Михајловићева: Препоруке за смањење потрошње енергије не односе се на школе, вртиће и болнице

Михајловићева: Препоруке за смањење потрошње енергије не односе се на школе, вртиће и болнице

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, демантовала је данас поједине медијске наводе о томе да ће школама бити наложено да температура у учионицама буде 20 степени, рекавши да се препоруке Министарства не односе на школе, вртиће и болнице.

„Што се тиче штедње, често се чује да је Министарство рударства и енергетике наложило да се смањи температура грејања у школама и вртићима. То није тачно и демантујем такве наводе. Препоруке смо дали јавним предузећима, државној управи, локалним самоуправама, државним институцијама. Предложене препоруке за смањење потрошње електричне и топлотне енергије никада нису обухватале школе, вртиће и болнице, то су установе које су изузете из свих препорука“, рекла је Михајловићева у Крагујевцу, одговарајући на питања новинара.

 

Она је рекла да су Министарству до сада план штедње доставиле 73 локалне самоуправе, 29 јавних предузећа, 18 државних институција и да очекује до првог октобра да списак буде комплетан. Михајловићева је поновила да се не праве никакви планови рестрикција и да је циљ препорука да се смањи износ који држава даје за увоз струје.

„Не планирамо рестрикције, не размишљамо о томе, јер мислим да смо урадили довољно претходних месеци да направимо основу и да обезбедимо довољно енергије и енергената до краја марта, али ће за све држава морати да обезбеди новац, зато апелујемо на штедњу, да бисмо мање новца дали за увоз“, рекла је она.