Ђедовић са амбасадором Италије о енергетској сарадњи

Ђедовић са амбасадором Италије о енергетској сарадњи

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић састала се данас са амбасадором Италије у Србије Луком Горијем.

Сарадња Србије и Италије у енергетском сектору је развијена највише у области обновљивих извора енергије, обзиром да енергетске компаније из ове земље раде на пројектима ветроелектрана и соларних панела у Војводини, где је у току и изградња Агросолара у Кули који ће бити највећи у Европи, са планираним капацитетом од 660 МW. Пројекат подразумева и отварање стотина нових радних места за локално становништво.

„Изузев изузетне сарадње које имамо у области зелене енергије, капитални пројекат који Србија ради, а уско је повезан с Италијом је Трансбалкански коридор, у оквиру којег ћемо се кроз изградњу, реконструкцију и доградњу наше преносне мреже након реализације појекта и задовољавања свих регулаторних услова повезати са подводним каблом из Италије, преко Црне Горе. Реконструкцију преносне мреже реализујемо уз значајну подршку партнера из Европске Уније“, поручила је министарка Дубравка Ђедовић

Министарка је навела да Министарство рударства и енергетике активно ради на изменама регулативе из области обновљивих извора енергије које ће омогућити прве аукције за ветроелектране у првом кварталу текуће године, обзиром на изражену заинтересованост многих италијанских компанија за сарадњу са Србијом у овој области.

Амбасадор Гори информисао је министарку Ђедовић о планираним активностима у сарадњи Србије и Италије у наредном периоду  и навео као један од главних циљева успостављање још снажније економске сарадње наше две земље, обзиром да је уз Немачку, Италија традиционално најважнији економски партнер наше земље од земаља чланица ЕУ.

1