Михајловићева: Сви би требало да се потрудимо да смањимо потрошњу енергије

Михајловићева: Сви би требало да се потрудимо да смањимо потрошњу енергије

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је циљ да се смањењем потрошње смањи износ који држава издваја за увоз електричне енергије. Она је, гостујући на ТВ Прва, рекла да су процене да  препоруке могу да донесу уштеде од 15 одсто и да то нису никакве обавезујуће мере. 

„Моје велико изненађење је кампања против препорука које нису обавезне. Ми смо кренули са препорукама и стимулисањем домаћинстава додатним попустима, а одједном смо у неким медијима имали страшне наслове – да се у болницама не дозвољава дезинфекција опреме, да се васпитачицама и учитељицама отимају даљински управљачи од клима-уређаја. То нема везе с истином. Препоруке нису обавезне, а свакако се не односе на предшколске установе, вртиће, школе, болнице, домове за стара лица и све остале установе у оквиру образовне и научноистраживачке делатности, као и установе здравствене и социјалне заштите. У многим европским државама постоје рестриктивне, обавезне мере које ако се не поштују следе велике казне. Ми смо се определили за то да домаћинства додатним попустима стимулишемо, нема никаквих казни“, рекла је она.

 

„Тражили смо да државне институције, јавна предузећа, локалне самоуправе направе своје планове, јер најбоље знају како могу да смање потрошњу. Мислим да то не треба да буде обавеза, већ да свако буде одговоран и да свако без пресије може да уради нешто. Апелујем на локалне самоуправе, које се јесу показале као најревносније, да буду искрени у томе. Ако Председништво Србије може да угаси светло, онда сам сигурна да могу и градоначелници и председници општина“, додала је она.

 

Михајловићева је рекла да је Министарство од формирања пре нешто мање од две године започело пројекте унапређења енергетске ефикасности и да ће наставити са субвенцијама за замену столарије и постављање соларних панела.

„Неће бити рестрикција, али би требало да штедимо енергију, јер нема разлога да не урадимо нешто што је за све нас мало и тако смањимо новац који дајемо за увоз струје. Да се мало потрудимо да будемо рационалнији, да угасимо ТВ, рачунаре кад их не користимо, да у просторијама у којима не боравимо не буде упаљено светло. Чак и да нема кризе, да занемаримо то, природно би било да се посветимо штедњи, то је и питање нашег односа према енергији уопште. Од октобра прошле године до данас издвојили смо 1,3 милијарде евра за увоз електричне енергије, не само зато што не можемо да произведемо довољне количине, већ зато што су и цене невероватно високе. Зашто бисмо давали толики новац, ако свако од нас може да уради мале ствари, које нас неће избацити из зоне комфора, а те мале ствари могу много да допринесу“, изјавила је Михајловићева.