Михајловићева: ЕБРД важан партнер у процесу енергетске транзиције

Михајловићева: ЕБРД важан партнер у процесу енергетске транзиције

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са делегацијом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), коју је предводио потпредседник ЕБРД Ален Пију, и са њима разговарала о инвестицијама у пројекте обновљивих извора енергије, повећању енергетске ефикасности и гасној диверзификацији.

 

Михајловићева је истакла да је Министарство донело модеран законски оквир и да припрема два важна стартешка документа – национални план за климу и енергетику и стратегију развоја енергетике, те да је сарадња са ЕБРД значајна у процесу енергетске транзиције и промене енергетског микса.

„Са ЕБРД-ом имамо добру сарадњу и верујем да ћемо тако и наставити. Тренутна вредност наших заједничких пројеката је 360 милиона евра. Наш најважнији задатак тиче се промене енергетског микса и како да више користимо друге видове енергије, пре свега ОИЕ, како бисмо постигли карбонску неутралност до 2050. године. Партнерство и подршка ЕБРД-а у том процесу су нам веома важни“, истакла је Михајловићева.

 

Она је додала и да су за Србију посебно важна три гасна интерконектора – са Бугарском, који се већ гради, као и планиране интерконекције са Хрватском и Северном Македонијом.

 

Ален Пију рекао је да је законски оквир у енергетици унапређен, али да очигледно постоји и одређен отпор променама, те да је посебно важна улога ЕПС-а у развоју ОИЕ.

„Као банка радимо са највећим светским инвеститорима. Ако њих успете да привучете у Србију, тог тренутка енергетски сектор ће почети да се развија великом брзином. Када је реч о енергетској ефикасности, имамо велики број пројеката и важно је да их проширимо на целу Србију. Желимо да помогнемо и када је реч о гасној диверзификацији“, поручио је Пију.

 

На састанку је било речи и о повећању капацитета домаћинстава за производњу соларне енергије, имајући у виду да су процедуре поједностављене и да постоји велика заинтересованост и код привреде и код грађана за постављање соларних панела.