Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

Aktuelnosti

21.06.2017.

Deset toplana prelazi sa fosilnih goriva na biomasu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je danas Sporazume o zajmu i donacijama sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske, koji će obezbediti da 10 toplana u Srbiji sa fosilnih goriva predju na korišćenje obnovlјivih izvora energije, odnosno biomase.

 Deset toplana prelazi sa fosilnih goriva na biomasu

Ceo projekat je vredan 27 miliona evra, od čega je 20 miliona zajam KfW-a, dok će Vlada Švajcarske dati grant od pet miliona evra, a Nemačka razvojna banka grant od dva miliona evra.

Reč je o toplanama u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolјu, Bajinoj Bašti, Valјevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, koje će ubuduće koristiti biomasu umesto fosilnih goriva.

 Deset toplana prelazi sa fosilnih goriva na biomasu

Prema rečima ministra Antića, zajam je veoma povolјan, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,1 odsto, sa pet godina grejs perioda i 10 godina otplate.

Antić je dodao da će sredstva zajma vraćati lokalne samouprave iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva.

Sporazumi su potpisani u okviru projekta "Podsticanje obnovlјive energije - razvoj tržišta biomase u Srbiji", koji je, kako je naznačio ministar, izuzetno značajan za ukupan energetski sistem.

 Deset toplana prelazi sa fosilnih goriva na biomasu

 • Duboko verujem da su ovo važne stvari za budućnost Sbrije i posebno za ove lokalne samouprave, jer je važno da razvijamo svest i radimo na sličnim projektima koji che unaperditi naše tržište biomase", rekao je Antić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali ambasadori Nemačke i Švajcarske Aksel Ditman i Filip Ge.

14.06.2017.

Ministar Antić otvorio radove na izgradnji vetroparka “Košava”

Kompanija MK Fintel Wind počela je izgradnju prve faze trećeg vetroparka "Košava", u blizini Vršca, koji će činiti 20 vetrogeneratora i u čiju izgradnju će uložiti 124 miliona evra.

Kako je rečeno na polaganju kamena temelјca, planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja 2018, a tih 20 izgrađenih vetrogeneratora imaće snagu 69 megavata (MW) i proizvodiće električnu energiju za oko 40.000 domaćinstava.

 Ministar Antić otvorio radove na izgradnji vetroparka “Košava”

Nakon izgradnje prve faze vetroparka "Košava" koji se nalazi u mestu Izbište, kako je najavlјeno, planirana je i druga faza koja predviđa gradnju još 19 vetrogeneratora u koje će biti uloženo više od 100 miliona evra.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kazao je da je ova investicija veoma značajna i da će pomoći Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za OIE koji predviđa da do 2020. učešće te energije u bruto finalnoj potrošnji energije bude 27 odsto.

 • Na dobrom smo putu da taj cilј ostvarimo i trenutno je to učešće blizu 23 odsto", kazao je on dodavši da očekuje da udeo OIE u finalnoj potrošnji u budućnosti bude i veće, jer je to "vizija razvoja moderne Srbije".

Antić je ovom prilikom naglasio da će taj projekat pomoći Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za obnovlјive izvore energije.

 • Mi u ovom trenutku imamo realizaciju projekata koji će omogućiti kapacitet za proizvodnju od oko 500 megavata iz vetra, i sa tim se približavamo procentu od zadatih 27%. Ako tome dodamo činjenicu da sve više lokalnih samouprava menja svoje tehnologije proizvodnje i prelazi sa fosilnih goriva na biomasu, mislim da će Srbija u navedenom roku dostići cilј kada je proivodnja energije iz obnovlјivih izvora u pitanju ” , zaklјučio je ministar Antić.

Izvršni direktor kompanije Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind Ticiano Đovaneti (Tiziano Giovanneti), kazao je da je vetropark " Košava", do sada najveća investicija u Srbiji u oblasti obnovlјivih izvora energije (OIE).

 Ministar Antić otvorio radove na izgradnji vetroparka “Košava”

 • Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni dalјim investicijama i ulaganjima u obnovlјive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlјa ima što više iskoristi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, očekuje se da radovi budu završeni u predviđenom roku, a biće angažovane lokalne firme i domaći radnici.

07.06.2017.

Potpisan Memorandum o razumevanju za izgradnju toplodalekovoda
Obrenovac-Novi Beograd

U Skupštini grada potpisan je Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd sa kompanijom “Power construction corporation of China”, čime će se obezbediti veća stabilnost energetskog sistema.

Paraf na sporazum stavili su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predstavnik kineske kompanije Jang Fan, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić i direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić.

 Potpisan Memorandum o razumevanju za izgradnju toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd

Memorandum o razumevanju je krovni sporazum, sledi usaglašavanje konkretnih detalјa, a ministar Antić izrazio je nadu da će to biti gotovo do kraja godine, kako bi naredne usledio početak radova, a ceo projekat bio gotov do 2020. godine.

Kako je rečeno posle potpisivanja Memoranduma, projekat bi koštao oko 200 miliona evra, a nakon izgradnje toplodalekovoda, dugog 28 kilometara, bilo bi obezbeđeno smanjenje uvoza gasa i otvorena mogućnost da Beograđani imaju jeftinije grejanje.

Ministar Antić kazao je da je to veliki dan za Beograd, te da će realizacijom ovog projekta biti ostvaren višedecenijski san o povezivanju obrenovačkog TENT-a i toplane Novi Beograd.

On je podsetio da je izgradnja toplodalekovoda započela 1995. godine, da su postavlјene i cevi, ali da je nakon 2000. godine političkom volјom, bez ekonomske logike iz revanšizma, projekat stopiran.

 Potpisan Memorandum o razumevanju za izgradnju toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd

 • Mi smo ovaj projekat vratili u život i potpuno smo odlučni da ga sprovedemo do kraja. Imamo podršku vlade, predsednika Aleksandra Vučića i kineskih partnera”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je podvukao da je projekat esencijalno važan za veću stabilnost energetskog sistema Srbije.

 • Verujem da je realizacija ovog projekta bliža nego ikada. Ovakva tehnološka rešenja su prisutna širom Evrope još od sredine prošlog veka. Tokom proteklih nekoliko godina razmišlјali smo o ovom projektu, pre svega kao posledica nekoliko izazova sa kojim se naš energetski sistem suočavao, a tu pre svega mislim na gasnu krizu 2009.godine, kazao je Antić i dodao da im dodatni kvalitet i sinergiju daje podrška kineskih partnera, kao i da posebnu zahvalnost duguju ambasadoru Li Man Čangu.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, koji je prisustvovao potpisivanju Memoranduma, rekao je da je da je ovaj projekat prvi koji se realizuje kao rezultat posete Aleksandra Vučića Kini, gde je razgovarao sa kineskim državnim vrhom.

 Potpisan Memorandum o razumevanju za izgradnju toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd

 • Oni su razgovarali i dogovorili se o nekoliko važnih projekata, među njima i o ovom. Sada ćemo korak po korak sve da realizujemo”, istakao je Mančang.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da Beogradske elektrane godišnje uvezu gas u vrednosti od 140 miliona evra. S obzirom na to da se ovim projektom supstituiše trećina uvoza, što je nešto više od 40 miliona evra, projekat vredan 200 miliona, bio bi isplaćen za pet - šest godina, rekao je Mali. Gradonačelnik je podsetio da je i Plan detalјne regulacije za to područje već usvojen.

Detalјi saradnje biće ugovoreni, ali se očekuje da kineske firme budu izvođači i projektanti, dok bi realizaciju finansirala kineska vlada.

 • Razgovaraćemo sa Kinezima da projekat bude komercijalan”, rekao je Mali i dodao da kineske kompanije imaju stav da sve što mogu, rade zajedno sa srpskim kompanijama.

01.06.2017.

SANKT PETERBURG
Antić: Srbija više ne duguje Rusiji za isporučeni gas

Srbija po prvi put nema nikakvo dugovanje prema Rusiji za isporučeni gas, konstatovali su, u Sankt Peterburgu, ministar energetike Aleksandar Antić i ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

 Antić: Srbija više ne duguje Rusiji za isporučeni gas

 • Na sastanku smo konstatovali da je Vlada Srbije uspela da reši dugovanja koje smo imali prema Jugorosgasu, Gaspromeksportu i prema NIS-u od nasih kompanija pre svega Srbijagasa i Petrohemije u iznosu od 450 miliona dolara i 250 miliona evra”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, nakon sastanka u okviru foruma SPIEF.

On je rekao da, ako se tome doda da smo regulisali dugovanje Petrohemije prema Lukoilu, onda to zaista govori da smo rešili izuzetno veliki broj problema.

 • Ja sam danas na ovom sastanku mogao samo da konstatujem da Srbijagas ne duguje ruskim partnerima nijedan jedini dinar za isporučeni gas. To je prvi put da Srbija ne duguje za isporučeni gas nijedan dolar”, naglasio je Antić.

Kako kaže, razgovaralo se i o ukupnom nivou odnosa Srbije i Rusije, pošto energetika zauzima jedno od najzačajnijih mesta u saradnji Srbije i Rusije.

 • Naša saradnja u oblasti energetike je važna za našu ukupnu energetsku situaciju u Srbiji, za našu energetsku sigurnost i zato su ti razgovori izuzetno značajni. Ono što je za mene važno u ovim razgovorima jeste da se ruska strana zahvalila Vladi Srbije na velikoj posvećnosti u proteklih nekoliko godina u vezi sa rešavanjem starih dugova, pre svega za isporučeni gas”, naveo je Antić.

 Antić: Srbija više ne duguje Rusiji za isporučeni gas

On je rekao da je sa ruskim kolegom razgovarao i o daljem razvoju NIS-a koji je naša zajednička kompanija, Gaspromnjefta i Srbije.

 • Razgovarali smo o projektu duboke prerade, koji je velika investicija i koji je u toku, a treba da obezbedi da NIS radi daleko efikasnije sa daleko većim učešćem komercijalnih odnosno traženih derivata”, dodao je Antić.

Srpski ministar energetike ističe da je jedna tema bila proširenje kapaciteta podzemnog skladišta Banatski dvor, što je za Vladu Srbije jedan od najzačajnijih prioriteta, koji kapitalno utiče na energetsku bezbednost.

 • - Kada je proširenje Banatskog dvora u pitanju, tu postoji nekoliko scenarija. Jedan da se to skladište poveća na 750 miliona metara kubnih, pa čak i do miliajrde”, kazao je Antić.

On ističe da je cilj postizanje fleksibilnosti našeg gasnog sistema uzimajući u obzir da imamo veliku neravnomernost u potrošnji gasa u letnjem i zimskom periodu.

Na pitanje o budućim gasovodima, Antić kaže da je bilo reči o svim gasnim projektima na sastanku, na primer o Turskom toku , koji je u ovoj fazi vezan samo za snabdevanje Turske gasom.

 • Postoji više različitih scenarija o mogućnostima da se nastavi taj projekat ili da se razvija. To je u fazi razmatranja i pregovaranja”, kazao je ministar Antić.

Prema njegovim rečima, tu će biti neophodno obezbediti saglasnosti izmedju Moskve i Brisela, pošto je klјučni problem za gradnju Južnog toka bilo to što nije pronadjen balans izmedju “pravila Brisela i interesa Moskve”.

Antić ističe da je jugoističnoj Evropi svakako potreban gas i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu postići neko rešenje.

On je sa Novakom razgovrao i o obavezama Srbije u procesu evrointegracija u oblasti energetike.

Na pitanje da li se mogu očekivati povolјnije cene gasa, Antić kaže da se sada ta cena računa po tzv. naftnoj formuli, po kojoj cena gasa prati kretanja cene sirove nafte na nivou tri kvartala.

 • Nama značajno na cenu utiče taj transport kroz Mađarsku koji smo uspeli da popravimo. Cena je sada dosta dobra i odgovara tržišnim principima. Za korisnike je povolјna cena tog energenta. Ono što ostaje kao neko pitanje oko kojeg ćemo morati još da razgovaramo, jeste o ceni za potrošače koji gas koriste kao sirovinu u svom procesu prizvodnje. Nadam se da ćemo imati od strane Gaspromeksporta razumevanje za takve potrošače”, zaklјučio je Antić.

29.05.2017.

Otvorena Nedelјa energije u Beogradu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je, na platou ispred Starog dvora, Nedelјu energije, manifestaciju koja se po prvi put održava u Srbiji i istakao da će u narednom periodu u fokusu biti energetska efikasnost, obnovlјivi izvori energije i čista energija.

Antić je, na otvaranju manifestacije koja traje do 2. juna, kazao da je to lep dan za Beograd i Srbiju, pošto smo se svrstali među 20-tak metropola, poput Brisela, Nјujorka, Londona i Singapura, koje obeležavaju Nedelјu energije.

Ministar rudarstva i energetike rekao je da se u Srbiji već koriste solarni parkovi, kao i da su počeli da se koriste vetroparkovi, od kojih dobijamo 17 megavata struje.

 Otvorena Nedelјa energije u Beogradu

 • Prve vetrenjače već su krenule da se vrte u Srbiji i tek će da se vrte u narednom periodu. Imamo sada 17 megavata vetroparkova, a u različitim fazama realizacije projekata imamo još 483 megavata. Obnovlјiva energija, energetska efikasnost, korišćenje čiste energije i u saobraćaju su naši prioriteti, naglasio je Aleksandar Antić.

On je izrazio očekivanje da će Nedelјa energije postati tradiocionalna i da će trajati sedam, umesto pet dana.

 • Zahvalјujem se lјudima koji vode Grad Beograd i svim partnerima koji su bili deo ove priče za koju verujem da će biti sjajna i u kojoj će svi Beograđani uživati. Ovo je prilika kada možemo da pogledamo u budućnost i vidimo šta tehnološki napredak, kada je energetika u pitanju, donosi svima nama. Verujem da ćemo zajedničkim snagama, to što nam sada deluje kao daleka budućnost, ostvariti”, istakao je Antić.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je obeležavanje Nedelјe energije važan događaj za Srbiju, jer tako počinje dugoročna transformacija društva koje se usmerava ka obnovlјivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine. On je kazao da je grad Beograd već započeo mnoge aktivnosti, naročito po pitanju energetske efikasnosti u zgradarstvu, kao i da predstoji još posla na uvođenju čiste energije posebno one, dobijene od Sunca i vetra.

Benedikt je izrazio očekivanje da će EU u narednom periodu još više pomagati Srbiji u toj oblasti i podsetio na to kako je bilo u Srbiji tokom poplava 2014 . godine zbog, kako je rekao, posledica klimatskih promena.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da Beograd po prvi put organizuje ovakvu manifestaciju sa idejom da podigne svest naših sugrađana o onim idejama koje su veoma važne za kvalitet života u prestonici.

Mali je naglasio da tu pre svega misli na korišćenje obnovlјivih izvora energije, zaštitu životne sredine, povećanje energetske efikasnosti, ali i na kontrolu potrošnje resursa kojima Beograd raspolaže.

 Otvorena Nedelјa energije u Beogradu

 • Beograd je prvi osnovao Fond za povećanje energetske efikasnosti i u budžetu za ovu godinu imamo 120 miliona dinara samo za tu namenu", rekao je on.

Mali je objasnio da će tim novcem na nekoliko javnih zgrada biti sređena fasada, odnosno izolacija i stolarija kako bi se videlo kolike su uštede.

Gradonačelnik je podsetio na još dva velika projekta u oblasti energetike - izgradnju toplo-dalekovod od TENT-a u Obrenovcu do Beogradskih elektrana na Novom Beogradu.

 • U sledećih nekoliko dana očekujemo potpisivanje sporazuma o razumevanju sa kineskom kompanijom na osnovu razgovora u Pekingu. To je investicija vredna 207 miliona evra i podrazumeva da se iz TENT-a neće bacati u reku vruća voda, već će dovesti do elektrana i onda koristiti za grejanje Beograda", istakao je on.

Mali je kazao i da se ta investicija opravdava u roku od pet do šest godina.

Tokom pet dana održavanja Nedelјe energije (Energy week), biće održani brojni javni skupovi, konferencije i radionice koje, kako su najavili Organizatori, imaju za cilј da uklјuče i okupe sve generacije, a fokus na okuplјanju biće na podizanju svesti javnosti o mnogobrojnim temama i izazovima koje se ticu energetske bezbednosti, energetske efikasnosti, potrošnje energije, obnovlјivih izvora energije i zaštite životne sredine, kao i predstavlјanje novih rešenja i tehnologija.

Svečanom otvaranju manifestacije „Nedelјa energije 2017“, na platou ispred Starog Dvora, pored ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, prisustvovali su predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Oganizator Nedelјe energije je grad Beograd i Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike. Manifestacija se održava u okviru Evropske nedelјe održive energije.

23.05.2017.

Počelo sa radom postrojenje za proizvodnju i veleprodaju
komprimovanog prirodnog gasa na gasnom polјu „Ostrovo“

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Antić i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, svečano su pustili u rad NIS-ovo postrojenje za proizvodnju i veleprodaju prirodnog komprimovanog gasa na gasnom polјu „Ostrovo“. Ukupna vrednost ove investicije – izgradnje sabirno gasne stanice i postrojenja za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa iznosi 400.000.000 dinara i završena je u martu ove godine.

 Počelo sa radom postrojenje za proizvodnju i veleprodaju komprimovanog prirodnog gasa na gasnom polјu „Ostrovo“

Na novoizgrađenom postrojenju planirana je dnevna proizvodnja od 25 tona komprimovanog prirodnog gasa, što na godišnjem nivou iznosi oko 9.000 tona ovog energenta.

Komprimovani prirodni gas se zbog svojih svojstava smatra energentom budućnosti. Glavni sastojak je metan koji, u poređenju sa ostalim derivatima, ima najmanji koeficijent emisije CO₂, te samim tim doprinosi očuvanju kvaliteta životne sredine i smatra se ekološki čistim gorivom. Sa druge strane, njegovo korišćenje pruža odlične performanse vozilima i ekonomski je isplativo gorivo. Komprimovani prirodni gas se koristi kao energent ili pogonski derivat. Upotreblјava se kao gorivo za grejanje u industriji i domaćinstvu, ali i kao motorno gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

 Počelo sa radom postrojenje za proizvodnju i veleprodaju komprimovanog prirodnog gasa na gasnom polјu „Ostrovo“

 • Naftna industrija Srbije je izuzetno značajna kompanija za Republiku Srbiju i našu Vladu i mi posebnu pažnju posvećujemo njenom dalјem razvoju. Očekujemo da nastavi da bude lider u svojoj oblasti i jedan od najstabilnijih elemenata naše privrede i ekonomije. S druge strane, tržište gasa se širi, kao i zahtevi potrošača, što nekada nije moguće ispratiti razvojem infrastrukture i upravo zato je postrojenje u Ostrovu izuzetno značajno, jer upravo ono predstavlјa mogućnost da odgovorimo na zahteve industrijskih potrošača bez izgradnje gasovoda. Sa ovog postrojenja, možemo komprimovanim gasom da pokrijemo zahteve privrede u čitavom ovom kraju“, rekao je prilikom otvaranja postrojenja, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

On je kazao i da je to i ekološki važan projekat, jer komprimovani gas predstavlјa najkvalitetnije i najčistije gorivo - gorivo budućnosti.

 Počelo sa radom postrojenje za proizvodnju i veleprodaju komprimovanog prirodnog gasa na gasnom polјu „Ostrovo“

 • Komprimovani prirodni gas je „gorivo budućnosti“, koje može da zameni benzin, dizel ili tečni naftni gas, uz najmanju emisiju štetnih gasova. Već od 2014. godine, kada smo otvorili postrojenje Palić, NIS proizvodi i prodaje ovaj energent i tako ispunjavamo dva cilјa: poštujemo zahteve tržišta za alternativnim i povolјnijim gorivima i podstičemo odgovornost prema životnoj sredini. Postrojenje „Ostrovo“, koje danas otvaramo, po planu će proizvoditi oko 25 tona komprimovanog prirodnog gasa dnevno. Snagom kvalitetnih i savremenih goriva, mi planiramo da stignemo još dalјe“, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Čepurin je istakao da NIS uspešno radi na srpskom tržištu i predstavlјa jednu od najefikasnijih srpskih kompanija, kao i da je energetika jedan od klјučnih temelјa saradnje Srbije i Rusije.

18.05.2017.

Saopštenje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je, danas, novoimenovanog ambasadora Republike Turske u Srbiji, Nј.E. Tanžua Bilgiča (Tanju Bilgic).

 Saopštenje

Sastanak je organizovan na inicijativu ambasade Republike Turske, povodom 22. Svetskog naftnog kongresa, koji će, od 9 – 13.jula biti održan u Istanbulu, pod pokrovitelјstvom tamošnjeg Predsedništva. Cilј posete ambasadora Bilgiča, između ostalog, bio je da prenese poziv koji je turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albajrak, uputio srpskom kolegi Antiću.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sa turskim ambasadorom razgovarao je o unapređenju ukupnih ekonomskih odnosa dve zemlјe, a posebno onih u oblasti energetike.

 Saopštenje

 • Odnosi dve države su u uzlaznoj liniji kako politički, tako i ekonomski, što se ogleda u konstantnom rastu turskih investicija u Srbiju, kazao je ministar Antić, koji se, tokom susreta, osvrnuo na svoju posetu Turskoj, u kojoj je, pre dve godine prisustvovao početku izgradnje gasovoda TANAP u gradu Karsu, u blizini tursko - gruzijske granice.

Amabasador je naglasio veliki interes turskih kompanija za povećanje investcija u Srbiju u svim oblastima i mišlјenja je da je energetika sektor koji je tamošnjim ulagačima posebno interesantan i kojem može intenzivno da se sarađuje. On je kazao da je, u tom smislu, učešće ministra Antića na Svetskom naftnom kongresu sjajna prilika za organizaciju bilateralnog susreta srpskog ministra energetike sa novim ministrom energetike i prirodnih resursa Turske – Beratom Albajrakom (Berat Alba Yrak).

08.05.2017.

Antić: Pažlјivo pratimo gradnju gasovoda Turski tok

 Antić: Pažlјivo pratimo gradnju gasovoda Turski tok

Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio da Turski tok za sada obuhvata samo izgradnju gasovoda između Rusije i Turske, ali da Vlada Srbije pažlјivo prati taj projekat, pošto bi naša zemlјa eventualno mogla da se priklјuči ukoliko bi se taj gasovod razvijao u narednom periodu.

 • Srbija trenutno ima samo jedan pravac snabdevanja gasom preko Mađarske, neophodno je da izvršimo diversifikaciju”, rekao je ministar Antić na otvaranju konferencije “Nova srpska energetska strategija”.

On je istakao da Vlada Srbije prati šta se dešava sa projektima kao što su Severni tok 2 i Turski tok, dodajući da su sve to neke šanse za nas.

 • Garantujem da ova Vlada nije zalјublјena ni u jedan projekat, već poklanja pažnju svim projektima koji mogu da obezbede građanima sigurne energente po konkurentnim cenama”, naglasio je Antić.

 Antić: Pažlјivo pratimo gradnju gasovoda Turski tok

Komentarišući to što je Gasprom objavio da je počela gradnja gasovoda Turski tok između Rusije i Turske, ministar rudarstva i energetike kazao je da je Turski tok u ovoj fazi potpisan samo za pravac snabdevanja gasom za tursko tržište.

 • Pažlјivo pratimo da li će se taj gasovod razvijati i dalјe i u nastavku predstavlјati novu infrastrukturu koja može da bude od značaja za nas i odgovorno razmatramo sve mogućnosti i sve scenarije i bićemo deo rešenja koja su realna”, naveo je on.

Antić je rekao da Srbija radi i na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom i da je predviđeno finansiranje kroz grant EU od 50 miliona evra.

 • Ostaje pitanje kako ćemo to sve napuniti gasom”, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Izgradnja gasovoda Turski tok počela je u Crnom moru, blizu obala Rusije. Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler naveo je u saopštenju da se realizacija projekta odvija po planu i da će turski i evropski potrošači do kraja 2019. imati novu sigurnu rutu za uvoz ruskog gasa.

 Antić: Pažlјivo pratimo gradnju gasovoda Turski tok

Projekat je predstavlјen javnosti krajem 2014. godine kada je Rusija odustala od projekta gasovoda Južni tok, koji je trebalo da ide preko Crnog mora i Bugarske, a koji je blokirala EU.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pre nekoliko dana dao nalog Gaspromu da krene sa radovima za gasovod Turski tok.

Prema planovima, predviđa se izgradnja dva kraka kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Namera je da se pojača isporuka ruskog gasa Turskoj i da ta zemlјa postane gasno čvorište za dalјe snabdevanje evropskih potrošača.

Konferenciju su organizovali Adria Media Grupa (Adria Media Group) i magazin Nјuzvik (Newsweek) Srbija, pod pokrovitelјstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

08.05.2017.

ANTIĆ: Dostižemo udeo od 27 odsto iz obnovlјivih izvora energije

Srbija će uspeti da ispuni obavezu prema EU, da do 2020. dostigne udeo od 27 odsto obnovlјivih izvora energije u ukupnoj fnalnoj potrošnji energije, s obzirom na to da smo trenutno između 23 i 24 odsto, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 ANTIĆ: Dostižemo udeo od 27 odsto iz obnovlјivih izvora energije

Ministar je istakao da će poseban akcenat u narednom periodu biti stavlјen na korišćenje biomase.

 • Apsolutno sam uveren da ćemo do 2020. uspeti dođemo do predviđenih 27 odsto”, rekao je Antić na konferenciji “Nova srpska energetska strategija”.

On je kazao da su u toku i projekti koji će obezbediti dodatnih oko 500 megavata iz obnovlјivih izvora i poručio da posebnu pažnju treba posvetiti korišćenju biomase, gde je naš najveći potencijal.

 • Srbija više “fensi” gleda na vetro i solarne parkove, pošto to viđamo kada putujemo, ali prenebregavamo da je najveći potencijal u biomasi”, naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, ako je oko 5,6 miliona tona ekvivalenta nafte naš ukupni potencija iz obnovlјivih izvora energije, oko 3,3 milona je iz biomase.

 • Biomasa mora biti daleko više u fokusu i mi kao ministarstvo smo radili na promociji i nastavićemo i kroz izgradnju malih postrojenja i investicija na biomasu i biogas, ali pre svega kroz stalni pritisak prema sistemima dalјinskog grejanja”, rekao je Antić dodajući da toplane sve više prelaze na korišćenje biomase.

Antić je rekao da je energetski sektor od klјučnog značaja za dalјi privredni rast Srbije, a posebno industrijski razvoj.

 ANTIĆ: Dostižemo udeo od 27 odsto iz obnovlјivih izvora energije

On je podsetio da je poslednji veliki energetski objekat u Srbiji otvoren 1991. godine i da posle toga nije bilo velikih projekata za budući industrijski razvoj.

Kako je rekao, strateški najvažniji elementi energetskog sektora su: sigurno snabdevanje, tranzicija ka održivom energetskom sistemu i razvoj tržišta energetike.

 • Srbija mora biti energetski sigurna, da obezbedi snabdevanje građana i privrede, ali i da ima agresivnu investicionu politiku, što je prioitet Vlade i ministarstva”, naglasio je Antić.

On je podsetio da je počeo projekat za Kostolac B3 i proširenja kopa Drmno, što je veoma važno za budućnost našeg energetskog sistema. Antić je rekao da smo proteklih godina dobili na mreži oko 80 megavata iz obnovlјivih izvora, od ćega najviše od hidro i vetro potencijala.

 • U ovom trenutku se nalazimo u različitim fazama izgradnje gotovo 500 megava iz obnovlјivih izvora, od čega za oko 483 megavata iz energije vetra i značajan broj kapaciteta iz biomase i bio gasa, kao i hidroenergije. Ako tome dodamo i ozbilјne projekte koje radimo na prenosu, transmisiji energije, na izgradnji unutrašnjih i panevropskih koridora kroz projekat Transbalkanskog koridora, time dobijamo daleko bolјu sliku u elektroenergetskom sektoru”, naveo je on.

Ministar je, ipak, rekao da Srbija dobija oko 70 odsto struje iz uglјa i da će ulaganje u kopove biti jedan od prioriteta i podsetio da će ove godine EPS uložiti 31 milijardu dinara u RB Kolubara, od čega će 22 milijarde biti izdvojene za nove investicije, a devet za održavanje.

On je rekao da će biti otvorena tri nova kopa - polјe E, G i Radlјevo, koje će zameniti najvažniji kop Tamnava-Zapadno polјe.

Antić je kazao da će pokušati da nađu partnere i za nove projekte za termoelektrane TENT B3 i Kolubaru B.

Ministarstvo će razvijati i hidropotencijale - Moravske elektrane za dodatnih oko 150 megavata u pet kaskadnih hidroelektrana, kao i potencijale na Ibru, Drini i Bistrici, kazao je Antić i dodao da predstoji i projekat Đerdap 3.

 ANTIĆ: Dostižemo udeo od 27 odsto iz obnovlјivih izvora energije

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je da je poglavlјe 15 u priklјučenju EU jedan od glavnih izazova što se tiče energetike.

 • Izazov je stvaranje regionalnog tržišta gasa i električne energije, kao i restrukturiranje javnih preduzeća. Jako nam je bitno i da se ispoštuje regulative o zaštiti životne sredine, u šta se dosta mora ulagati u narednom periodu”, rekla je ona.

Filipovićeva je dodala da zakon omogućava da pored EPS-a svako drugi može da proizvodi struju u Srbiji, a da se otvara samo pitanje tržišne isplativosti.

 • To znači da ako se vama isplati da gradite, možete doći i nije nikakav problem. Nije sve vezano za EPS, mada su oni najveći. Strategija je dokument koji je “spisak želјa”, a nama je najvažnije da se vidi šta smo mi to uradili”, kazala je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, Mirjana Filipović.

03.05.2017.

JAVNI KONKURS ZA POPUNJAVANJE IZVRŠILAČKIH RADNIH MESTA U
MINISTARSTVU RUDARSTVA I ENERGETIKE

Radna mesta koja se popunjavaju:

 1. Radno mesto za podršku ekonomskim i pravnim poslovima u oblasti nafte, derivata nafte i prirodnog gasa
 2. Radno mesto rukovodilac Grupe

Kompletan tekst oglasa možete pročitati ovde

Izjavu o pribavljanju podataka možete preuzeti ovde

03.05.2017.

PREDLOG UREDBE

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije je saglasno članu 5 i 6. Zakona o energetici (''Službeni glasnik RS'' broj 145/2014) pripremilo Predlog Uredbe kojom se utvrđuje Program ostvarivanja Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025 sa projekcijama do 2030. godine , za period 2017. do 2023. godina. Sve primedbe i sugestije na predlog Uredbe potrebno je dostaviti u Formularu na email adresu biljana.ramic@mre.gov.rs u periodu od 03.05.2017. do 15.05.2017. godine. sa naznakom (Subject) POS KOMENTARI.

- Predlog uredbe POSa

- Formular za dostavljanje primedbi i sugestija

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 

 WEBGIS GEOLISS GEOLISS Registar energetskih dozvola Registar povlašćenih proizvođača Sistem energetskog menadžmenta Otvoreni podaci