Михајловићева: Различити добављачи енергената кључни за безбедност и независност сваке државе

Михајловићева: Различити добављачи енергената кључни за безбедност и независност сваке државе

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је на 14. нафтном форуму Енергетске заједнице у Београду да је питање сигурног снабдевања енергијом критично у читавој Европи и приоритет сваке владе у овом тренутку јесте да обезбеди енергетску сигурност.

Она је истакла да расте попуњеност складишних капацитета у Србији и да Министарство, заједно са другим институцијама, свакодневно ради на томе да обезбеди довољне количине енергената, а да је један од планова за наредни период диверзификација у гасном сектору.

„Драго ми је да је Србија домаћин форума, јер смо о томе разговарали пре неколико месеци и добро је да можемо да причамо о снабдевању нафтом и диверзификацији. То су две кључне теме за безбедност сваке државе у Европи, па и у свету. Криза ће се завршити, сигурно је да ћемо имати и период стабилизације, али нам је неопходно да радимо на томе да не дозволимо да будемо зависни од једног добављача, који год био. Питање сигурног снабдевања енергијом је критично питање у читавој Европи, ово је највећа криза после Другог светског рата и само заједно можемо да превазиђемо све изазове ако будемо довољно одговорни и солидарни. У периоду постковид опоравка на тржишту енергије и енергената главни изазов био је раст цена, али од фебруара и напада Русије на Украјину, додатне изазове представљају сигурност снабдевања и постојање различитих добављача, што се најбоље види у снабдевању гасом и нафтом“, рекла је она.

 

Михајловићева је навела да је кључно питање за Србију функционисање енергетске инфраструктуре и тржишта на којем нафтне компаније могу набављати сирову нафту или нафтне деривате.

 

Она је рекла да су стратешки циљеви у нафтном сектору на обезбеђењу сигурног снабдевања енергијом и енергентима, уз унапређивање одговарајућег тржишта енергије кроз примену европских директива.

„Правили смо грешке у прошлости, пре свега јер смо 2008. године продали нашу компанију „Гаспрому“. Србија је прошле године усвојила нови законодавни оквир у области енергетике и рударства, којим је остварена комплетнија хармонизација са прописима Трећег енергетског пакета енергетског законодавства ЕУ и одређеним одредбама пакета ЕУ Чиста енергија за све Европљане. Петим пакетом санкција ЕУ према Руској Федерацији кроз изузетке је омогућено несметано снабдевање Јадранским нафтоводом, свим врстама нафте. Шестим пакетом утврђено је да после 1. новембра више нећемо моћи да набављамо сирову нафту руског порекла, али је остављена могућност за набавку свих осталих типова сирове нафте на слободном тржишту. Уз спровођење свих краткорочних мера које се тичу обезбеђивања сигурности снабдевања, Србија остаје посвећена питању декарбонизације и својим обавезама из Париског споразума и Софијске декларације о зеленој агенди за западни Балкан. На томе ћемо радити и кроз доношење интегрисаног националног енергетског и климатског плана за период до 2030. године, са пројекцијама до 2050. године, и стратегије развоја енергетике Републике Србије за период до 2040. године, са пројекцијама до 2050. године. Остваривање и краткорочних и дугорочних циљева захтева заједнички рад, солидарност и повезивање, и у томе видим важну  улогу Енергетске заједнице“, рекла је Михајловићева.