Михајловићева: Нови закони из области енергетике и рударства постављају основ за нове инвестиције

Михајловићева: Нови закони из области енергетике и рударства постављају основ за нове инвестиције

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас на седници Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине, да ће нови закони из области енергетике које је Министарство припремило поставити основ за нове инвестиције и допринети усклађивању Србије са регулативом ЕУ и обавезама према Енергетској заједници.

”Имали смо велику подршку Енергетске заједнице у изради четири нова закона из области енергетике и рударства и настављамо даље нашу сарадњу, посебно кад је реч о стручној помоћи коју можемо да добијемо. Верујем да смо на добром путу кад је реч о новим инвестицијама, посебно у соларну енергију и енергију ветра, да ћемо брзо имати напредак и у испуњавању наших обавеза кад је реч о подели делатности, а предстоји нам и веома важан процес израде интегрисаног националног плана за климу и енергетику. Наш заједнички циљ је већа енергетска безбедност и све што можемо да урадимо да као држава будемо енергетски безбеднији, треба и да урадимо”, рекла је Михајловићева на седници Одбора, на којој је представљен годишњи извештај Секретаријата Енергетске заједнице о напретку Србије у имплементацији прописа из области енергетике.

 

Директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Kопач рекао је да се после много година у којима није било пуно активности у области енергетике сада доста тога дешава.

”Пре пет година Србија је у свим секторима била прва у целом региону, а данас заостаје за некима, јер су неке земље ишле у брзе реформе док је Србија стајала у месту, што ће се, верујемо, сада променити”, навео је Kопач.

Он је понудио помоћ Енергетске заједнице у имплементацији европских директива, истакавши да је успех чланица уједно и успех Енергетске заједнице.