Михајловићева: Испоруке гаса редовне, држава спремна да реагује у свим околностима

Михајловићева: Испоруке гаса редовне, држава спремна да реагује у свим околностима

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да Србија у овом тренутку нема проблема у испоруци гаса, али да се држава кроз пуњење складишта и кризне планове припрема за случај поремећаја у снабдевању током зиме због ситуације у Европи.

„Нико данас ко је зависан од Руске Федерације за снабдевање гасом не може бити сигуран. Прекид испоруке гаса земљама ЕУ преко Северног тока 1 није неочекиван, јер не само сада, већ и претходних месеци и последњих година Русија користи енергетске ресурсе као своје политичко оружје. Што се Србије тиче, за сада нема проблема у испорукама, нити најава да би могло бити прекида, и видимо колико је важно што смо изградили гасовод Балкански ток и што имамо могућност набавке гаса из два правца. Такође, градимо гасовод Ниш-Димитровград и идуће године моћи ћемо да гас купујемо и од других снабдевача", рекла је Михајловићева у Народној скупштини, где је говорила на конференцији Дани Америке у Београду.

 

"Не знамо шта може да се деси у наредном периоду, да ли ће бити нових санкција, да ли ће нека од транзитних држава одлучити да не испоручује даље гас, али ми смо као држава спремни. Попуњавамо залихе и у складишту у Банатском Двору и у Мађарској, имамо кризне планове. Али, без разумевања великих сила нема извесности. Ово мора да се заврши, иначе ће одвести свет у још већу кризу и дубље поделе и из тога је питање како ћемо изаћи“, рекла је потпредседница Владе, одговарајући на питања новинара.