Ђедовић са Копманом о енергетској транзицији, реформама и подршци ЕУ унапређењу енергетске безбедности Србије

Ђедовић са Копманом о енергетској транзицији, реформама и подршци ЕУ унапређењу енергетске безбедности Србије

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је са Јаном Копманом, генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу (DG NEAR) о процесу енергетске транзиције, реформама у енергетском сектору и подршци Европске уније унапређењу енергетске безбедности Републике Србије.

„Посвећени смо планирању важних пројеката у енергетском сектору који ће се ускоро наћи пред Владом Србије, чији ће фокус бити изградња нових енергетских капацитета и веће коришћење ОИЕ. У току је израда стратешких докумената којим ћемо до краја године дефинисати циљеве у ОИЕ, енергетској ефикасности и емисијама гасова и одредити наш пут у енергетској транзицији и декарбонизацији. Недавно смо усвојили измене Закона о коришћењу ОИЕ којим се омогућава увођење нових капацитета из ОИЕ на начин који неће угрозити сигурност електроенергетског система. Одлучни смо да наставимо са усклађивањем правног оквира са регулативном Европске уније у оквиру Кластера 4 – Зелена агенда и одржива повезаност и да спроведемо неопходне реформе које су део преговора о приступању ЕУ“, рекла је министарка.

Ђедовић је истакла да се уз подршку Европске уније реализује изградња гасне интерконекције између Ниша и Димитровграда која ће Србији омогућити диверсификацију извора снабдевања гасом и додатне капацитете гаса.

„Захвални смо Европској унији на финансијских подршци у изградњи нове гасне интерконекције коју ћемо завршити на јесен и преко које ћемо се снабдевати гасом из Азербејџана, ЛНГ терминала у Александрополису, као и са Средњег и Блиског истока. Такође, у сарадњи са ЕУ припремамо документацију за изградњу интерконекције са Северном Македонијом која ће омогућити додатне капацитете и гасификацију југа Србије“, рекла је она.

Ђедовић се рекла да је Европска унија донирала 165 милиона евра за повећање броја домаћинстава који могу да добију попусте на рачунима за електричну, топлотну енергију и гас. Истакла је да више од 190.000 домаћинстава може да умањи своје рачуне ако се пријаве за статус енергетски угрожених купаца што је веома важно због енергетске кризе и раста енергетских трошкова.

Јан Копман истакао је снажну подршку Европске уније диверсификацији извора снабдевања гасом која је веома важна тема за ЕУ од почетка рата у Украјини. Нагласио је важност наставка спровођења реформи и раздвајања у гасном сектору, као и намеру ЕУ да регион Западног Балкана учествује у заједничкој набавци гаса, а касније и зеленог водоника, ради смањења енергетске неизвесности.