Михајловићева на Старици: Санација мора да се заврши, нема компромиса кад су у питању људски животи

Михајловићева на Старици: Санација мора да се заврши, нема компромиса кад су у питању људски животи

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је током обиласка радова на планини Старица, који се изводе због санације стенске масе, да су чињенице, мишљење стручњака једини аргументи за разговоре о овој теми, да радови који се изводе на планини Старица нису ничији хир нити произвољна одлука, већ да иза њих стоје и струка и налази инспекције и поновила да је све јавно.

„Драго ми је да су данас овде у Мајданпеку сви они који су се на било који начин бавили планином Старица и људи из Министарства, народни посланици и чланови Скупштинског одбора за заштиту животне средине, председник општине Мајданпек, представници компаније „Зиђин“, директор Института за рударство и металургију, пројектанти који су радили на техничкој документацији за санацију стене, професори са Рударско-геолошког факултета у Београду и Техничког факултета у Бору. Сви смо овде да бисмо показали да радови који се изводе на планини Старица нису ничији хир, нису никаква произвољна одлука, већ да иза њих стоје и струка и налази инспекције, да за све постоје и урађени и одобрени пројекти и све потребне дозволе, и да све то увек може да се покаже, да нема ничега тајног или сакривеног“, рекла је Михајловићева.


Она је изјавила, после разговора са грађанима и активистима, да је санација стенске масе на Старици неопходна и да се са тим слаже и струка.

„Дошла сам да причамо о чињеницама и да заобиђем политику. Овде сам јер је суштина да објаснимо да се све ради у складу са законом, са пројектно-техничком документацијом, у складу са одобрењима, дозволама и налогом инспекције и то треба да знају сви у Мајданпеку и у Србији. Верујем да је већина путем неких медија погрешно обавештена о томе да су овде неки лоши људи који хоће да руше Старицу. Санација се ради искључиво ради безбедности. Чак и да нема рударења, да зауставимо све, санација би морала да буде завршена. Али, ја верујем да нико од нас овде не жели да затвори руднике у којима је и држава власник 37 одсто и у којем ради више од 1.500 људи у Мајданпеку. Министарство постоји мање од две године, а у том периоду било је више од 50 инспекцијских надзора у компанији „Зиђин“. Можемо о многим темама и да се не слажемо народни посланик Јовановић и ја, као што се не слажемо, и да полемишемо и да се расправљамо, али не можемо да се расправљамо о безбедности људи. Јер санација на Старици није питање екологије, још мање политике, већ пре свега питање безбедности”, изјавила је она.