Одговор на неистине које се износе у новинском чланку „Објектива“

Да неком није задатак да покуша да негативно оцени сваки потез потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић, тај неко би морао бити упознат са чињеницама о којима покушава да пише, а и да не жури толико са критиком пре него што сам прочита свој текст. Јер, заправо, у стварности је све обрнуто, а истина је следећа:

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, управо брани рад Владе Републике Србије јер је Влада донела уредбу која се бави купцима-произвођачима, а коју је предложило Министарство рударства и енергетике, а на коју је и Министарство финансија дало позитивно мишљење. И управо ова уредба јасно показује став Владе – да се ПДВ, акцизе и друге накнаде у обрачунима потрошње електричне енергије грађанима који постану купци-произвођачи могу наплатити само на ону количину енергије коју су стварно и потрошили – дакле, да се обрачунавају на утрошену енергију, која представља разлику између електричне енергије коју је купац-произвођач испоручио снабдевачу и електричне енергије коју је преузео.

Након што је уредба усвојена, Министарство финансија је заузело другачији став - купцу-произвођачу треба обрачунати ПДВ на основу количине електричне енергије преузете од снабдевача у датом обрачунском периоду, без обзира на количину електричне енергије коју је предао снабдевачу у истом обрачунском периоду. Овакав начин обрачуна није у складу са уредбом са којом се Министарство финансија сагласило и коју је управо Влада усвојила.

Ове чињенице говоре јасно о томе да се потпредседница Владе и министарка проф. др Зорана Михајловић овим ставом није додворавала ниједном медију, нити било коме другом, већ је као и увек радила искључиво у интересу грађана и грађанки Србије, што је једнако интересу државе. Пројекат купац-произвођач један је од најважнијих пројеката за повећање енергетске стабилности и независности државе, и свакако је оправдано било и његово увођење и свако поједностављење које смо до сада извршили, као што је једнако оправдано да се заједно са Министарством финансија нађу решења да се још више повећа финансијска исплативост ових пројеката. Што више грађана и привреде постану купци-произвођачи, мањи је притисак на производњу електричне енергије ЈП ЕПС, пада ниво потребе за увозом те количине електричне енергије, а у будућности би могли помоћи смањењу губитака на дистрибутивној мрежи.

Зато је Министарство рударства и енергетике поједноставило процедуре за стицање статуса купца-произвођача, успевши да са некадашњих 20 корака и више од шест месеци трајања процедура, читав поступак сведе на два корака – контакт са ЕДС и ЕПС снабдевањем, без потребе прибављања било каквих дозвола за изградњу, а сама процедура за стицање статуса купца-произвођача завршава се за мање од месец дана.

И управо зато, Министарство рударства и енергетике је послало иницијативу Министарству финансија за формирање радне групе за хитну измену закона из делокруга Министарства финансија, а којима се уређују порез на додату вредност, акцизе и накнаде за коришћење јавних добара, како се не би даље заустављао процес стицања статуса купца-произвођача и како би се помогло прозумерима да инвестиција за постављање соларних панела буде исплатива. 

И још једном, МРЕ управо истиче потребу за применом уредбе Владе, а не како Објектив пише о мишљењу „Министарства рударства и енергетике како би они са другачијим планом додатно спустили цену струје, не користећи се уредбом државе за соларне панеле“.

Управо се Министарство рударства и енергетике бори за добра решења које Влада Србије донесе или предложи, међу којима је и решење дато у Уредби о критеријумима, условима и начину обрачуна потраживања и обавеза између купца-произвођача и снабдевача, која је донета на предлог Министарства рударства и енергетике.

 

"Objektiv": ŠTETOČINA! Zorana Mihajlović sa tajkunskim medijima ponovo u kampanji protiv Srbije, PRIKRIVA svoj nerad

Ministarka rudarstva i energetikte Zorana Mihajlović nastavlja da vodi kampanju protiv Vlade Srbije preko tajkunskih medija. Mihajlovićeva se u ovoj oblasti pokazala kao vrsna, ona je već pristajala da da intervju za tajkunske medije koji su crtali metu na čelo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Preko istih se trudila i da omalovaži rad Vlade Srbije kada ona nije u prvom planu. Sada je udarila na Ministarstvo finansija, a iza svega se kriju dva cilja: Da se dodvori tajkunskim medijima i da sakrije svoj očajan rad u sektoru energetike. Naime, tajkunski medij "Danas" objavio je vest sa naslovom "Kako je Ministarstvo finansija osakatilo projekat solarnih panela?", u kojoj se kroz tekst pominje mišljenje ministarstva rudarstva i energetike kako bi oni sa drugačijim planom dodatno spustili cenu struje, ne koristeći se uredbom države za solarne panele. Jasno je da Mihajlovićeva ovim, prvo, želi da prikrije svoj loš rad u oblasti energetike, a drugo želi da nastavi da radi protiv svih dobrih rešenja koje Vlada Srbije donese ili predloži.