Михајловићева: Енергетска транзиција питање свих нас, подршка грађана кључна

Михајловићева: Енергетска транзиција питање свих нас, подршка грађана кључна

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је Министарство у изради свих докумената важних за процес енергетске транзиције показало отвореност за сарадњу и дијалог са свима и да ће наставити тако да ради, без обзира на потпуно неутемељене и произвољне критике појединих еколошких организација.

„Ако неко заиста жели да види Србију као земљу која има и довољно енергије и здраву животну средину, пут до тог циља води кроз дијалог, сарадњу и заједнички рад на остваривању циљева, а не кроз изношење измишљених оптужби, као што је тврдња о постојању отпора код грађана према зеленој енергетској транзицији. Напротив, велико интересовање грађана за учешће у програму повећања енергетске ефикасности у домаћинствима и постављања соларних панела најбоље показује да су грађани итекако заинтересовани да имамо и довољно енергије и да сачувамо животну средину, односно да имамо чист ваздух и да чувамо наше реке и земљу. Кад је реч о отпорима, они постоје у одређеним институцијама, предузећима и последица су одређених интереса, a најбоље смо то могли да видимо код противљења зеленој енергији, односно спровођењу Закона о коришћењу обновљивих извора енергије. И то је нешто на чему треба заједно да радимо уместо што, нажалост, по ко зна који пут имамо измишљене оптужбе и покушаје неких да монополишу тему здраве животне средине”, рекла је Михајловићева.

„Нема успешне енергетске транзиције без учешћа и подршке грађана и зато ћемо и тежити најширем консензусу како бисмо заједно радили најпре на утврђивању, а онда и на остваривању циљева енергетске транзиције. Став Министарства од самог почетка да је процес енергетске транзиције питање које се тиче свих грађана и грађана и грађанки. Поступак израде Интегрисаног националног плана за климу и енергетику је транспарентан од самог почетка и отворени смо да чујемо предлоге и сугестије свих, укључујући привреду, универзитете, цивилни сектор, грађанке и грађане”, рекла је Михајловићева.