Ђедовић разговарала са амбасадорком Португала о енергетској транзицији и могућностима сарадње

Ђедовић разговарала са амбасадорком Португала о енергетској транзицији и могућностима сарадње

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са амбасадорком Републике Португал у Београду Маријом Виржинијом Мендес де Силва Пином о могућностима сарадње две земље у области енергетике, са акцентом на процес енергетске транзиције.

Ђедовић је упознала амбасадорку са приоритетима Министарства рударства и енергетике и раду на стратешким документима којима  ће бити одређен правац развоја енергетског система.

„Поставили смо амбициозне планове, али верујем да смо на добро путу да их остваримо. Време кризе је време за одлучно деловање и захтева максималан напор како бисмо успешно спровели процес декарбонизације што брже, а безбедно интегрисали значајније капацитете из обновљивих извора енергије у наш електроенергетски систем. Уз то морамо и да убрзамо рад на реформи енергетских предузећа, јер она морају да буду сигуран и профитабилан темељ српске привреде“, изјавила је министарка. Нагласила је да би Републици Србији на путу остварења циљева Зелене агенде било драгоцено искуство Португала, државе која је практично шампион у брзини процеса декарбонизације.

„Португал је прошле године затворио последње електроенергетско постројење на угаљ и значајно подигао ниво хидро и ветро капацитета. У том смислу отворени смо за сарадњу са Србијом у правцу размене стручњака и искуства“, рекла је амбасадорка. Она је подсетила да су португалске компаније укључене у пројекте зелене енергије у Републици Србији и изразила уверење да ће их у будућности бити још више.