Михајловићева: Попустима желимо да подстакнемо људе да штеде, боримо се да имамо довољно струје

Михајловићева: Попустима желимо да подстакнемо људе да штеде, боримо се да имамо довољно струје

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је, гостујући на К1 телевизији, да препоруке за смањење потрошње које је Министарство предложило могу да донесу уштеде од 15 одсто и да истовремено држава финансијски стимулише додатним попустима све који смање потрошњу.

„Препоруке које смо предложили се односе и на домаћинства и на државну управу, локалне самоуправе, јавна предузећа. Додатни попусти су за домаћинства, јер она чине 42 одсто у укупној структури дневне потрошње и ту може највише да се уштеди, само ако се мало поведе рачуна о томе како користимо електричне уређаје. То су нормалне ствари које неће отежати наше функционисање, неће никога угрозити, а довешће до тога да смањимо потрошњу. Песимистичне процене ЕПС-а су да ће то смањење бити осам одсто, наше процене су да је могуће смањити и за 15 процената“, рекла је она.

 

Михајловићева је навела да се Србија определила да финансијски додатно стимулише грађане који штеде, а да су у другим државама у Европи прописане високе казне за непоштовање мера штедње.

„Желимо да подстакнемо људе да штеде и зараде и то ће бити мерено у складу са потрошеном енергијом у истом месецу претходне године. Предлог ЕПС-а је да домаћинства која умање потрошњу за више од 10 до 20 процената добију 10 одсто попуста. Домаћинства која смање потрошњу више од 20, па до 30 процената, добиће 20 одсто попуста, а сви који потроше 30 и више процената мање, добиће 30 одсто попуста. То за ЕПС значи да ће имати трошкове око четири милијарде динара до краја марта, али ако гледамо по ценама струје на тржишту, уштедећемо бар пола милијарде евра. То је кад причамо само о домаћинствима. Јавна предузећа, државна управа, градови и општине до 15. треба да доставе своје планове уштеде енергије. Они најбоље знају како да смање, а имаће и групе људи који то контролишу. Државна управа и локалне самоуправе такође. Постоје домаћини зграда у свим објектима и чекамо предлоге“, рекла је Михајловићева. 

 

Она је поновила да држава не прави никакве планове за рестрикције струје, већ да се свакодневно труди да обезбеди довољне количине струје, гаса и енергената за привреду и домаћинства.

„Не планирамо рестрикције. Постоји милион ствари које радимо да их не буде, али дајемо огроман новац за увоз струје и зато би било добро да сви заједно схватимо колико је значајно да почнемо да штедимо. Данас је мегават-час 450 евра, августа је био 750, а прошле године између 50 и 70 евра. Током августа смо дали више од 100 милиона евра за увоз струје, а немогуће је предвидети какве ће бити цене на тржишту у наредном периоду и препоруке су покушај да смањимо новац који дајемо“, рекла је Михајловићева.