Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

15.06.2018.

Antić pustio u rad gasovod u Topoli

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pustio je u rad priključke na gasovodnu mrežu u Topoli i naveo da je gasifikacija opštine preduslov za dovođenje stranih investitora.

 • Svaki ozbiljan investitor koji dođe u bilo koju opštinu u Srbiji pre svega postavlja pitanje o sigurnosti snabdevanja ključnim energentima, da li ima dovoljno struje, da li su dovoljni kapaciteti za njihovo napajanje i da li ima gasa", kazao je Antić.

 Antić pustio u rad gasovod u Topoli

On je naglasio da se Topola kvalifikovala na mapi Srbije kao atraktivna destinacija za investiranje.

 • Vi ste se danas kvalifikovali na mapi Srbije da budete atraktivna destinacija koja će omogućiti ljudima koji žele da investiraju, da mogu da ostvare svoju proizvodnju na jedan apsolutno kvalitetan način", istakao je ministar.

 Antić pustio u rad gasovod u Topoli        Antić pustio u rad gasovod u Topoli

Preduzeće "Srbijagas" u gasifikaciju opštine i okolnih sela uložilo je osam miliona evra.

Prvi korisnik je firma za preradu voća “Kalibro”, koja će od jula zaposliti 50 radnika.

13.06.2018.

Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok

Energetska bezbednost u regionu i sigurno snabdevanje svim ključnim energentima je zajednički cilj Srbiije, Mađarske i Bugarske, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Srpski ministar je to kazao nakon niza bilateralnih i trilateralnih sastanaka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom i ministarkom energetike Bugarske Temenuškom Petkovom, na kojima je razgovarano o zajedničkim aktivnostima za izgradnju dodatnih kapaciteta za transport gasa i mogućnostima priključenja na Turski tok.

 Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok        Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok

 • Dogovorili smo se da u narednom periodu imamo daleko snažniju koordinaciju u smislu razvijanja novih energetskih projekata, koji će dovesti do toga da region bude energetski stabilniji i bezbedniji i da naši energetski nacionalni suvereniteti budu definisani u kontekstu međusobne saradnje", rekao je Antić.

On je naglasio da snažna kooridnacija u narednom periodu treba da bude dodatni “vetar u leđa” za realizaciju novih projekata.

Na sastanku je, kako je kazao, bilo reči i o zajedničkom projektu Srbije i Bugarske - gasnoj interkonekciji Niš - Sofija, dok je sa mađarskom stranom razgovarano o "čitavoj lepezi saradnje u oblasti naftno - gasne privrede".

 • Sve tri države sagledavaju i sve ostale ključne gasne projekte i kakav je uticaj tih projekata na naše tri zemlje i da li postoji potreba da gradimo neku dodatnu gasno - transportnu infrastrukturu u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj", kazao je ministar Antić i dodao da očekuje da će sledeći neformalni susret sa Sijartom i Petkovom imati već u julu, tokom samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji.

 Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok        Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je rekao da je energetska bezbednost od suštinskog značaja u ovom delu Evrope i da zato treba diversifikovati rute i izvore snabdevanja. On je, govoreći o prirodnom gasu, ukazao na značaj da se snabdevanje diversifikuje, kako je rekao, rutom sa juga.

 • Mislimo da postoji intencija Gasproma da isporučuje gas u region centralne Evrope kroz drugu cev Turskog toka i nadamo se da će naši bugarski prijatelji impelementirati sve neophodne investicije, kako bi mogli da isporučuju gas Srbiji, koji bi onda išao ka Mađarskoj i drugim evropskim zemljama", istakao je Sijarto.

On je ocenio da bi ta nova ruta za snabdevanje gasom predstavljala veliki doprinos za energetsku bezbednost regiona i izrazio nadu da će za to imati podršku od EU, “zato što je u evropskom interesu da se unapredi enegetska sigurnost u ovom reigonu".

Mađarski šef diplomatije istakao je da je značaj još veći s obzirom na to da su u tu saradnju uključene dve članice EU i Srbija koja je kandidat za članstvo.

 • Verujemo da će saradnja sa nama u oblasti energetike ubrzati evropske integracije Srbije i nadamo se da nećemo čekati do 2025. da Srbija postane članica EU, kako je to predviđeno dokumentom Evropske komisije", naveo je Sijarto.

 Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok        Srbija, Bugarska i Mađarska se pripremaju za Turski tok

Bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova kazala je da su se tri zemlje ujedinile oko mogućnosti saradnje u oblasti transporta gasa i da će razgovori o saradnji biti nastavljeni, kako bi se postigli što bolji rezultati za potrošače sve tri države.

Ona je istakla da su danas imali veoma dobar i koristan dijalog na temu energetske stabilnosti u regionu i razvoja projekata za prirodni gas.

Petkova je podsetila da Srbija i Bugarska realizuju projekat gasne interkonekcije i da je informisala ministra Antića šta je bugarska strana sve preduzela i - obrnuto, u smislu izvršenja zajedničke deklaracije, potpisane na nedavno održanom evropskom samitu u Sofiji.

 • Smatram da je prisutan veliki potencijal za razvoj saradnje u oblasti prorodnog gasa između Srbije, Bugarske i Mađarske", ocenila je Petkova.

11.06.2018.

Saopštenje

Blokiranje prometnih saobraćajnica nije način da se iskaže nezadovoljstvo po bilo kom pitanju, a uz to je i nezakonito. Cena goriva je pitanje o kojem uvek može da se razgovara civilizovano, a nikako razlog da se ometa saobraćaj, sloboda kretanja i naročito prolaz hitnim službama koje pomažu našim sugrađanima u nevolji.

Motivi za ovaj protest definitivno nisu socijalni, već su politički i ovakav protest predstalja svojevrstan teror prema ogromnoj većini naših sugrađana, koji su u kolonama - ometeni da odu na posao ili da se vrate svojoj porodici.

Vlada Srbije i njeni nadležni organi uvek su bili spremni da potpuno kompetentno i dobronamerno razgovaraju sa svim zainteresovanim stranama o svakom društvenom pitanju.

Ovde, međutim, to nije slučaj. Reč je o čisto političkom protestu političke manjine, bez podrške u narodu, koja zloupotrebljava pravo na protest tako što ometa slobodu kretanja građanima, a to je u demokratiji nedopustivo. To je i odraz političke nemoći da se argumentima, ako ih ima, pokrene diskusija o svakom otvorenom pitanju.

08.06.2018.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu, sa Odseka za energetiku. Studentska organizacija „H – Brigdes“, koja se na međunarodnom takmičenju „International Future Energy Challenge – IFEC“, održanom u SAD, plasirala u finale, koje će biti održano u julu ove godine u Pekingu, predstavila je ministru Antiću svoj projekat. Tim predvode prof.dr. Slobodan Vukosavić, i doktorant ETF-a, Aleksandar Milić.

 Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Studenti su na sastanku upoznali ministra sa svim detaljima projekta, sa kojim će srpski tim nastupiti u finalu tog takmičenja u Pekingu. Radi se o uređaju koji se koristi u delu sistema za skladištenje energije a projektovao ga je tim srpskih studenata ETF-a. Ideja je da nađe primenu u industriji jer zahvaljujući pouzdanosti, može da se koristi u sistemima za besprekidno napajanje – u bolnicama, svim zdravstvenim ustanovama, i ostalim sistemima koji ne smeju da ostanu bez napajanja energijom. Uređaj, u odnosu na druge u svetu, ima komparativnu prednost - veoma je kompaktan a fizički je mali u odnosu na snagu koja se koristi. Mogao bi da se upotrebljava za brzo punjenje baterija, efikasan je i pri korišćenju nema mnogo gubljenja energije.

 Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa delegacijom studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

 • Želim da podržim inovativne ideje mladih u Srbiji i da im pomognem da ih realizuju, jer će na taj način doprineti razvoju celokupne zajednice. Vlada Republike Srbije čini maksimalne napore da naše mlade ljude zadrži u zemlji i omogući im uslove za uspešan rad i sigurnu budućnost. Srbija je njihova država i to je mesto na kojem bi trebalo da stvaraju i doprinose društvenom i privrednom razvoju, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je rekao da će, kao resorni ministar, lično podržati tim studenata ETF-a za odlazak na ovo prestižno svetsko takmičenje i izrazio duboko uverenje u siguran uspeh srpskog petnaestočlanog tima.

04.06.2018.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru
Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

Kompanija Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration), koja posluje u okviru kanadskog "Nevsuna", započela je istražne rudarske radove na izgradnji niskopa u Boru, koji prethode otvaranju rudnika, a premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da rudarstvo ima ogroman potencijal da u našem ekonomskom rastu i rastu BDP-a doprinese do oko 5 odsto, a možda i više.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je današnji dan značajan za rudarski biznis u Srbiji i da je važan korak koji nas definitivno vodi ka otvaranju novog rudnika u borskom kraju, koji je, kako je rekao, jedan od najpoznatijih u svetu kada je reč o rezervama bakra i zlata.

On je istakao da se nalazimo u velikoj ekspanziji rudarstva u Srbiji, da je aktivno više od 200 eksploatacionih polja, i 127 istražnih polja na kojima se obavljaju važne istražne aktivnosti, a u koje je samo ove godine uloženo 60 miliona evra.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru - Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

 • To je veliko ohrabrenje i garancija da ćemo u narednim godinama imati veliki broj rudnika, da ćemo zaposliti ljude i staviti rudarstvo na mesto koje mu pripada - da ima učešće u BDP-u veće od 5 odsto - rekao je Antić.

Za izgradnju niskopa i rudnika od 2018. do 2022. godine, Nevsun planira investiciju od 590 miliona dolara, a u tom periodu, izvođači na projektu će angažovati oko 1.000 zaposlenih, dok će Rakita imati skoro 150 zaposlenih.

Nakon otvaranja rudnika, tokom faze eksploatacije, od kraja 2022. do 2038. godine očekuje se da će kapitalna investicija Nevsuna biti dodatnih 457 miliona dolara.

 • To je ogromna baza na koju ćemo u budućnosti moći da se oslonimo, jer ako to imamo, moći ćemo lakše da razvijamo digitalizaciju, IT sektor, ali i poljoprivredu, da ulažemo u stočarstvo, i biće nam lakše da razmišljamo o održivom rastu u budućnosti - poručila je Brnabić.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru - Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

Radovi, čiji je početak danas svečano obeležen u prisustvu državnih zvaničnika, izvode se u okviru geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki, u Boru.

 • Kako da se oseća predsednik vlade kada otvara investiciju od skoro 600 miliona evra, a koja će zaposliti više od 1.000 ljudi. Hvala kanadskoj kompaniji što je verovala u Srbiju i što su već uložili značajna sredstva u istraživanje - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je početak radova važan i za ravnomerni regionalni razvoj, budući da je borski kraj jedan od centara rudarstva u Srbiji.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru - Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

 • Sa ovom investicijom Bor može da izgleda mnogo drugačije u narednih nekoliko godina. Vladi je važno da ovde dolaze investicije, da ljudi ostaju u zemlji - rekla je Brnabić.

Generalni direktor Nevsuna Piter Kukielski istakao je da je početak radova prekretnica, a da je projekat Čukaru Peki jedan od razvijenijih u svetu.

 • Na osnovu kvaliteta resursa, ekonomskih pokazatelja i obima planirane investicije za potrebe otvaranja rudnika, projekat Čukaru Peki je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišsta bakra i zlata - istakao je Kukielski.

On je naglasio da kompanija Rakita planira da do 2022. uloži 590 miliona dolara u projekat.

 • Za nas je važno da je dinamika razvoja projekta u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije - da poveća udeo rudarskog sektora u BDP-u na 5 odsto - rekao je on.

Počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa u Boru - Antić: Nalazište bakra i zlata svetske klase, veliki dan za rudarstvo u Srbiji

Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba navela je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj rudarstva i da je otvorila vrata za međunarodne investicije, a da je Kanada svetski poznata u razvoju novih tehnologija i inovativnih pristupa u rudarstvu.

Kako je rekla, kanadska rudarska industrija je i lider u oblastima zaštite životne sredine i društveno odgovornog poslovanja i prva na svetu koja je uvela instituciju nezavisnog ombudsmana, koji je nadležan za odgovorno poslovanje i koji će biti zadužen da ispituje kršenja ljudskih prava u kontekstu poslovanja kanadskih kompanija u inostranstvu.

 • Uverena sam da će podrška Vlade Srbije kompanijama koje se bave istraživačkim radom u rudarstvu potvrditi reputaciju Srbije kao zemlje u koju treba ulagati i koja je pogodna za strane investciije - rekla je Čaba.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Uzmi račun