u vlasništvu Srbijagasa, i da je u tom odnosu trenutna popunjenost tog skladišta, odnosno da je u oko 220 miliona kubnih metara gasa u ruskom vlasništvu.

Godišnja taksa za sladištenje, kako je naveo je oko 30 dolara za 1.000 kubnih metara, pa su procene da su godišnji prihodi Banatskog dvora oko 13 miliona dolara.

Antić je dodao i da je nesporno da je ruski gas budućnost snabdevanja Evrope, ali da je potrebno da Srbija ima i neke druge "alternative i ventile".

 • Srbija je imala diskutabilnu odluku da svoju energetsku stabilnost oko gasa definiše jednim projektom, i ja nemam problem da to kažem. U budućnosti ne sme više biti zalјublјivanja u jedan projekat, a ostalima nalaziti mane. Naš posao je da izgradimo nove interkonekcije sa Bugarskom, Rumunijom, „ispratimo“ Grčku, jer je u interesu naše dece da nešto napravimo", rekao je Antić.

On je dodao da je interkonekcija sa Bugarskom potpuno izvesna i da se očekuje da će Memorandum o tome vrlo brzo biti potpisan.

Prema rečima ministra energetike, trenutno su dugovi Srbijagasa prema Gaspromu na istorijskom minimumu i da se toj ruskoj kompaniji duguje na nivou jedne mesečne fakture, ali da i dalјe postoje "istorijski dugovi" i da je to problem što se oni brže ne rešavaju.

Antić je kazao i da Vlada Srbije čini sve da unapredi ukupnu energetsku stabilnost i da je već dosta toga urađeno, podsetivši da se posle više godina gradi novi termoblok snage 350 megavata u Kostolcu i da se očekuje izgradnja još dva vetroparka.

 • Novi objekti koji se grade, investicije u postojeće kako bi im se produžio radni vek, povećanje kapaciteta, investicije u obnovlјive izvore i rad u sladu sa najvišim standardima je naše opredelјenje za budućnost i u funkciji energetske stabilnosti", dodao je on.

Antić je naglasio da su ozbilјni koraci napravlјeni i kada su nafta i naftni derivati u pitanju i da Srbija trenutno ima obezbeđene rezerve za 12 dana tih energenata.

Radi se na tome, kako je dodao, da nafte i naftnih derivata do 2023. u rezervama bude za 60 dana.

Na današnjoj konferenciji je ocenjeno i da neka zemlјa može biti energetski stabilna onoliko koliko je ekonomski jaka, jer svaka energetska stabilnost košta.

01.12.2016.

Srbija ima najveće tržište električne energije u regionu

Srbija ima najveće tržište električne energije u regionu, od oko 28 teravat sati godišnje, i sve više se radi na njegovom povezivanju sa tržištima u regionu i Evropi, rečeno je danas na četvrtoj međunarodnoj konferenciji „Regionalno tržište električne energije“.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović je rekla da je zakonodavni okvir dao mogućnost da se razvije tržište električne energije i da se uskladi sa evropskim tokovima.

 • Zakonom o energetici iz 2014. godine u potpunosti su prenete odredbe evropskog zakonodavstva u domaće, i na taj način stvoren je osnov za dalјi razvoj tržišta električne energije. Time je stvoren i osnov za razvoj tržišta, konkurenciju na tržištu, povezivanje tržišta na regionalnom nivou i sa jedinstvenim tržištem električne energije u EU, kazala je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, Mirjana Filipović, na konferenciji Balkanmagazina.

Ona je kazala da je u toku proces resturkturiranja u velikim energetskim kompanijama, kao što su EPS, Srbijagas i druga.

 Srbija ima najveće tržište električne energije u regionu

Filipović je podsetila da je u februaru počela da radi srpska berza struje – SEEPEX, a koju je formiralo javno preduzeće EMS sa Evropskom berzom električne energije SEEPEX SPOT i navela da se sada dosta radi na regionalnom povezivanju.

 • Pored toga svi krajnji kupci električne energije imaju pravo da slobodno biraju svog snabdevača na tržištu električne energije, strana pravna lica mogu da obavlјaju energetsku delatnost snabdevanja na veliko električnom energijom a da pri tome ne moraju da budu osnovani ili registrovani u Republici Srbiji. Na taj način je omogućeno inostranim kompanijama da direktno učestvuju na tržištu električne energije u Republici Srbiji, stvoren je osnov za početak rada organizovanog tržišta električne energije, formiran je, odnosno registrovan 2015. godine SEEPEX ad,. koji je 75% u vlasništvu AD EMS, a 25 % u vlasništvu EPEX SPOT i SEEPEX ad, koji je počeo sa radom u februaru ove godine, naglasila je Mirjana Filipović.

Pojačana je uloga regulatora u unapređivanju i usmeravanju razvoja tržišta električne energije a posebno u praćenju objavlјivanja klјučnih tržišnih pokazatelјa.

Filipović je istakla da je Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, konstatovano da je razvoj elektroenergetskog sektora klјučna karika u razvoju kompletnog energetskog sistema Republike Srbije, kao i da je prikazano stanje proizvodnih kapaciteta i elektroenergetskih sistema (prenosnog i distributivnog), a što je sve i od značaja za razvoj tržišta.

 • S obzirom na to da su proizvodni kapaciteti JP EPS - termo i hidro elektrane prosečne starosti preko 25 godina, a imajući u vidu projektovani rast potrošnje električne energije u narednim godinama, potrebna je revitalizacija postojećih elektroenergetskih proizvodnih kapaciteta i izgradnja novih kapaciteta, što će doprineti obezbeđivanju sigurnog, pouzdanog i kvalitetnog snabdevanja krajnjih kupaca električnom energijom i dalјem razvoju. Trenutno je u realizaciji projekat TE-KO B3, rekal je državni sekretar Mirjana Filipović..

Ona je kazala i da će se razvojem distributivne mreže kroz izgradnju nedostajućih transformatorskih stanica i vodova, ali i rekonstrukcijom i modernizacijom postojećih transformatorskih stanica i postojeće mreže nižih naponskih nivoa, postići smanjenje (trenutno vrlo visokih) gubitaka u distributivnim sistemima i povećati njihova efikasnost, kao i da će se ostvariti veći nivo pouzdanosti rada sistema ali i obezbediti bolјi kvalitet snabdevanja kupaca električne energije, a time i uticati na razvoj tržišta električne energije.

Kao jedan od prioriteta dalјeg razvoja tržišta u Republici Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope prepoznato je otpočinjanje regionalne WB6 inicijative koja je, kao jedan od segmenata „Berlinskog procesa“, zvanično inicirana i otpočela sa implementacijom kroz primenu tzv. „soft-measures“ mera, uz logističku podršku Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice, kao i priklјučivanje srpskog dan-unapred tržišta najbližoj susednoj EU inicijativi za povezivanje tržišta, tj. inicijativi poznatoj kao 4M Market Coupling (4MMC), a koja obuhvata tržišta Mađarske, Rumunije, Češke i Slovačke.

 • Takođe neophodno je razvijati prenosnu mrežu kroz revitalizaciju postojećih i izgradnju novih prenosnih kapaciteta u cilјu da se postigne uravnotežen, održiv i blagovremen razvoj prenosnog sistema i omogući priklјučivanje novih konvencionalnih i obnovlјivih izvora električne energije, kazala je Mirjana Filipović.

Trenutno je u postupku realizacije projekat - Transbalkanski koridor.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci