Михајловићева: Имамо довољно деривата у резервама, није угрожено снабдевање

Михајловићева: Имамо довољно деривата у резервама, није угрожено снабдевање

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да су за домаће тржиште обезбеђене довољне количине нафте, нафтних деривата и гаса, да снабдевање није угрожено и да нема никаквих ограничења у куповини нафтних деривата.

„Има довољно свих деривата и нема никаквих ограничења у куповини. У резервама имамо дизела и бензина за 60 дана, мазута за 122 дана, а у подземном складишту гаса у Банатском Двору 100 милиона кубних метара гаса, што је, ако рачунамо просечну потрошњу која се за данас процењује на око 10 милиона кубних метара, довољно за наредних 10 дана. У Србији нема никаквих проблема са снабдевањем и испоруком нафте и нафтних деривата, нити ће бити рестрикција у куповини“, изјавила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је поручила да је држава на време обезбедила довољне количине енергената у резервама и да нема прекида у снабдевању, упркос рату у Украјини и свакодневном расту цена на тржишту.

„И држава и нафтне компаније су обезбедиле довољно резерви и нема потребе да ико брине о несташицама деривата. Држава је одговорном финансијском политиком обезбедила стабилност и на време смо предузели све мере како не би дошло до несташице енергије и енергената, упркос кризи која постоји на светским тржиштима и свакодневном расту цена енергије и енергената на берзи“, поручила је она.