Михајловићева: Обећала сам породицама страдалих рудара истину, неопходно да тужилаштво утврди одговорност

Михајловићева: Обећала сам породицама страдалих рудара истину, неопходно да тужилаштво утврди одговорност

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је Министарство поднело кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Нишу против 14 лица због кривичног дела тешко дело против опште сигурности људи и имовине, јер је неопходно да се утврде истина и одговорност за несрећу у руднику „Соко“ када је страдало осам, а повређено 20 рудара.

„Неопходно је да утврдимо одговорност и да сазнамо шта се заиста догодило у ноћи када се десила несрећа. Ја сам тог јутра била тамо и обећала сам да ћемо урадити и истражити све да породице страдалих добију истину. Дванаесторо деце је остало без очева. Дали смо све што поседујемо од документације, нисмо били задовољни оним што смо чули, сматрамо да одговорних има и у тој ноћи. Није се одреаговало у правом тренутку, нису постојала одобрења за рударске пројекте, није било адекватне контроле, било је много нечињења која су, сматрамо, довела до несреће. Пријава је поднета против 14 одговорних и морамо да сазнамо истину како се овакве несреће више нигде не би дешавале. Ово је за наук онима који воде руднике да тако нешто не сме да се деси“, поручила је она.

 

Михајловићева је навела да је најважније да људи који раде у том и другим рудницима морају имати пристојне услове за рад, те да су сигурност и безбедност на првом месту и зато је потребно да надлежне институције поново прегледају документацију коју је Министарство доставило, укључујући аудио записе и записник инспектора.