Лакићевић: Променом навика можемо много уштедети без угрожавања комфора

Лакићевић: Променом навика можемо много уштедети без угрожавања комфора

Лакићевић: Променом навика можемо много уштедети без угрожавања комфора

Министарство рударства и енергетике доставило је препоруке за смањење потрошње енергије јавним предузећима, државној управи, локалним самоуправама, установама и институцијама  како би направили своје планове штедње у условима раста цене енергије и енергената у целом свету. Очекујемо да ће предложене мере направити уштеде 10 до 15 одсто од укупне потрошње колико се дневно увози електричне енергије. Препоруке се не односе на болнице, вртиће, школе и установе социјалне заштите, рекао је Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике.

Он је рекао да се променом навика може уштедети много и да то неће угрозити ничији комфор, нити безбедност.
„Заиста малим стварима сви можемо много да допринесемо, пре свега када је реч о смањењу сопственог рачуна, а тиме помажемо и држави да даје мање овца за увоз струје. Препоруке које смо дали тичу се свих нас, не само јавног сектора, јер је потребно да сви будемо део уштеда и да снизимо потрошњу. Када је реч о домаћинствима, препоруке се односе највише на рационалније коришћење уређаја и како користимо бојлер, шпорет, фрижидер, машине за прање веша и суђа, да ли користимо старе или нове, ЛЕД сијалице. Сви којима рачун буде нижи у односу на исти месец претходне године биће финансијски стимулисани додатним попустима“, рекао је Лакићевић.

Лакићевић је подсетио да Министарство више од годину дана ради на програму смањења потрошње енергије субвенцијама грађана који унапређују енергетску ефикасност у својим домаћинствима.
„Министарство и локалне самоуправе дају субвенције грађанима у износу од 50 одсто за замену изолације, столарије, кровова и топлотних уређаја, као и за постављање соларних панела. Србија троши четири пута више енергије у односу на просек у Европској унији и Министарство је пре почетка светске енергетске кризе препознало значај штедње енергије. Наставићемо и даље са програмима подршке грађанима који имају велику интересовање за наше јавне позиве“, рекао је он.