Михајловићева: Без енергетске стабилности нема ни независности

Михајловићева: Без енергетске стабилности нема ни независности

„Ситуација у енергетици је драстична у целој Европи. Цена електричне енергије на берзама данас је 563 евра по мегават-часу, пре годину дана износила је 90 евра. То су ненормалне цене које ниједна држава не може да издржи. Милијарду и по евра смо до сада потрошили на увоз струје и гаса, све нас то чека, и много више до пролећа ако цене наставе да расту. Струју ћемо увозити и током зиме, морамо да размишљамо о штедњи и зашто тако расипамо енергију“, поручила је данас потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Гостујући у јутрањем програму ТВ Хепи, Михајловићева је изјавила да Србија и даље има најнижу цену струје у Европи и да ће са поскупљењем од 6,5 одсто разлика износити од 250 до 320 динара по рачуну.  

„За нас је најважније да обезбедимо да до марта Србија има новац да плати енергенте, и друго, да можемо да произведемо и да имамо одакле да увеземо довољне количине, јер неће само Србија увозити. Нервоза на берзама у Европи осећа се кроз раст цена, кубни метар гаса данас кошта 2.300 евра. Прва тачка у штедњи је енергетска ефикасност - какви су нам прозори, врата, на шта се грејемо и могућност да стављамо соларне панеле. Тај замајац енергетске ефикасности ће бити следеће године, држава је обезбедила довољно новца, помоћи ћемо са субвенцијама од 50 одсто“, изјавила је она.

 

Михајловићева је рекла и да је одговор на свако питање инвестиције.

„Да је ЕПС инвестирао и градио нова постројења, данас би било другачије. Као што смо улагали у друмске коридоре, тако морамо и у електроенергетске системе. Ако енергетика није стабилна, ништа од српске независности. Прекинули смо са лошим управљањем у ЕПС-у, читава структура је промењена. А криза је све јача и ти људи треба да одрже електроенергетски систем и саму електропривреду. ЕПС мора да инвестира, све ово ће проћи, држава ће на увоз енергената дати новца као да смо изградили два Ђердапа 3“, истакла је она.