Михајловићева: Држава чини све да осигура енергетску безбедност, сви морамо да штедимо енергију

Михајловићева: Држава чини све да осигура енергетску безбедност, сви морамо да штедимо енергију

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је, одговарајући на питања новинара, да држава ради све што може да обезбеди довољне количине енергије и енергената и да ће, због раста цена на тржишту и кризе на глобалном нивоу, бити потребно да се обезбеди око три милијарде евра до краја марта како бисмо осигурали енергетску безбедност у гасу, електричној, топлотној енергији и енергентима.

„Ситуација на берзама је драматична, данас мегават-час електричне енергије кошта 562 евра, а пре годину дана је био 90 евра. Цена гаса је са 120 евра за хиљаду кубних метара у марту прошле године порасла на 2.200 евра и све пројекције говоре да ће бити и више. Од децембра прошле године, када смо имали проблеме у ЕПС-у, ми се спремамо за ову зиму, радимо све што можемо да обезбедимо довољне количине електричне енергије, гаса, нафте, нафтних деривата и за сада смо на добром путу. Најкритичнија је ситуација са струјом, коју ћемо сигурно увозити и наредних месеци и процена је да ћемо до краја зимске сезоне потрошити око три милијарде евра како бисмо осигурали енергетску безбедност и како бисмо имали довољно електричне, топлотне енергије, гаса, нафте, нафтних деривата“, изјавила је Михајловићева у Петровцу на Млави, где је обишла компанију „Еко степ пелет“.

 

Она је рекла да је потребно да сви, грађани, привреда и држава, будемо рационалнији у потрошњи енергије и најавила да ће Министарство ускоро предложити потенцијалне могућности за смањење потрошње и мере штедње. Она је рекла да је ограничење висине цена пелета једино одрживо решење, због чега је и Влада на иницијативу Министарства донела ту уредбу.

„Верујем да ће у септембру стање на тржишту бити стабилније, јер је пре доношења уредбе цена била нереална. Такође, на терену су инспекције које контролишу спровођење уредбе и до сада је у 23 ЈЛС извршена контрола 77 привредних субјеката, од којих 45 поседује сву потребну документацију, а код 26, код којих су утврђене неправилности, поднети су захтеви за прекршајне поступке и заплењена је роба“, рекла је Михајловићева.