Енергетска ефикасност и нови капацитети ОИЕ национални циљеви Србије

Енергетска ефикасност и нови капацитети ОИЕ национални циљеви Србије

Помоћник министарке рударства и енергетике за сектор енергетске ефикасности и топлане, Милан Мацура, рекао је на отварању дводневне обуке пројекта „УСАИД Боља енергија“ да Министарство рударства и енергетике спроводи пројекте и мере за повећање енергетске ефикасности и коришћење ОИЕ у циљу смањења потрошње енергије на националном нивоу и нижих емисија штетних гасова.

"Србија годишње троши 40 одсто енергије више од земаља у региону која се баца кроз дотрајалу столарију и неизловане куће због чега је држава одлучила да пружи финансијску помоћ грађанима како би умањила потрошњу енергије и унапредила енергетску безбедност. Грађани постају део зелене транзиције улагањима у енергетску ефикасност и постављањем соларних панела за производњу топлотне и електричне енергије што ће Србији обезбедити већу енергетску сигурност, развој привреде али и здравију животну средину", рекао је Мацура.

Помоћник министарке навео је да се тренутно реализује низ пројеката са циљем модернизације система даљинског грејања и повећања инсталисане снаге из ОИЕ. 

„Изграђене су  нове топлане на биомасу у Прибоју и Малом Зворнику, у току је изградња топлане у Новом Пазару, док смо недавно потписали уговор за топлану у Мајданпеку”, рекао је Мацура и додао и да су у току активности на рехабилитацији и модернизацији више од 20 топлана у Србији у којима ће се радити на замени енергената и уградњи соларних панела, као и да се припрема енергетска санација 28 зграда централне власти.

На дводневној обуци учестовали су представници локалне самоуправе, општински и градски енергетски менаџери и представници јавних комуналних предузећа из општина и градова који су укључени у активности пројекта “Боља енергија”.

“УСАИД Боља енергија” је петогодишњи пројекат чији је примарни циљ јачање енергетске безбедности Србије кроз пружање помоћи Влади Републике Србије и ресорним Министарствима и локалним самоуправама у промовисању енергетске ефикасности и ефикаснијег коришћења обновљивих извора енергије на локалном нивоу.