Михајловићева: Цена гаса непромењена до краја године, у септембру радови на конекцији Ниш-Димитровград

Михајловићева: Цена гаса непромењена до краја године, у септембру радови на конекцији Ниш-Димитровград

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је за јутарњи дневник РТС-а да неће бити поскупљења гаса у Србији до краја године. Она је најавила да ће радови на интерконекцији Ниш-Димитровград почети у септембру.

„До краја године се неће мењати цена гаса, јер ми имамо уговор са „Гаспромом“, а „Србијагас“ има обавезу да преговара или о новом анексу или новом уговору за период после првог јануара 2022. Што се тиче нафтних деривата, оно што је сигурно је да држава неће повећавати дажбине и на тај начин утицати на додатна поскупљења, али оно на шта не можемо да утичемо је цена на светском тржишту. Цена струје остаје иста, нема никаквих захтева, нити преговора о евентуалном повећању“, каже Михајловићева.

 

Она истиче да је диверзификација гасних рута важна подједнако као и диверзификација добављача енергента.

„Када говоримо о изградњи гасне интерконекције Ниш-Димитровград, завршавамо тендере за избор извођача и надзора, а почетак радова биће у септембру. Тиме добијамо још један правац снабдевања, али је исто тако важно да радимо на диверзификацији добављача, јер не знамо каква ће бити ситуација на светском тржишту гаса“, истиче Михајловићева.