Михајловићева: Академија инжењерских наука и Министарство партнери у дефинисању и реализацији развоја рударства и енергетике

Михајловићева: Академија инжењерских наука и Министарство партнери у дефинисању и реализацији развоја рударства и енергетике

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је на потписивању споразума о сарадњи између Министарства и Академија инжењерских наука Србије да је немогуће радити на стратешким документима, развоју енергетике и инвестиционим подухватима без сарадње са људима који имају довољно знања и искуства.

 

„Мислим да ће споразум донети квалитет на изради стратешких и нормативних докумената које Министарство спрема и да ћемо заједно радити на дефинисању и реализацији планова и пројеката који су кључни за развој енергетике у Србији. Пред Србијом је велики инвестициони подухват који је немогуће спровести без струке и људи који имају довољно и знања и искуства. Верујем да ће знање којем Академија располаже и које ће понудити Влади, односно држави, бити веома корисно и да ће све што радимо у области рударства и енергетике бити квалитетније. Ту мислим и на учешће чланова Академије у изради стратешких докумената – Стратегије развоја енергетике и Националног интегрисаног плана за климу и енергетику, али и на учешће у дефинисању свих енергетски одрживих планова и пројеката које ћемо у наредним деценијама реализовати са циљем да останемо енергетски безбедни“, изјавила је Михајловићева.

„Ово је практично наставак сарадње са потпредседницом Владе, с обзиром на то да смо сличан споразум имали и док је водила Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Сарадњу у области рударства и енергетике видимо као кључну када говоримо о развоју ових сектора у Србији, јер мислимо да можемо да помогнемо, имајући у виду да је енергија стратешки ресурс. Желимо да разговарамо о свим темама и о свим изворима енергије, посебно о ОИЕ и нуклеарној енергији која је поново актуелна, као и о паметним мрежама за повезивање потрошача. Имамо све профиле инжењера, и за гас и нафту и за електроенергетику. Верујем да ће сарадња допринети и Академији и Министарству, и у крајњем случају да ће донети много тога доброг држави“ , рекао је, проф. др Бранко Ковачевић, председник Академије инжењерских наука Србије.

Споразумом је предвиђено да Министарство и Академија сарађују у припреми и спровођењу стратешких докумената, планова и пројеката од заједничког интереса кроз размену информација и података, са циљем унапређења истраживања у области рударства, транспорта и складиштења енергената, производње и дистрибуције електричне енергије. Такође, сарадња се односи и на борбу са климатским променама и заштиту животне средине, као и веће коришћење ОИЕ, те учешће представника Министарства у одборима Академије, и учешће чланова АИНС у радним групама Министарства.