Михајловићева: Обустава испоруке гаса Бугарској не утиче на снабдевање Србије

Михајловићева: Обустава испоруке гаса Бугарској не утиче на снабдевање Србије

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да обустава испоруке гаса руског Гаспрома Пољској и Бугарској након што су две земље одбиле да плате тај енергент у рубљама, не утиче на снабдевање српског тржишта овим енергентом и да Србија добија гас Балканским током преко Бугарске, која је транзитна држава.

„Гас добијамо преко Балканског тока у редовним, договореним количинама од 6 милиона кубних метара. Трошимо око 4,6 милиона кубних метара дневно, што значи да имамо довољно за наше потребе. Међутим, без обзира на редовно снабдевање, ми смо и раније размишљали шта можемо да урадимо уколико дође до непредвиђених ситуација, односно прекида испорука гаса транзитној држави, која, као што се раније дешавало, може да узима гас за своје потребе. Не треба заборавити да је Бугарска 100 одсто зависна од руског гаса и нема могућност да набави гас за своје потребе из других извора. Надамо се да се то неће десети, све време смо у комуникацији с њима“, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе је навела да је држава спремна уколико до такве ситуације ипак дође.

„Имамо неколико могућности, односно опција за које смо потпуно спремни. Једна је да користимо гас из складишта у Банатском Двору, где имамо за сада за 21 дан само у нашем делу. У руском делу има резерви за још 22 дана. Из тог складишта дневно може да се извлачи 5 милиона кубних метара и додатно да кренемо, ако је потребно, у кризни план број два, а то значи супституција гаса другим енергентом, обично је то мазут. Друга варијанта је да допунимо складиште у Банатском Двору, а трећа закуп капацитета у неком складишту ван Србије, рецимо у Мађарској и да размишљамо о заједничкој куповини гаса са Европом“, појаснила је она.

Михајловићева је рекла и да се разматрају све опције како би се обезбедиле довољне количине гаса за предстојећу зимску сезону, када је потрошња на дневном нивоу од 11 до 15 милиона кубних метара. Говорећи о новом уговору са Гаспромом, рекла је да је једна од опција продужење постојећег до краја године, уместо склапања новог дугорочног уговора.

„Морамо да обезбедимо енергетску безбедност на све начине, јер у овом тренутку свака држава брине за себе. Када буде готова интерконекција Ниш-Димитровград, у септембру наредне године, тада ћемо сигурно моћи да размишљамо о уговорима са другим добављачима. Или да добијамо ЛНГ из Грчке или гас из Азербејџана“, рекла је Михајловићева.