Михајловићева у Азербејџану: Различити добављачи гаса и заједничка улагања неопходни за привредни развој

Михајловићева у Азербејџану: Различити добављачи гаса и заједничка улагања неопходни за привредни развој

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Бакуу, где је учествовала на „Енергетском форуму“, да енергетска стабилност умногоме зависи од улагања у нове капацитете и да је без повезивања међу државама и заједничке изградње енергетске инфраструктуре немогућа дугорочна безбедност.

 

Она је рекла да је приоритет Србије да одржи енергетску безбедност улагањем у нове капацитете, регионалним повезивањем и убрзањем процеса енергетске транзиције.
„Данас су овде били министри бројних земаља из нашег региона, ЕУ, представници ЕК, Стејт департмента. Главна порука јесте да ниједна држава, упркос кризи, не одустаје од процеса енергетске транзиције и декарбонизације. Овде су били представници земаља које су ресурсно богате, које имају довољно енергената, али не одустају од зелене агенде. Такође, оно у чему смо се сагласили јесте да су нам инвестиције неопходне. Различити извори и снабдевачи природним гасом јесу услови привредног развоја. Једини начин да се осигура енергетска независност јесу обезбеђивање више праваца и добављача у гасном сектору, регионално повезивање и наставак процеса декарбонизације. Нажалост, ни Србија, као ни бројне европске државе, нису у претходним годинама радиле на томе да диверзификују руте и добављаче, нити се довољно улагало у енергетску инфраструктуру, због чега је важно да направимо конкретне кораке у том правцу. Посебно је важно да имамо и заједничке инвестиционе планове, јер без повезивања, сарадње и солидарности немогуће је осигурати дугорочну енергетску безбедност нити привредни развој. Без обзира на проблеме и изазове са којима се због рата у Украјини сви заједно суочавамо и који ће оставити економске последице на све земље, остајемо потпуно посвећени процесу енергетске транзиције“, изјавила је она.

 

Михајловићева је рекла да је завршетак гасне интерконекције Србија-Бугарска приоритет и да ћемо тиме добити могућност да гас добијамо и од других снабдевача.

„Наш план је и повезивање у гасном сектору са свим државама у региону. Осим диверзификације праваца и добављача и регионалног повезивања, бржи и ефикаснији развој капацитета који користе ОИЕ и подизање енергетске ефикасности представљају стубове наше енергетске политике. Србија је већ предузела конкретне кораке доношењем новог законодавног оквира, чиме је створена основа за процес енергетске транзиције. Циљ је да до 2040. године имамо бар 40 одсто енергије произведене из ОИЕ и достизање климатске неутралности до 2050. године. Истовремено, радимо на унапређење енергетске ефикасности, повећању учешћа ОИЕ и реализацији нових пројеката које смо дефинисали нашим инвестиционом планом“, изјавила је потпредседница Владе.