Михајловићева поводом Дана рудара: Само снажна струка може да води развој рударства

Михајловићева поводом Дана рудара: Само снажна струка може да води развој рударства

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић поводом Дана рудара честитала је данас свим запосленима у рударству, и поручила да је заједнички циљ да се створе услови за развој рударства и добре услове за рад рудара и да ће у томе важну улогу имати Комора рударских и геолошких инжењера Србије која је данас имала прву седницу.

„Честитам свим рударима и рударкама Дан рудара, који ће од данас бити и Дан Коморе рударских и геолошких инжењера Србије. Од свих струка само рудари и геолози нису имали своју струковну организацију и то ће сада бити исправљено. У Србији је рударство присутно вековима уназад, као што и данас знамо да је богата критичним минералним сировинама и да је вредност рудног богатства у Србији више од 250 милијарди евра. На свима нама заједно је да видимо како те сировине могу да истраже и да ли неке од тих сировина могу и да се експлотишу на одржив начин, да буду на корист развоја, и свих грађана и будућних генерација, рекла је Михајловићева у Привредној комори Србије где је данас одржана прва седница Скупштине Коморе рударских и геолошких инжењера Србије.

Она је рекла да од када је формирано Министарство у октобру 2020, удео рударства у БДП повећано са 1,9 одсто на 2,6 одсто, да је раст производње у рударству у овој години више од 20 одсто и да данас скоро 30.000 људи ради у овој делатности. Данас у Србији имамо 191 активно привредно друштво које се бави експлоатацијом минералних сировина, на 337 експлоатационих поља, а укупна вредност производње је више од 150 милијарди динара, навела је она.

Рударство може да се развија само уз снажну струку и верујем да ће комора бити партнер свим државним институцијама. Струка мора да буде у првом плану у свакој области и тако треба да буде у свакој области. Такође, предложићемо да се формира и једно независно регулатормо тело, агенција за рударство, која би требало да обезбеди да све што се ради у рударству буде прегледно и да будемо део развоја рударства које постоји у свету”, рекла је Михајловићева.

Бранко Ђукић, извршни директор за техничка питања, ЈП ПЕУ Ресавица, честитао је Дан рудара свим запосленима који раде на рударским пословима и изразио задовољство што се први пут оснива Комора рударских и геолошких инжењера као струковна организација.

Ган Јонганг, заменик генералног директора Зиђин Мајнинг, честитао је Дан рудара и оснивање Коморе која ће, како је навео, уз помоћ Министарства рударства и енергетике, допринети развоју рударства у Србији. Он је истакао да ће ова компанија подстаћи своје рударске и геолошке инжењере да се придруже комори и допринесу својој компанији и рударству у Србији.

Дејан Милијановић, Председник УО Коморе рударских и геолошких инжењера Србије, честитао је Дан рудара свим рударима у Србији и изразио захвалност свима који се баве једном од најтежих и најризичнијих професија.

„Комора треба да после факултета буде друга кућа за све инжењере, пуно посла је пред нама а наш циљ је да имамо јаку струку и одрживо рударство”, навео је Милијановић.

Жељко Лацмановић, председник Скупштине Коморе, уз честитке за Дан рудара, захвалио је потпредседници Владе на формирању коморе које од бројних струка само рудару нису имали и да ће настојати да оправдају повефење.