Михајловићева кинеској компанији ЦМЕЦ: Неприхватљива динамика радова на пројекту ТЕ "Kостолац" Б3

Михајловићева кинеској компанији ЦМЕЦ: Неприхватљива динамика радова на пројекту ТЕ "Kостолац" Б3

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са главним представником кинеске компаније ЦМЕЦ, Ли Суекиангом, и генералним директором представништва ЦМЕЦ у Србији, Рен Kаилонгом, о реализацији пројекта изградње блока 3 у Термоелектрани „Kостолац" Б.

Михајловићева је истакла да је реч о једном од највећих градилишта у енергетском сектору и да је недопустива досадашња реализација пројекта, посебно када је реч о брзини пројектовања и квалитету испоручене опреме.
„Србија и Kина имају одличне односе, пре свега захваљујући пријатељству наша два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга. Ви нисте само једна од компанија која ради у Србији, представљате своју земљу, што је велика част и одговорност, као што и ми представљамо грађане Србије. Никоме не иде у прилог садашња динамика и кашњења са пројектом "Kостолац" Б3. Српска страна је ту, нећемо стајати са стране и посматрати реализацију пројекта, радићемо још више да вам помогнемо, али ви морате уложити више напора и рада да се надокнаде кашњења, јер је досадашња реализација неприхватљива, те око питања квалитета нема компромиса“, поручила је Михајловићева.
 
Потпредседница Владе инсистирала је на данашњем састанку да се максимално убрза степен месечне реализације пројекта како би се до јула ове године дошло до задовољавајућег нивоа и истакла да кинеска компанија мора да ради у складу са међународним стандардима и уговорним обавезама.
Ли Суекианг је захвалио потпредседници Владе на подршци и помоћи, подсетивши и да су велики инфраструктурни пројекти у претходном министарству завршени захваљујући њеном залагању.
Рен Kаилонг је још једном изразио уверење да ће пројекат бити завршен до јесени 2022. године, те да ће компанија радити у складу са уговореним захтевима и обавезама и да ће уложити додатне напоре за испоруку опреме.
 
Састанку су присуствовали и представници Амбасаде НР Kине у Србији и ЈП „Електропривреда Србије“.