Михајловићева: Интерконекција Ниш-Димитровград доноси стабилност и Србији и региону

Михајловићева: Интерконекција Ниш-Димитровград доноси стабилност и Србији и региону

Потпредседница Владе и министарка рударстава и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас, на почетку радова на изградњи гасног интерконектора Ниш-Димитровград, да тиме Србија, поред додатног правца снабдевања, добија и могућност диверзификације снабдевача, чиме додатно обезбеђује стабилност у гасном сектору.

„Гасна интерконекција између Србије и Бугарске значи стабилност у снабдевању гасом, али истовремено даје могућност диверзификације не само праваца, већ и снабдевача, што је кључно за дугорочну безбедност. Овај интерконектор је важан јер добијамо могућност да се снабдевамо гасом и из других праваца и других добављача, као што су ЛНГ терминал у Грчкој, Јужни гасни коридор и гасоводи ТАП и ТАНАП, којим се транспортује гас из Каспијског региона, а у перспективи и преко пројекта Источни Медитеран, односно преко Кипра и Израела“, рекла је она.

 

Михајловићева је рекла да је важно да Србија, као и у саобраћају, постане незаобилазни коридор и у енергетици и да буде повезана са свим државама у региону.

„Енергетска инфраструктура, попут саобраћајне, неопходна је за одрживи привредни раст у будућности, посебно у светлу енергетске кризе која је погодила Европу и свет, а изградња нових енергетских капацитета и повезивање осигураће енергетску безбедност и Србије и држава у региону“, рекла је она поводом почетка радова на изградњи гасне интерконеције Србија-Бугарска.