Михајловићева: Смањење зависности од једног добављача једини начин да будемо енергетски безбедни

Михајловићева: Смањење зависности од једног добављача једини начин да будемо енергетски безбедни

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ће формирање Регионалне радне групе допринети смањењу зависности од једног добављача и утицати на повећање енергетске безбедности региона, као и да је циљ Србије да обезбеди више снабдевача гасом, јер је то једини начин да будемо енергетски безбедни. 

„Данас смо имали прву радну групу у којој су све државе партнери које желе да смање зависност од једног добављача, у нашем случају је то зависност од Руске Федерације. Да смо раније радили на диверзификацији не само рута, већ и добављача, било би једноставније, али се цела Европа опустила. Крајње је време да учинимо све што можемо како бисмо имали више добављача, јер је то једини начин да будемо безбеднији. Знамо шта значе ратови и криза и зато је посебно важно да наступимо заједно и обезбедимо довољне количине енергије. Повећање енергетске безбедности и диверзификација у многим земљама Европе требало је да се десе раније, а не да чекамо кризу и схватимо колико је лоше зависити од једног добављача, који год био“, рекла је она.

 

Регионална радна група део је Платформе ЕУ за куповину енергије и предлози ће бити део припремних сценарија ЕК за спровођење заједничког плана за приступачнију, сигурнију и одрживију енергију (REPowerEU), који ће бити представљен средином маја.

„Важно је да овај састанак пошаље и поруку солирадности и заједништва, јер су неке ствари изнад политике. Овде су и земље чланице ЕУ, представници ЕК, Енергетске заједнице, али и других држава које нису у ЕУ, али су важне за читав ланац снабдевања, као што је Азербејџан, или држава које су у процесу придружења попут наше земље и Северне Македоније“, рекла је она у Софији, где је учествовала на састанку министара енергетике „Југоисточна енергетска транзиција – регионална сарадња за енергетску безбедност, диверзификацију и транзицију“.