Михајловићева: Коришћење обновљивих извора за производњу топлотне енергије да буде национални циљ

Михајловићева: Коришћење обновљивих извора за производњу топлотне енергије да буде национални циљ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас после потписивања уговора о изградњи котлова на биомасу за топлану у Новом Пазару, да је циљ да сви градови и општине у Србији буду зелени и да користе обновљиве изворе за производњу топлотне и електричне енергије који ће обезбедити здравију животну средину.

“Ово ће значити и виши квалитет живота у Новом Пазару, јер ће емисије угљен-диоксида бити смањене са више од 6.000 тона, на око 500 тона годишње, а емисије сумпор-диоксида биће сведене на нулу. Реализацијом овог уговора идемо ка одрживом процесу производње зелене енергије и све што радимо треба да буде са истим циљем, да омогућимо здравију животну средину, не само за нас, него и за будуће генерације”, рекла је Михајловићева.

 

Она је позвала и друге локалне самоуправе да крену овим путем, да што више топлана користи биомасу и ОИЕ и истакла да само сарадњом централне и локалне власти можемо животну средину учинити здравијом и повећати ефикасност производње енергије.

 

Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара, захвалио је потпредседници Владе на подршци и истакао значај који ће ново постројење имати за грађанке и грађане Новог Пазара.

“Када буду радови завршени, моћи ћемо да обезбедимо топлотну енергију за више од 240.000 квадратних метара стамбеног и пословног простора, у односу на тренутних 100.000 квадрата. Још једна велика корист за све биће и чињеница да топлана више неће бити у центру града”, рекао је Бишевац.

 

Рудигер Хартман, директор KfW-a, нагласио је да се овим пројектом, вредним око седам милиона евра, иде ка процесу декарбонизације и повећања квалитета ваздуха и истакао да се нада наставку сарадње са Министарством, без чије визије о зеленој агенди овакви пројекти не би били могући.