Михајловићева: Неопходна улагања у модернизацију дистрибутивног система

Михајловићева: Неопходна улагања у модернизацију дистрибутивног система

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са руководством „Електродистрибуције Србије“ и са њима разговарала о тренутној ситуацији, плановима, инвестицијама у нове и модернизацију и доградњу постојеће електроенергетске мреже, потраживањима ЕДС-а и смањењу губитака на мрежи.

„Улагање у нисконапонску мрежу је неопходно како би се повећала поузданост снабдевања електричном енергијом на територији целе Србије. Министарство подржава све инвестиционе планове „Електродистрибуције Србије“, посебно када је реч о модернизацији система и смањењу губитака. Потребан нам је заједнички, дугорочни план инвестиција и држава ће помоћи у реализацији свих пројеката који су у вези са одржавањем постојећих и изградњом нових електроенергетских објеката“, рекла је Михајловићева.

 

Током састанка је разговарано о спровођењу пројекта паметних бројила (Smart Metering) и аутоматизацији средњенапонске дистрибутивне мреже, којом се предвиђа смањење укупних губитака на мрежи.

 

Бојан Атлагић, в. д. директора ЕДС-а, говорио је о финансијској ситуацији, потраживањима која „Електродистрибуција Србије“ има према „Електропривреди“, и представио планове за одржавање мреже, који се, како је рекао, спроводе на основу годишњег плана, припреме за текућу зимску сезону, нагласивши да је потребна модернизације опреме.