Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

17.01.2019.

Putin u Srbiji
Antić: Srbija je spremna da gradi gasovod

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da je jedna od ključnih tema tokom sastanka s ruskom delegacijom, izgradnja gasovoda Turski tok.

On je kazao da je Srbija veoma zainteresovana za izgradnju gasovoda Turski tok i njegovog kraka ka Srbiji i da realizuje sve aktivnosti predviđene sporazumom sa Gaspromom u vezi sa tim.

Putin u Srbiji- Antić: Srbija je spremna da gradi gasovod

 • Turski tok realizuju Rusija i Turska i on se nastavlja prema Bugarskoj, a razgovori na temu deonice tog gasovoda kroz Srbiju apsolutno su na dnevnom redu predsednika Vučića i predsednika Putina, i jedni su od najznačajnijih", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, postoje politička volja i podrška, ali i energetski, komercijalni i regulatorni okviri, kako bi se taj projekat realizovao.

Putin u Srbiji - Antić: Srbija je spremna da gradi gasovod

 • Evropske zemlje, naša zemlja, države u okruženju, imaju potrebu za novim gasom i u interesu bezbednosti snabdevanja gasom - mi smo odgovorni prema građanima da obezbedimo nove pravce i nove rute", istakao je Antić i dodao da je to prilika za koju se nada da će je region iskoristiti.
 • Srbija je apsolutno spremna i ulažemo maksimum napora da iskoristimo tu priliku, naglasio je ministar Antić.

Putin u Srbiji - Antić: Srbija je spremna da gradi gasovod

Govoreći o sporazumima koji su na dnevnom redu za potpisivanje, među kojima je i onaj o proširenju skladišta gasa u Banatskom dvoru sa 450 na 750 miliona kubnih metara, on je rekao da je to jedan od najvažnijih sporazuma koji će biti potpisan.

 • On će uticati na našu energetsku bezbednost i njime ćemo značajno unaprediti našu sigurnost, jer pored toga što povećavamo skladište, povećavamo i moć eksploatacije na nivou naših maksimalnih dnevnih potreba tokom zime", kazao je ministar.

Kada je reč o sporazumu o remontu HE Đerdap 2, ministar je podsetio da se sada završava remont HE Đerdap 1, a da se ide na remont Đerdapa 2, koji od izgradnje nije remontovan.

Putin u Srbiji - Antić: Srbija je spremna da gradi gasovod

 • Idemo na remont, na povećanje snage sa 270 na 320 megavata i njegovih novih 30 stabilnih i sigurnih godina rada", zaključio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

06.01.2019.

Antić i Nikodijević na Badnje veče sa zaposlenima u JKP „Beogradske elektrane“

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, tradicionalno su, na Badnje veče, obišli zaposlene u JKP „Beogradske elektrane“.

Antić i Nikodijević na Badnje veče sa zaposlenima u JKP „Beogradske elektrane“

Oni su tom prilikom podsetili da su „Beogradske elektrane“ najveći proizvođač i distributer toplotne energije u jugoistočnoj Evropi i zahvalio ljudima koji rade na najradosniji hrišćanski praznik – Božić, kako bi Beograđani nesmetano uživali tokom praznika.

Ministar Antić rekao je da je stanje u čitavoj Srbiji na polju energetike redovno.

 • „Beogradske elektrane“ kao najveće, ali i toplane u preko 60 gradova širom zemlje, rade u potpuno normalnom režimu. Ovo preduzeće je najznačajniji deo energetskog sistema Srbije, a toplana „Novi Beograd“ u kojoj se nalazimo, predstavlja najveću pojedinačnu toplanu u Evropi. Želim da čestitam i ljudima koji vode Beograd, jer su uložili puno energije i značajno investirali kako bi ovaj sistem bio stabilan. Snabdevanje svim ključnim energentima za sve toplane u Srbiji je apsolutno stabilno – poručio je Antić i zahvalio zaposlenima koji se nalaze na radnim mestima u vreme velikih praznika.

Antić i Nikodijević na Badnje veče sa zaposlenima u JKP „Beogradske elektrane“

On je zaposlenima čestitao Badnje veče i Božić, a po tradiciji se putem radio-stanice obratio radnicima „Elektrana“.

Nikodijević je podsetio na tradiciju obilaska zaposlenih u javno-komunalnim preduzećima i gradskim službama, koje praznične dane provode na radnim mestima.

 • Da bi situacija u oblasti energetike bila na odgovarajućem nivou i da bi građani bili zadovoljni uslugom, neophodno je da imamo sistem koji funkcioniše, a jedan od glavnih oslonaca tog sistema jesu „Beogradske elektrane“. Veoma smo zadovoljni načinom rada i poslovanja ovog preduzeća. Tokom prošle godine urađen je remont i proširenje kapaciteta, što se pokazalo kao odličan potez, budući da je u prva tri meseca grejne sezone zabeležen pad reklamacija od 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine – rekao je Nikodijević.

Antić i Nikodijević na Badnje veče sa zaposlenima u JKP „Beogradske elektrane“

Prema njegovim rečima, u tekućoj grejnoj sezoni već je bilo 26 dana kada je režim rada bio 24/7.

 • Tako će biti sve dok su temperature tokom čitavog dana ispod nule. Prema prognozama meteorologa, toplije vreme nas očekuje tek od sredine meseca, tako da će do tada ovaj režim ostati na snazi. Važno je istaći da JKP “Beogradske elektrane“ iz godine u godinu ima sve veći broj korisnika, trenutno oko 310.000 domaćinstava, odnosno više od milion građana. Stabilan rad ovog sistema neophodan je za normalno funkcionisanje grada Beograda – zaključio je Nikodijević.

Događaju su prisustvovali vršilac dužnosti sekretara za upravu grada Beograda Nikola Prelević, vršilac dužnosti podsekretara za energetiku Milan Vulević, kao i pomoćnik direktora JKP „Beogradske elektrane“ Zoran Spasenoski.

02.01.2019.

EPS povećao proizvodnju struje za 1,2 odsto

EPS je ispunio planove u 2018. i povećao proizvodnju struje za 1,2 odsto, a u 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za četiri odsto i iznosi ukupno 40 teravat časova, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je zajedno sa vd. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem posetio utovarnu stanicu u Vreocima, odakle se ugalj prugom doprema do Termoelektrane Nikola Tesla.

EPS povećao proizvodnju struje za 1,2 odsto

Antić je zahvalio EPS-u i zaposlenima u tom preduzeću što rade i praznicima, to jest 365 dana u godini, 24 sata dnevno.

 • Ovde je redovan radni dan i mislim da dugujemo veliku zahvalnost svim tim ljudima", naglasio je Antić.

Kako je rekao, ukupna energetska situacija u zemlji je potpuno stabilna i sigurno je snabdevanje svim ključnim energentima za građane i privredu.

Antić je rekao da je u okviru EPS-a na kopovima, u Kolubari i Kostolcu, planirana proizvodnja uglja od oko 38 miliona tona, što je za 1,5 odsto više nego u 2018.

EPS povećao proizvodnju struje za 1,2 odsto

Ministar kaže da će vlada i ministarstvo dati podršku zaposlenima u EPS-u kako bi se ostvario ambiciozni cilj da se ostvari bruto proizvodnja od oko 40 teravat časova.

 • U 2019. su u proizvodnju ušli i kapaciteti iz energije vetra, trenutno imamo u probnom radu na mreži oko 200 megavata iz vetra i u toku ove godine planirano je da se na mreži nađe još gotovo 180 megavata. To će biti značajna podrška našem energetskom sistemu. Ipak, ključ stabilnosti našeg energetskog sistema leži u proizvodnji EPS -a u termosektoru", naveo je on.

EPS povećao proizvodnju struje za 1,2 odsto

Antić kaže da je 31. decembra potpisao energetsku dozvolu za izgradnju vetroparka Kostolac.

 • U 2019. jedna od ključnih stvari je finansiranje za odsumporavanje TENT-a B i početak aktivnosti na tom projektu, koji treba da obezbedi novi “radni vek” i siguran rad u narednim decenijama sa najvišim standardima. Zatim, tu je projekat za izgradnju nove termolektrane Kolubara B i ocena njene opravdanosti, a koja bi se nalazila ovde, u neposrednoj blizini", najavio je ministar.

EPS povećao proizvodnju struje za 1,2 odsto

Antić je dodao da su planirani i projekti za povećanje rudarske proizvodnje: izmeštanje Ibarske magistrale i reke Peštan, koji treba da obezbede širenje kopova i aktivnosti za otvaranje polja Radljevo, kao zamenskog kapaciteta za Tamnavu, što će dugoročno obezbediti sigurnost u proizvodnji uglja.

On je podsetio da izgradnja novog bloka u Kostolcu B3 treba da se završi do kraja 2020. godine.

01.01.2019.

Antić u EMS-u: Sigurno snabdevanje energentima i u 2019.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić posetio je Nacionalni dispečerski centar EMS-a i poručio da će i u novoj 2019. Godini, energetski sistem Srbije biti stabilan i da će građani i privreda imati sigurno snabdevanje svim energentima.

Antić u EMS-u: Sigurno snabdevanje energentima i u 2019.

 • Mi se već tradicionalno 1. januara nalazimo u Dispečerskom centru EMS-a, kao u jednoj od ključnih tačaka našeg energetskog sistema i kao i svake godine želim da u ime Ministarstva energetike, kao i svih energetskih kompanija, poželim građanima srećnu i uspešnu 2019. godinu, sa nadom da će Srbija nastaviti da se razvija“, poručio je Antić tokom obilaska Dispečerskog centra zajedno sa direktorkom EMS-a Jelenom Matejić.

On je, takođe, u ime građana Srbije zahvalio ljudima koji rade u enegetskom sektoru i čestitao im na dobroj 2018. godini koja je, kako je rekao, obeležena potpunom energetskom stabilnošću Srbije. Antić je naglasio da energetske kompanije rade 365 dana u godini, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno.

Ministar je istakao da je 2018. obeležio veliki broj uspešno realizovanih projekata koji će dugoročno obezbediti razvoj Srbije i energetskog sistema.

Antić u EMS-u: Sigurno snabdevanje energentima i u 2019.

 • EMS je izuzetno značajan segment ukupnog sistema, a odgovornost za prenos energije i upravljanje sistemom je veoma važna i želim i ljudima u EMS-u da čestitam na veoma uspešnoj godini i ciklusu koji je za njima, kao i nizu uspešno realizovanih investicija“, kazao je Antić.

Antić je rekao da je veoma značajno što će, nakon uspešne prve faze Transbalkanskog koridora na trasi Pančevo – Rešica, biti nastavljen taj projekat i na deonici Kragujevac – Kraljevo i obezbeđivanje svih prethodnih uslova za treću deonicu Obrenovac – Bajina Bašta. Ministar navodi da se u Srbiji gradi veliki broj energetskih objekata koje EMS treba da uključi u naš energetski sistem.

Antić u EMS-u: Sigurno snabdevanje energentima i u 2019.

 • Prethodnu godinu je obeležilo više od 200 megavata nove energije iz vetra. Tu mislim, pre svega, na projekte Čibuk i Alibunar, koji su nova energija Srbije. Tih 200 megavata se trenutno nalazi na mreži u probnom radu i sa nekih 100 do 150 megavata koje smo izgradili u prethodnim godinama iz obnovljivih izvora, danas mogu pozitivnim da ocenim to „prolazno vreme“. U Srbiji trenutno imamo izgrađeno više od 350 novih megavata iz obnovljivih izvora, što je veliki uspeh za našu zemlju“, izjavio je ministar.

Antić očekuje da ćemo u 2019. imati na mreži još gotovo 150 megavata iz energije vetra i kaže da EMS to treba da primi u sistem i obezbedi njegovu punu stabilnost. Prema njegovim rečima, termoelektrana-toplana TE TO Pančevo će već u januaru početi da se gradi, kao značajni novi energetski objekat.

 • Tu je i Kostolac kao najveći projekat koji se razvija. Želim da poručim da je energetski sistem Srbije potpuno stabilan i da je pred nama mirna godina u kojoj svi možemo da očekujemo apsolutnu sigurnost u snabdevanju svim ključnim energentima“, zaključio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Uzmi račun