Михајловићева: Одрживо рударство основа развоја, о њему се пита струка, а не они који користе полуистине и лажи

Михајловићева: Одрживо рударство основа развоја, о њему се пита струка, а не они који користе полуистине и лажи

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас у Бору поводом критика на рачун свих рударских активности у земљи, да рударство у Србији треба да буде одрживо и да доприноси развоју привреде.

Михајловићева, која је претходно обишла радове на планини Старица у Мајданпеку,  рекла је да је добро што је народни посланик Александар Јовановић Ћута такође био у обиласку, али да није добро што сваки пут кад нема одговор на чињенице покушава да промени тему.

„Мој главни утисак после обиласка и разговора са људима у Мајданпеку, који су у дилеми, јесте да мора да буде више комуницирања, више информисања и мислим да смо још једном објаснили суштину. Када год имате много полуинформација, дезинформација, онда долази до неразумевања и страха и мешања политике. Ако слушамо посланика Јовановића, онда нема рударства, онда више од 1.500 људи остаје без посла само у Мајданпеку, а седам хиљада у „Зиђину“. Рударство подразумева знање, стручност, одговорност, процедуре, а ми имамо ситуацији да на сваки аргумент који изнесемо добијемо нападе као одговор, без икаквих чињеница. Код таквих напада није тема Зорана Михајловић, него је тема да ли хоћемо одрживо или било какво рударство у Србији, а рударство у Србији и те како може да буде одрживо ако се о њему пита струка, а не они који нападају без чињеница и на основу полуистина. Увек можемо да се питамо шта је алтернатива, а то сигурно није гашење рударства, већ стварање услова да свима буде добро. Просечна плата запослених у „Зиђину“ је 98.000 динара и то људи овде добро знају, али треба да знају у целој Србији”, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је додала да је рударство деценијама најважнија привредна грана у источној Србији и да се од успостављања стратешког партнерства државе са компанијом „Зиђин“ повећавају и инвестиције, али и да се много више води рачуна о заштити животне средине.

“Пре доласка „Зиђина“, РТБ „Бор“ је био пред банкротом, са обавезама већим од 1,5 милијарди долара и губицима изнад висине капитала већим од 600 милиона долара. Од 2018. године, од када је „Зиђин“ стратешки партнер, а држава је и даље власник 37 одсто, укупна улагања износе 1,9 милијарди евра, а много већа пажња и улагања су и у екологију, посебно кад говоримо о рекултивацији земљишта. Само у заштиту животне средине више од 200 милиона евра. Као да смо заборавили како је некада изгледао РТБ „Бор“, ја се сећам Бора када људи нису имали од чега да живе. Када говоримо о Мајданпеку, ту је први пут после много времена урађена рекултивација. Суштина је да овај крај живи и живеће од рударства, то је база привредног развоја. Да се развијамо, да омогућимо бољи животни стандард и да имамо здравију животну средину. Верујем да је могуће имати одрживо, зелено рударство у складу са европским стандардима, јер је то једини начин“, рекла је она у Бору, где је присуствовала потписивању уговора између компаније „Зиђин мајнинг“ и ЈКП „Водовод“ у Бору о прикључењу 400 домаћинстава из села Метовнице.