Михајловићева са представницима ЕДФ о сарадњи у процесу енергетске транзиције

Михајловићева са представницима ЕДФ о сарадњи у процесу енергетске транзиције

Поптредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са делегацијом француске компаније ЕДФ о могућностима за сарадњу у процесу енергетске транзиције.

”Србија је у процесу енергетске транзиције и наш циљ је да до 2050. године достигнемо карбонску неутралност. Пут и динамику остварења тог циља утврдићемо кроз стратешке документе који су у процесу израде, интегрисани национални енергетско-климатски план и нову стратегију развоја енергетике, у којима сагледавамо различите сценарије и могућности за коришћење свих видова енергије, укључујући и нуклеарну. Наш циљ је да будемо енергетски безбедни и имамо одржив енергетски микс, а тежиште у процесу декарбонизације биће на обновљивим изворима енергије и реверзибилним хидроелектранама”, рекла је Михајловићева.

 

Представници француске компаније упознали су представнике Министарства са својим искуством у развоју енергетских капацитета, технологијама које користе, као и високим безбедносним стандардима у електранама којима управља ЕДФ.