Михајловићева: Нова топлана у Мајданпеку за ефикасно грејање и чистији ваздух

Михајловићева: Нова топлана у Мајданпеку за ефикасно грејање и чистији ваздух

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас после потписивања уговора о изградњи нове топлане на биомасу у Мајданпеку, да ће Влада наставити да улаже у сектор даљинског грејања у Србији и да је циљ да сви градови и општине користе обновљиве изворе за производњу топлотне и електричне енергије, јер ће то смањити потрошњу и  обезбедити здравију животну средину.

„Заједно са Владом СР Немачке и немачком развојном банком завршили смо већ две топлане, у Малом Зворнику и Прибоју, и верујем да људи у тим градовима који сада имају грејање 24 сата и где је емисија сумпор-диоксида и угљен-диоксида елиминисана, осећају шта значи грејање на другачији, зеленији начин. Заједно смо почели и радове на изградњи нове топлане на биомасу у Новом Пазару и од следеће грејне сезоне, од октобра, грађани и грађанке ће и у том граду добијати топлотну енергију на ефикаснији и здравији начин. Да истовремено имају и здравију животну средину и довољне количине топлотне енергије, а управо то је наш национални циљ. Да све топлане у Србији, а у многима се и даље користи најпрљавије фосилно гориво, у наредним годинама користе обновљиве изворе за производњу енергије и да учинимо све да у наредним годинама Србија буде зелена, а не црна или сива“, поручила ја Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је нагласила да је укупна вредност свих пројеката који се реализују заједно са СР Немачком 1,4 милијарде евра.

„Немачка је несумњиво наш највећи и најзначајнији партнер од свих земаља у Европи и све што заједно радимо у енергетици тиче се сваког појединца, сваког грађанина и грађанке, јер је питање животне средине и енергетске безбедности питање свакога од нас, посебно у моментима озбиљне енергетске кризе у којој се цео свет налази“, рекла је она.

 

Расписивање тендера планирано је у јулу, у марту 2023. почетак радова, како би топлана била спремна за грејну сезону у октобру идуће године.

 

„Реализацијом овог уговора обезбедићемо стабилно и сигурно грејање наредних година и деценија. Имаћемо грејање 24 часа за све наше суграђане, што је јако важно. Захваљујемо потпредседници Владе на свему што чини за нашу општину, ово је само један од пројеката који се реализује уз подршку Министарства рударства и енергетике“, рекао је Драган Поповић, председник Општине Мајданпек.

„Хвала Министарству и потпредседници Владе на сарадњи и на томе што покреће овакве пројекте. И овај уговор показује да се успешно развија наше партнерство у области енергетике. Циљ је да помогнемо и подржимо повећање капацитета који користе ОИЕ и стабилније и независније снабдевање, не само када је у питању заштита животне средине и борба са климатским променама, већ посебно у тренутку кризе изазване ратом у Украјини, када енергетика има егзистенцијални значај. Нова топлана на биомасу обезбедиће стабилно и одрживо снабдевање топлотном енергијом грађана Мајданпека“, изјавио је Томас Шиб, амбасадор СР Немачке.