Михајловићева: Држава се месецима припрема за зиму, урадићемо све да будемо енергетски стабилни

Михајловићева: Држава се месецима припрема за зиму, урадићемо све да будемо енергетски стабилни

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила да ће држава урадити све што је у њеној моћи да обезбеди довољне количине енергије и енергената за привреду и домаћинства за наредну зиму, као и да неће бити рестрикција и несташица.

„Србија се месецима спрема за предстојећу зиму, све време радимо на томе да обезбедимо довољне количине енергената за 60, а верујем да ћемо успети и за 90 дана. Знамо шта је тешка зима, памтимо и 1999. годину и рестрикције и зато радимо све што је у нашој моћи да имамо довољно енергије и енергената, притом размишљамо и о томе шта све може да се деси у другим државама. Критичније од набавке нафтних деривата и гаса, јесте питање електричне енергије која ће нас много коштати. Ми сада увозимо између 5 и 7 одсто од укупне дневне потрошње, а зими ће то бити и више од 20 одсто. Делом је то због кризе која је глобална, а делом кривица оних који су неодговорно руководили Електропривредом Србије“, рекла је она.

 

Михајловићева је, када је реч о дугорочним плановима набавке гаса, рекла да ће Србија изградњом гасовода Ниш-Димитровград у септембру наредне године имати могућност набавке гаса од других добављача, чиме ће смањити своју зависност од руског гаса.

 

„Преговарамо са Министарством енергетике Азербејџана о цени и количинима које бисмо могли да купујемо од њих, такође имамо могућност набавке са ЛНГ терминала у Грчкој“, изјавила је Михајловићева.