Михајловићева: Нови инвестициони циклус у енергетици и рударству вредан 17 милијарди евра

Михајловићева: Нови инвестициони циклус у енергетици и рударству вредан 17 милијарди евра

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је зелена агенда модел раста и прилика да српска привреда буде не само одржива, него и предводник у том процесу.

Михајловићева је, обраћајући се на Скупштини Привредне коморе Србије (ПКС) рекла да је Министарство у претходном периоду заједно са ПКС, радило на припреми четири закона који су базични за даљи развој енергетике и рударства, као и да ће се наставити заједнички рад и на изради нових стратешких докумената.

”Националним интегрисаним планом за климу и енергетику одредићемо не само како ћемо се развијати у области енергетике, него и шта то значи за животну средину и за привреду. Такође, новом стратегијом енергетике одредићемо циљеве и пут где желимо да будемо 2050. године у овој области, чији ће саставни део бити водонична стратегија”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да у процесу енергетске транзиције Србија мора имати довољне количине енергије у сваком тренутку и нагласила да зелена агенда не значи губитак посла и затварање електрана. ”Зелена агенда значи да ћемо ићи ка другачијим начинима производње енергије који ће се заснивати пре свега на великим и средњим хидроелектранама, соларним електранама, ветроелектранама, гасним електранама, као и водоничним технологијама за које је већ створен законски основ у новом Закону о коришћењу ОИЕ”, навела је она.

Она је рекла да нови инвестициони план у области енергетике и рударства обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра, од чега су пројекти у области електроенергетике више од седам милијарди евра, а у области ОИЕ више од пет милијарди евра.

Михајловићева је додала да не можемо дозволити да у променама у енергетици будемо само критичари и посматрачи, јер није питање да ли ћемо имати таксе на угљеник, већ када ће оне бити уведене, и морамо да тражимо наш пут како ће наша привреда да производи на одржив начин.

Она је најавила и формирање националног савета за зелену агенду у коме ће бити држава и привреда. ”Задатак тог савета биће да направимо план шта радимо ове и наредних година године и како ћемо омогућити да и кад будемо имали таксе, из тог процеса изађемо на одржив начин. Биће ситуација и кад ћемо морати и одређене компромисе да правимо, али наша привреда има све шансе да будемо не само одрживи, већ и да будемо предводници у региону.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да нема важније теме за развој целокупне привреде и живот становништва Србије од енергетике. ”Ових дана се очекује предлог уредбе Европске комисије о тзв. такси на угљеник на граници – Carbon border adjustment mechanism (CBAM). Управо ово ће одлучивати да ли ће наша привреда бити конкурентна , да ли ће наши производи, било цемент, челик, млеко, моћи да буду конкурентни ценом када их извозимо”, навео је Чадеж.