Михајловићева: Циљ је да будемо транзитна рута у енергетици, као што смо у саобраћају

Михајловићева: Циљ је да будемо транзитна рута у енергетици, као што смо у саобраћају

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да држава ради и радиће све што може да обезбеди довољне количине енергије за предстојећу зиму и да је захваљујући финансијској стабилности могуће да се осигура енергетска безбедност.

Михајловићева је за ТВ Курир поновила да ће цена електричне енергије у Србији и поред најављеног поскупљења и даље бити најнижа у Европи, као и да је циљ да наша држава буде транзитна рута у енергетици, као што је у саобраћају.

„Оно на чему интензивно радимо, што је приоритет, јесте завршетак гасне интерконекције са Бугарском и када буде све завршено у септембру наредне године, добићемо могућност набавке гаса из Александрополиса, односно ЛНГ терминала, као и из Азербејџана. Када имамо више добављача, то аутоматски повећава безбедност државе, јер није добро да зависимо само од једног добављача, која год то земља била. Такође, желимо да се повезујемо не само у гасном сектору, већ и у високонапонској мрежи, и са Хрватском, Северном Македонијом, БиХ, Румунијом, јер желимо да будемо транзитна рута и у енергетици, као што смо у саобраћају, то је визија како српска енергетика треба да изгледа“, додала је Михајловићева.

 

Она је рекла да, када је реч о предстојећој зимској сезони, држава чини све што може да обезбеди довољно енергије и енергената.

„Захваљујући финансијској стабилности, успевамо да обезбедимо све, али то државу много кошта. Ми ћемо морати и у наредним месецима да увозимо струју, јер имамо озбиљан проблем у електроенергетици, а сматрам да до тога није морало да дође да се другачије радило. Све време смо уз ЕПС, омогућили смо увоз струје и угља. Једини излаз за српски енергетски сектор јесу инвестиције, посебно у РХЕ и ОИЕ, и то кроз стратешка партнерства. Неопходно је да ЕПС улаже у постојеће и нове копов, али и да коначно почне да гради нове капацитете“, изјавила је Михајловићева.

 

Она је рекла да је, када је реч о поскупљењу електричне енергије, тај корак био неопходан, с обзиром на повећање цена у читавом ланцу производње, али да ће и поред најављеног поскупљења цена електричне енергије у Србији бити и даље је најнижа у Европи.

„Министарство рударства и енергетике је припремило уредбу о енергетски угроженом купцу која ће омогућити да и они грађани који нису социјално угрожени према критеријумима социјалних установа, али имају ниска примања, имају право на олакшице приликом плаћања струје, гаса и топлотне енергије“,  рекла је потпредседница Владе.