Михајловићева: Енергетика највећи потенцијал за нове инвестиције и привредни развој

Михајловићева: Енергетика највећи потенцијал за нове инвестиције и привредни развој

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је на конференцији „Енергетика на Балкану: Транзиција ка обновљивим изворима енергије и побољшање енергетских мрежа“, да је енергетика, посебно сектор ОИЕ, најбитнији за привредни развој, инвестиције и нова радна места, посебно у моментима кризе.

Она је на конференцији, коју организује представништво конфедерације италијанске индустрије у Србији, истакла да је енергетску безбедност у наредним деценијама немогуће планирати без бриге о животној средини и без сарадње и повезивања.

„Заједно са инвеститорима, нашим партнерима из Италије и амбасадором разговараћемо о унапређењу билатералних односа, побољшању сарадње у енергетском сектору. Од 2009. године Србија и Италија су стратешки партнери, близу 50.000 људи запошљавају италијанске компаније код нас, али је важно да се повећају инвестиције у енергетици, пре свега у ОИЕ“, рекла је она.

 

Потпредседница Владе је навела да се енергетика и ОИЕ природно намећу као сектор који може да донесе привредни раст, инвестиције, нова радна места.

„Имамо потпуно нов законодавни оквир, похваљен од целе Европе, посебно Закон о коришћењу ОИЕ. Имамо све услове за нове инвестиције и нема времена за чекање, потребно је да што пре почнемо да сарађујемо. Сада је тренутак да покренемо потпуно нови инвестициони циклус и да и јавни сектор и приватне компаније учествују у томе“, рекла је она.