Михајловићева са директорком УНОПС о сарадњи у области зелене енергије, енергетске ефикасности и унапређењу положаја жена

Михајловићева са директорком УНОПС о сарадњи у области зелене енергије, енергетске ефикасности и унапређењу положаја жена

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Микелом Телатин, директорком Канцеларије УН за пројектне услуге у Србији, о сарадњи у процесу енергетске транзиције, реализацији пројеката у вези са унапређењем енергетске ефикасности, повећању коришћења ОИЕ у производњи електричне и топлотне енергије, као и о побољшању положаја жена, борби против насиља над женама и девојчицама.

 

„Подизање енергетске ефикасности на националном нивоу и веће коришћење ОИЕ у производњи електричне и топлотне енергије представљају наше главне циљеве. Ово су јако изазовна и тешка времена свуда, а када је реч о електроенергетском сектору, Србија се суочава и са посебним проблемима које решавамо. Донели смо законодавни оквир и започели енергетску транзицију, али се и даље налазимо у првој фази и драго ми је да ћемо наставити заједно да радимо на убрзаној примени  енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије и на националном, али и на локалном нивоу, односно на нивоу домаћинстава“, рекла је потпредседница Владе.

 

Михајловићева је истакла и да је Србија посвећена регионалној сарадњи и повезивању у енергетском сектору, наводећи да је у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ формирана радна група која ће се бавити заједничким пројектима, пре свега када је реч о улагању у капацитете за производњу енергије који користе ОИЕ.

 

Током састанка је разговарано и о заједничким акцијама у обезбеђивању подршке женама жртвама насиља како би по изласку из сигурних кућа добиле континуирану и дугорочну институционалну подршку, као и о пројектима заштите пољопривредних газдинстава у власништву жена, те јачању женског предузетништва на локалном нивоу.

„Влада Србије је посвећена унапређењу родне равноправности и од оснивања Координационог тела показујемо политичку вољу и у сарадњи са другим министарствима и институцијама, као и са невладиним сектором и међународним партнерима реализујемо пројекте који доприносе економском оснаживању жена, борби против насиља над женама и девојчицама, имплементацији планова на националном и локалном нивоу. Такође, желимо да родну компоненту укључимо и у енергетски сектор, посебно када је реч о енергетској ефикасности и укључивању жена у област ОИЕ“, рекла је Михајловићева.

 

„Досадашња сарадња је дала добре резултате, а имајући у виду Вашу посвећеност повећању енергетске ефикасности, коришћењу зелене енергије и борби са климатским променама, што и је наш приоритет, пројекти које ћемо реализовати ће убрзати и олакшати заједничке циљеве. Подржавамо све регионалне иницијативе и спремни смо да активно учествујемо у пројектима које Србија ради са државама у окружењу. Такође, желимо да сарађујемо и са Координационим телом за родну равноправност и подржимо идеје и планове, нарочито када је реч о подршци женама жртвама насиља и женском предузетништву на локалном нивоу“, рекла је Телатин.