Михајловићева: Стопирање Закона о ОИЕ значи и стопирање пута Србије ка Европи

Михајловићева: Стопирање Закона о ОИЕ значи и стопирање пута Србије ка Европи

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је поводом дописа Електропривреде Србије, Електромреже и Агенције за енергетику, у којем се тврди да ће Србија бити без струје зато што ћемо имати обновљиве изворе енергије, да стопирање Закона о коришћењу ОИЕ значи и стопирање инвестиција, као и да су промене у енергетском систему неизбежне, упркос отпору и опструкцијама.

Она је, гостујући на Телевизији Хепи, рекла да су у изради Закона о коришћењу ОИЕ учествовала сва јавна предузећа у електроенергетском сектору, представници Привредне коморе, невладиног сектора, инвеститора…

„Доношењу закона претходила је широка јавна расправа, у којој су учествовали и ЕПС и ЕМС и све што су рекли је у закону. Одједном, имамо ситуацију да не желе да спроводе решења у чијој изради су учествовали и да закони не важе за њих. То су државна предузећа и дужна су да спроводе енергетску политику државе. Људи који воде предузећа у електроенергетском и гасном сектору су људи прошлости, који морају да схвате да енергетика није иста као пре десет година и да су опструкције непотребне. Не можемо да живимо у прошлости, већ су нам потребни људи за будућност. Свет је у енергетској револуцији и ми морамо да будемо део тог глобалног тока и да уводимо промене у енергетску инфраструктуру, како бисмо били енергетски самодовољни и независни у наредним деценијама“, рекла је она.

 

Михајловићева је појаснила да је Србији неопходно коришћење свих енергетских извора, а да стопирање Закона о коришћењу ОИЕ значи и урушавање пословног и инвестиционог амбијента.

„Разлог зашто се буне је споро инвестирање и у ЕПС-у и у ЕМС-у. Електропривреда Србије није изградила ниједан капацитет 30 година, ЕМС своје инвестиције реализује јако споро и морамо да уложимо много новца у наредном периоду како бисмо осигурали енергетску безбедност. Ништа се неће десити преко ноћи, али нама је неопходна диверзификација енергетског микса, не смемо да дозволимо да зависимо само од једног извора“, рекла је она.