Михајловићева са представницима руске компаније о модернизацији ХЕ „Ђердап“ и енергетској транзицији

Михајловићева са представницима руске компаније о модернизацији ХЕ „Ђердап“ и енергетској транзицији

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са представницима руске компаније „Силовије машини“, са којима је разговарала о ревитализацији Хидроелектране „Ђердап 1“, коју реализује ова компанија, као и о другим пројектима који су у вези са модернизацијом постојећих енергетских капацитета, те сарадњи у процесу енергетске транзиције.  

„Компанија реализује важне пројекте за енергетску стабилност државе и унапређење пословања „Електропривреде Србије“. Ревитализација ХЕ „Ђердап 1“ један је такав пројекат и драго ми је да можемо да разговарамо и о другим корацима модернизације постојећих електроенергетских капацитета. Стратегија развоја енергетике и национални план за климу и енергетику доносе фазе преласка на обновљиве изворе енергије до 2040. са визијом до 2050. године. Део стратегије тиче се и коришћења зеленог и плавог водоника. Истовремено, један од главних циљева је подизање енергетске ефикасности. Ускоро представљамо нашу књигу пројеката и добродошле су све руске компаније, не само „Силовије машини““, рекла је Михајловићева.

 

Кирил Максимов, заменик генералног директора АД „Силовије машини“, рекао је да је компанија заинтересована не само за ревитализацију ХЕ „Ђердап 1“ која би требало да буде готова до краја следеће године, већ и за пројекат ревитализације „Ђердапа 2“ и реконструкцију Термоелектране „Никола Тесла“, као и за будуће капацитете.

„Желели бисмо да будемо укључени и у процес енергетске транзиције у Србији и да помогнемо да постојећа опрема у електранама буде енергетски ефикаснија. Такође, желимо да учествујемо и у изградњи нових постројења“, рекао је Максимов.

 

Њ. е. амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко захвалио је потпредседници Владе на актуелној сарадњи која постоји са Министарством рударства и енергетике, као и у време док је проф. др Зорана Михајловић била на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и истакао важност сарадње српских и руских компанија у области енергетике.