Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

11.10.2018.

Antić - Međunarodna konferencija "Energy and Ecology Industry EEI2018"

U Srbiji je u proteklih nekoliko godina pušteno na mrežu oko 150 megavata iz obnovljivih izvora energije, a do kraja ove godine biće pušteno još 200 megavata iz energije vetra, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 Antić - Međunarodna konferencija Energy and Ecology Industry EEI2018

Ministar je na Međunarodnoj konferenciji "Energy and Ecology Industry EEI2018" u Rektoratu Univerziteta u Beogradu rekao da će i iduća godina biti značajna i da se očekuje proizvodnja novih 200-250 megavata iz energije vetra, a da će se u 2020. dostići cilj da proizvodnja bude između 500 i 600 megavata iz obnovljivih izvora energije.

 • Naši ekonomski ciljevi leže pre svega na tri najvažnija stuba - jedan je unapređenje efikasnosti i zaštita životne sredine postojećih postrojenja za proizvodnju električne energije,kao i izgradnja novih proizvodnih kapaciteta koji sadrže najbolje dostupne tehnologije i ispunjavaju najviše standarde, pre svega u oblasti zaštite životne sredine", kazao je ministar.

 Antić - Međunarodna konferencija Energy and Ecology Industry EEI2018

Dodao je da su takođe važni novi projekti što se tiče obnovljiviih izvora energije.

 • - Srbija u ovom trenutku krupnim koracima dostiže zapadno-evropske zemlje koje su u to krenule devedesetih godina, kada smo se mi suočavali sa velikim problemima kao društvo i država. Kao treći stub razvoja definisani su novi izvori energije", rekao je Antić, dodajući da na tom planu postoji ogroman prostor da se stvari unaprede.

Ciljevi su pre svega vezani za nove tehnologije, za pametne sisteme, i sve ono što nauka i tehnologija stavljaju na raspolaganje energetskoj industriji.

Antić je rekao da su stručni skupovi poput današnjeg dobra prilika za dijalog između privrede i nauke.

 Antić - Međunarodna konferencija Energy and Ecology Industry EEI2018

 • Imamo dobru saradnju sa Akademijom inženjerskih nauka, Univerzitetom i Mašinskim fakultetom, i to daje snažnu, stručnu i temeljnu podršku energetskom sektoru, Vladi, Ministarstvu rudarstva energetike i energetskim kompanijama da ostvarimo krupne korake u pravcu najznačajnijih ciljeva", rekao je Antić.

Međunarodna konferencija "Energy and Ecology Industry EEI2018" organizovana je u Beogradu povodom proslave jubileja, 20. godišnjice Akademije Inženjerskih Nauka Srbije (AINS).

Učestvuju predstavnici 15 zemalja, rečeno je na otvaranju skupa, a neke od tema odnose se na povezanost između zaštite okoline i energetske proizvodnje, ekološke, ekonomske i socijalne efekte korišćenja energije, globalno zagrevanje i klimatske promene.

Predsednik Akademije inženjerskih nauka Branko Kovačević rekao je da Srbija postiže značajne rezultate u sektorima poput IT, a da velike potencijale imamo u energetskom sektoru, poljoprivrednoj proizvodnji...

05.10.2018.

Antić: Želimo snažniji partnerski odnos sa EU u energetici

Srbija želi snažniji partnerski donos sa EU u oblasti energetike poručo je danas ministar rudarstva i energetike energetiku Aleksandar Antić i istakao da su u Srbiji pokrenute investicije za izgradnju novih objekata snage 1.000 megavata.

Antić: Želimo snažniji partnerski odnos sa EU u energetici

On je na 7.Samitu "EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi", u organizaciji londonskog Ekonomista, rekao da je Srbija spremna i za izradnju gasovoda koji bi bio nastavak Turskog toka, ali da taj gasovod mora prvo da prođe kroz Bugarsku i zatim da se posle Srbije nastavi u Mađarskoj.

Kada je reč o Turskom toku, Antić je rekao da je već imao priliku da razgovara o tom projektu, koji se prilično dobro razvija između Rusije i Turske.

 • Srbija je tu ako postoji želja i volja, mi ćemo taj projekat razvijati, taj projekat može da donese i gasnu elektranu", naveo je ministar Antić.

Antić: Želimo snažniji partnerski odnos sa EU u energetici

On je istakao da Srbija mora da razmišlja o novim rutama za snabdevanje gasom, jer za sada dobijamo gas samo preko Ukrajine, kao i da je Srbiji poteban novi gasovod. Antić je dodao da Srbija u svojoj energetskoj stragegiji ima ima pozicije za izgradnju nekoliko gasnih elektrana.

On je kazao da je Srbija spremna da učestvuje i u drugim gasnim projektima i da prati i realizaciju Južnog gasnog koridora ali da taj gasovod ne može da podmiri velike količine, niti bi našoj zemlji mogao da garantuje ozbiljnije količine do 2023. ili 2025. godine.

Antić je podsetio da se kod nas ozbiljno radi na gasnoj interkonekciji između Niša i Dimitrovgrada, zatim da se prate gasni terminali u Grčkoj na koje bi Srbija takođe mogla da se priključi preko interkonekcije između Grčke i Bugarske.

Naglasio je da je u Srbiji poslednji veliki energetski objekat izgrađen 1991. godine.

Antić: Želimo snažniji partnerski odnos sa EU u energetici

 • Srbija danas gradi 1.000 novih megavata, od čega je dve trećine investicija u obnovljive izvore energije", naglasio je Antić.

On je rekao da je Srbija prethodnih godina pustila u rad 150 megavata iz obnovljivih izvora, a da ćemo do kraja godine imati još 200 megavata. Tako će Srbija do 2020. imati ukupno oko 600 megavata iz obnovljivih izvora energije, od čega iz vetra 500 megavata i još oko 100 iz drugih izvora.

Antić je najavio da je ministarstvo u ozbiljnoj fazi analiza u vezi sa obnovljivim izvorima energije za prelazak sa „fidin“ tarifa na aukcijski model, koji će nam doneti nove investicije.

Ministar kaže da je u ekologiju EPS već uložio 300 milona evra i da je plan da se u narednih sedam godina uloži više od 800 milona evra.

Srbija ima tri ključna stuba energetske politike - prvi se tiče proizvodnje uglja i taj deo moramo da dovedemo do evropskih ekoloških standarda, drugi se tiče većeg korišćenja hidropotencijala - Srbija planira izgadnju moravskih hidroelektrana sa 150 megavata, zatim ibarskih i drinskih hidroelektrana.

Antić: Želimo snažniji partnerski odnos sa EU u energetici

 • To je još 400 do 500 megavata energije", naglasio je Antić.

Srbija može, pored gasne elektrane, da gradi i novu reverzibilnu hidroelektranu Bistrica od 600 megavata.

Treći stub se tiče energetske efikasnosti i Srbija već preko EBRD nudi povoljne kredite i grantove građanima, a započeto je i unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata.

Antić je naglasio da to ministarstvo planira i formiranje snažnog Fonda za energetsku efikasnost.

Antić: Želimo snažniji partnerski odnos sa EU u energetici

Ministar je rekao da ima primedbu na označavanje Kosova bez odgovarajuće oznake u prezentaciji bivšeg direktora kompanije ENI Paola Skaronija, koja je prethodila njegovom govoru i istakao je da se tih oznaka pridržavaju i države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je rekao da su Srbija i Balkan dugo bili u zapećku po pitanju energetike u od strane EU, ali da je sada uspostavljen dobar mehanizam preko Energetske zajednice i da Srbija pokušava da izgradi daleko snažniji paratnerski odnos sa EU.

Antić je posebno zahvalio Bugarskoj koja je uvela modele direktne komunikacije sa EU po pitanju energetike tokom predsedavanja Savetom Evrope, u prvoj polovini ove godine.

03.10.2018.

ANTIĆ U MOSKVI: Srbija će imati sigurno snabdevanje gasom

Srbija će imati apsolutno sigurno snabdevanje gasom u narednom periodu, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksadar Antić, koji učestvuje na "Ruskoj nedelji energetike" u Moskvi, jednom od najznačajnijih energetskih događaja.

ANTIĆ U MOSKVI: Srbija će imati sigurno snabdevanje gasom

 • Srbija je aktivno prisutna na ovom svetskom skupu koji definiše sve ključne segmente energetske tranzicije", rekao je Antić.

On je naveo da će na glavnom ministarskom skupu govoriti o planovima Srbije, našim projektima koji su pre svega vezani za obnovljive izvore energije, o interkonekciji i izgradnji nedostajuće infrastrukture sa susednim državama, kao i o povećanju energetske efikasnosti i novim projektima koji treba da dovedu gas u naš region.

ANTIĆ U MOSKVI: Srbija će imati sigurno snabdevanje gasom

 • Naravno, ovo je i odlična prilika za veliki broj bilateralnih susreta", rekao je Antić i naveo da se danas sastao i sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom, ministrima energetike Azerbejdžana, Belorusije i Katara, kao i sa predstavnicima energetskih institucija.

ANTIĆ U MOSKVI: Srbija će imati sigurno snabdevanje gasom

Antić kaže da je imao možda najvažnije sastanke sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom i direktorom Gasproma Aleksejem Milerom.

Sa Sijartom je, navodi ministar, razgovarao o zajedničkim projektima, a sa Milerom o jačanju naše gasne infrastrukture, novim gasnim projektima i snabdevanju Srbije gasom.

ANTIĆ U MOSKVI: Srbija će imati sigurno snabdevanje gasom

 • Za mene je posebno važno to što će Srbija imati apsolutno sigurno snabdevanje gasom u narednom periodu i očekujem da će to dovesti do toga da će naše ukupno gasno tržište rasti i jačati i da ćemo imati nove gasne projekte", rekao je Antić.

01.10.2018.

Antić: EPS jedan od lidera u industriji u Srbiji i u regionu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je Elektroprivreda Srbije (EPS), sa proizvedenih 40 miliona tona uglja godišnje i 30.000 zaposlenih, jedan od lidera u industriji u zemlji i u regionu.

Antić: EPS jedan od lidera u industriji u Srbiji i u regionu

Antić je na skupu na kom je obeleženo 125 godina od izgradnje prve termocentrale na Dorćolu i početka razvoja elektroenergetskog sistema Srbije, kazao da EPS danas pruža ogroman doprinos Srbiji snabdevajući je električnom energijom.

Antić: EPS jedan od lidera u industriji u Srbiji i u regionu

 • Reč je o modernizovanoj kompaniji koja je lider u svojoj industriji, ali i u ukupnoj industriji u Srbiji i regionu. Kroz snažne investicije i nove projekte želimo da zadržimo EPS na tom nivou", rekao je ministar.

Antić: EPS jedan od lidera u industriji u Srbiji i u regionu

EPS je ove godine povelju sa plaketom "Đorđe Stanojević" za doprinos razvoju kompanije dodelio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u čije je ime, povelju primio generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci Uzmi račun