Михајловићева са потпредседницом ЕИБ-а: Енергетска транзиција кључна за развој целог региона

Михајловићева са потпредседницом ЕИБ-а: Енергетска транзиција кључна за развој целог региона

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Лилианом Павловом, потредседницом Европске инвестиционе банке (ЕИБ), и са њом разговарала о наставку сарадње у рударском и енергетском сектору.

Михајловићева је истакла да је ЕИБ веома важан партнер за Министарство, подсетивши на успешну сарадњу у претходном мандату у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„За нас су ваша подршка и помоћ веома значајне, заједно смо урадили много тога у претходном министарству, верујем да у енергетском и рударском сектору можемо бити још успешнији, јер смо на почетку важног процеса за цео регион, реч је о енергетској транзицији. Поред актуелних пројеката као што је изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска и пројекта „паметних бројила“, много је простора за нашу сарадњу у области обновљивих извора енергије и енергетској ефикасности. Поставили смо неколико кључних стубова – како да повећамо енергетску ефикасност и то радимо са грађанима и домаћинствима, увели смо аукције са циљем да привучемо још инвестиција у ОИЕ, а развијамо пројекте у геотермалној енегији“, рекла је она.

 

Лилиана Павлова изразила је задовољство због наставка успешне сарадње и захвалила Влади Србије и Министарству на посвећености спровођењу зелене агенде и енергетске транзиције.

„Можете рачунати на нашу помоћ и подршку, у нама имате партнера и пријатеља. Када је реч о зеленој агенди, предлажем да заједно идентификујемо пројекте на којима можемо радити. Као климатска банка Европске уније, ту смо да пружимо и техничку помоћ у припреми и реализацији пројеката, као и да финансијски подржимо пројекте у зеленом сектору. Област енергетске ефикасности нам је такође интересантна за сарадњу. Честитам вам на посвећености теми енергетске транзиције, то није лак посао“, рекла је Павлова.

 

Михајловићева је упознала потпредседницу ЕИБ-а с тим да су усвојени нови закони у енергетици и рударству, те да су у припреми и нова стратегија развоја енергетике и национални план за енергетику и климу. На састанку је било речи и о субвенцијама за повећање енергетске ефикасности и постављање соларних панела, као и о пројектима изградње нових хидроелектрана.