Михајловићева: Развијати дистрибутивну мрежу како би гас стигао до већег броја купаца

Михајловићева: Развијати дистрибутивну мрежу како би гас стигао до већег броја купаца

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас анексе уговора о поверавању делатности од општег интереса са компанијама “Сигас“ из Пожеге и “Бос констракшен“ из Трстеника, који се односе на дистрибуцију и управљање дистрибутивним системом за природни гас  и јавно снабдевање природним гасом.

Потписани уговори омогућиће да „Сигас“ из Пожеге, који већ снабдева купце природног гаса у општини Пожега, преузме бављење овом делатношћу и у општинама Варварин и Ћићевац.

“Србија је пуштањем у рад гасовода Балкански ток добила још један правац снабдевања гасом и припрема се за изградњу још једног – гасовода Ниш-Димитровград, за који је расписан тендер и који ће омогућити да до Србије стиже гас и од других снабдевача. Изградња магистралних гасовода значи већу сигурност у снабдевању и повољнију цену гаса, али је пођеднако важно да се развија и дистрибутивна мрежа која је услов да гас стигне до већег броја општина, већег броја грађана и да се овај енергент више користи у индустрији”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да је тренутно гасификовано око 60% територије Републике Србије, али врло неуједначено, и да је потребно да се много брже него до сада реализују пројекти гасификације, како би гас стигао и у друге делове Србије и већег броја купаца, било да је реч о домаћинствима или о индустрији.

 

Уговоре са потпредседницом Владе потписали су директор „Сигаса“ Зви Саде, и директор компаније „Бос констракшен“ Миломир Илић, а потписивању је присуствовала и председница општине Ћићевац Мирјана Kркић.