Михајловићева са ЕБРД: Паметна бројила за 205.000 домаћинстава

Михајловићева са ЕБРД: Паметна бројила за 205.000 домаћинстава

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас састанак са делегацијом Европске банке за обнову и развој и потом присуствовала потписивању уговора о гаранцији за пројекат „Паметна бројила“ између Министарства финансија и ЕБРД-а, као и уговора о зајму за исти пројекат између  „Електродистрибуције Србије“ и ЕБРД-а.

Михајловићева је овом приликом истакла да је циљ државе да сваки део Србије има константно и стално напајање квалитетном електричном енергијом, те да ће улагања у дистрибутивну мрежу томе допринети.

„Србија данас прави губитке у дистрибутивној мрежи, око 200 милиона евра годишње, и штета је да тај новац иде у губитке, уместо да га улажемо у даљи развој. Инсталирање паметних бројила један је од начина да те губитке смањимо. Али, то није једина предност овог пројекта, он ће допринети смањењу емисија угљен-диоксида за пет хиљада тона годишње, али и помоћи свима који су на путу енергетске транзиције, односно прозјумерима који ће производити и трошити енергију из обновљивих извора. Да бисмо живели квалитетно, морамо имати квалитетну електричну енергију, то најбоље знају грађани у одређеним деловима Србије. Данас смо потписали уговор за првих 40 милиона евра, држава је дала гаранције за то, разговараћемо са свим међународним партнерима како да уложимо више у дистрибутивну мрежу јер је то основа да будемо енергетски безбедни“, рекла је она.

 

Потпредседница Владе је захвалила ЕБРД-у на успешној сарадњи у претходном министарству и изразила уверење да ће та сарадња бити још боља у енергетском и рударском сектору.

 

Нандита Паршад, генерална директорка ЕБРД-а за одрживу инфраструктуру, изјавила је да је реч о 40 милиона евра зајма и да ће овај пројекат допринети модернизацији целе мреже и довести до смањења емисија ЦО2.

„Ово је само почетак наше сарадње на овом пројекту, који пружа подршку прозјумерима, омогућава им да контролишу и смање своју потрошњу и доприноси смањењу техничких и комерцијалних губитака. Драго нам је да можемо допринети модернизацији и повећању ефикасности енергетике у Србији“, рекла је она.

 

Саша Стевановић, државни секретар у Министарству финансија, истакао је да је потписивањем ових уговора начињен озбиљан корак ка даљој реализацији енергетске политике Србије.

„Реч је о новом начину мерења утрошка електричне енергије. Укупна вредност пројекта је 80 милиона евра, данас смо потписали уговоре за 1А фазу – набавку и инсталацију система и софтвера, те замену око 205.000 паметних бројила. Ова фаза ће бити завршена до 2025. године, а читав пројекат до 2027. године“, рекао је Стевановић.

 

Директор пословног система „Електродистрибуције Србије“ Саша Стефановић рекао је да ће се кроз овај пројекат набавити савремени систем управљања потрошњом електричне енергије у три града -  Чачку, Нишу и Краљеву.

„Бенефити су велики, како за „Електродистрибуцију Србије“, тако и за грађане. Моћи ћемо да пратимо квалитет испоручене енергије и да грађанима испоручимо енергију какву заслужују, а моћи ћемо и да идентификујемо свако оштећење и смањимо губитке“, поручио је он.

 

Потписивању уговора претходио је састанак Михајловићеве са делегацијом ЕБРД-а, коју је предводила Шарлот Рухе, на којем је било речи о актуелним и будућим пројектима у рударском и енергетском сектору.