Михајловићева: Нови закони омогућиће грађанима ниже рачуне и личну производњу електричне енергије

Михајловићева: Нови закони омогућиће грађанима ниже рачуне и личну производњу електричне енергије

„Дуго смо чекали на нове законе у енергетском сектору кроз које ћемо омогућити грађанима да сами могу да производе електричну енергију и самим тим имају ниже рачуне, а исто тако и да сами делом учествују, а делом уз помоћ државе и града добију субвенције да ураде изолацију и замене столарију у својим кућама и становима“, изјавила је за јутрањи програм ТВ Прва потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да Србија баца 40 одсто више електричне енергије од својих комшија из региона, што даље значи и да су наши рачуни за струју и грејање већи.

„Kроз нови закон о енергетској ефикасности правимо управу, кроз коју ћемо омогућити грађанима да у различитим износима добију новац за замену прозора и врата, 50 одсто ће ићи од управе, државе и града, а 50 одсто ће обезбедити грађани. У питању није само новац из буџета, већ и из разних фондова, а процедура ће бити најједноставнија могућа, јер није нам циљ да грађани губе време по шалтерима скупљајући документацију, већ да што пре замене столарију“, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе изјавила је да Србија по први пут добија закон о обновљивим изворима енергије, који ће, између осталог, омогућити да свако ко троши електричну енергију може да буде и произвођач.

„Хоћемо да омогућимо да на сваки кров куће и стамбене зграде могу да се ставе соларни панели. Ако живите у згради, биће вам потребна одлука стамбене заједнице или дела заједнице, затим оквирни пројекат за соларне панеле који се потом прикључују на постојеће инсталације у стану и кући и за толико колико се електричне енергије произведе биће вам нижи рачуни. Kада нисте код куће, та енергије се и даље производи, одлази у дистрибутнивну мрежу и чува за наредни месец. С једне стране, користите зелену енергију, а с друге ће ваши рачуни бити нижи“, поручила је она.

 

Влада Србије усвојила је јуче предлоге четири закона - закона о рударству и геолошким истраживањима, закона о енергетици, закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и закона о обновлјивим изворима енергије.