Михајловићева са директорима „Зиђина“ о отварању рудника „Чукару Пеки“ и новим инвестицијама

Михајловићева са директорима „Зиђина“ о отварању рудника „Чукару Пеки“ и новим инвестицијама

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Фу Феилонгом, генералним директором Зиђин мајнинга“, и Ђан Симингом, генералним директором Зиђин копера“, о рударским активностима ових компанија у Србији, инвестицијама у области заштите животне средине и току реализације пројекта новог рудника Чукару Пеки.

На састанку је било речи и о одлагању отпада, издавању употребних дозвола за нове објекте, инспекцијском надзору, побољшању услова рада, изградњи нових ТС.

„Сигурна сам да заједничким радом Министарства, локалне самоуправе, Института за рударство и металургију и компаније можемо бити још ефикаснији и да заједно можемо да унапредимо развој и искористимо све потенцијале. Добра сарадња Србије и Кине, нарочито двојице председника, отвара нам могућност да реализујемо велике пројекте у области рударства. Сарадња је од пресудне важности, као и поштовање свих прописа и стандарда заштите животне средине. Наставићемо састанке на недељном нивоу како бисмо отклонили све препреке и како би били задовољни и радници и управа, али и сви људи који живе у Бору. Брига о здрављу животне средине и брига о локалној заједници основа су одрживог рударства које желимо у Србији“, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је отварање рудника Чукару Пеки битно не само за рударство и привреду у Србији, већ и за односе две државе.

 

Фу Феилонг, генерални директор Зиђин мајнинга и Ђан Симинг, генерални директор Зиђин копера“, информисали су потпредседницу Владе о плановима на пољу развоја компаније у Србији, пројектима који су у току и захвалили на досадашњој сарадњи са Министарством.

 

Састанку су присуствовали и Миле Бугарин, директор Института за рударство и металургију Бор, градоначелник Бора Александар Миликић и представници Амбасаде НР Кине у Србији.