Михајловићева: Држава стоји уз ЕПС, приоритет припреме за зиму и постављање ЕПС-а на здраве ноге

Михајловићева: Држава стоји уз ЕПС, приоритет припреме за зиму и постављање ЕПС-а на здраве ноге

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима пословодства ЈП ”Електропривреда Србије”, предвођеним в. д. директора Мирославом Томашевићем, о тренутној ситуацији и плановима за производњу угља и електричне енергије, као и о текућим и планираним инвестицијама.

”ЕПС је најважнији енергетски субјект, од кога пресудно зависи енергетска безбедност Србије. Држава стоји уз ЕПС, пред нама је велики посао да се спремимо за зиму, а истовремено треба да се уради све да ЕПС у 2023. години буде на здравим ногама. Такође је веома важно да постоји јасан план кад је реч о инвестицијама, као што су реверзибилне хидроелектране „Ђердап 3“ и „Бистрица“, нови капацитети из ОИЕ, како бисмо били енергетски безбедни у наредним деценијама”, рекла је Михајловићева.

 

В. д. директора ЈП ЕПС са сарадницима информисао је потпредседницу Владе и њен тим о производњи и стању на депонијама угља, производњи електричне енергије у термоелектранама и хидроелектранама, као и планираним ремонтима и спремности ЕПС-ових капацитета за зиму. Представници ЕПС-а истакли су и јасну опредељеност ЕПС-а да дугорочно ради на развоју зелене енергије.

 

На састанку су разматрани и планови ЕПС-а у вези са инвестицијама у изградњу нових капацитета, где је оцењено да је потребна већа сарадња, посебно кад је реч о великим пројектима.