Михајловићева и Ло Кашо: Сарадња Србије и Италије у процесу декарбонизације, зелена агенда заједнички циљ

Михајловићева и Ло Кашо: Сарадња Србије и Италије у процесу декарбонизације, зелена агенда заједнички циљ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са амбасадором Италије у Београду Карлом Ло Кашом о сарадњи две државе у области енергетике, посебно када је реч о ОИЕ, пројектима који су у плану Министарства и могућности да италијанске компаније учествују у њиховој реализацији.

Михајловићева је рекла да је Србија, доношењем новог законодавног оквира направила другачије, повољније услове за инвестиције у области рударства и енергетике.

„Наш инвестициони план у области енергетике и рударства обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра, од чега је значајан део за електроенергетику и ОИЕ. Дакле, има простора за сарадњу са италијанским компанијaма које су добродошле да раде у Србији. Радимо на томе да значајно повећамо количину енергије коју добијамо из обновљивих извора и да идемо ка томе да обезбедимо одрживо коришћење свих ресурса. Наша визија је да се до 2040. године најмање 40%  енергије добија из обновљивих извора, а да 2050. године достигнемо климатску неутралност. Такође, део наше визије о зеленој агенди јесте и регионално повезивање и обезбеђивање енергетске стабилности“, рекла је Михајловићева.

Амбасадор Ло Кашо рекао је да је Србија земља која има значајан економски раст и да је италијанске компаније препознају као земљу у којој се отварају нове могућности за инвестиције.

„Да учврстимо сарадњу у сектору ОИЕ, мислим да је то основа. Знам да сте донели нове законе који умногоме олакшавају улагања у ову област. Желимо да сарађујемо, јер је кључно да будемо заједно и у процесу енергетске транзиције, али и да бисмо лакше превазилазили наредне енергетске кризе“, рекао је он.

На састанку је, осим сарадње у области ОИЕ и енергетској кризи и потреби сарадње у области eнергетике, било речи и о борби против пандемије и економском опоравку обе земље у постпандемијском периоду.