Михајловићева: Нова управа за подршку грађанима да повећају енергетску ефикасност у својим домаћинствима

Михајловићева: Нова управа за подршку грађанима да повећају енергетску ефикасност у својим домаћинствима

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетика, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да ће кроз нову управу за енергетску ефикасност, која ће бити формирана, новим законом о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, грађани моћи да добију подршку да смање расипање енергије у својим домаћинствима.

”Наш заједнички циљ је да трошимо мање енергије, јер тренутно трошимо четири пута више енергије од својих суседа, што значи да годишње бацимо производњу једне електране. Нови закон ће омогућити грађанима да замене прозоре и врата. На пример, један од модела је да, на стан од 60 или 70 квадрата, за који би улагање било око 1.500 евра, 25 одсто средстава обезбеди управа, 25 одсто локална самоуправа и 50 одсто домаћинство, с тим да би управа помогла где градови и општине немају довољно средстава”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да очекује да сви правилници буду завршени до јуна или јула и да почну да се раде анкете са грађанима и да општине почну да припремају програме.