Михајловићева: Субвенције државе и за грађане који користе индивидуална ложишта

Михајловићева: Субвенције државе и за грађане који користе индивидуална ложишта

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да ће држава кроз нову Управу за енерегетску ефикасност, која ће бити формирана у јуну, помоћи и грађанима који користе индивидуална ложишта да пређу на енергенте који не нарушавају здравље и животну средину.

“После саобраћаја и великих енергетских постројења као што су термоелектране, трећи највећи загађивач су индивидуална ложишта, којих у Србији има око 1,2 милиона, а у којима се за сагоревање користе и угаљ и мазут, а неретко и гума и пластика. У новим законима из области енергетике, биће забрањено да се гума и пластика користе за сагоревање, али ће и онима који користе угаљ и мазут бити дат рок до краја године да пређу чистије и здравије изворе енергије, било да је у питању пелет, гас или електрична енергија. Свесни смо да многи то не могу да ураде сами и због тога ћемо, као и кад је у питању замена столарије, и то подржати кроз Управу за енергетску ефиканост, али и кроз фондове којима управља Министарство заштите животне средине”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Прва.

 

Она је рекла да ће након формирања нове Управе, локалне самоуправе урадити правилнике, а грађани ће се њима пријављивати, путем јавних позива, за субвенције до 50 одсто за повећање енергетске ефикасности заменом врата и прозора, као и за решавање питања индивидуалних ложишта. “Грађани ће ове субвенције моћи да користе на целој територији Србије и верујемо да у наредне три године тај посао може да се заврши, што ће омогућити да рачуни грађана буду 15 до 20 одсто нижи, било за топлотну или за електричну енергију”, рекла је Михајловићева.